Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Hárslevelű dűlőtúra a Lónyai-dűlőben (Tarcal) Budapesten

Lónyai hárs vertikális 2019-2005

2021. június 07. - László Vágó

Tokaj-hegyalján az egyik kedvenc településem Tarcal. Az itt lakók nagyon kedvesek és barátságosak. Nagyon szép a környezet. Tarcalon, a helyi nagyszerű borászok által világra segített borok fantasztikusak és nem is ritkán elképesztőek. Én alig tudtam betelni vele, amikor ott jártunk és eltöltöttünk ott néhány felejthetetlen napot. Itt ismerkedtünk meg Berecz Stéphanieval, férjével Zsolttal és persze a Kikelet Pincészet és Íz Műhellyel.

A nosztalgikus kellemes emlékek és képek után, melyek 2019 áprilisában készültek, vissza a jelenbe.

Nézzük meg mit is takar a cím azaz hol is jártam. Ripka Gergő, Tokaj-hegyalja borvidék nagy ismerője és guruja, megint egy elképesztő kóstolót hozott össze. A főtéma a hárslevelű. Altéma a tarcali Lónyai dűlő. Hab a tortán az Lónyai dűlő hárslevelűi Stépahnie keze által elkészítve 2008-tól 2019-ig. Vagyis nagy szerencsémre és örömömre részt vehettem a Kikelet Pincészet Lónyai-dűlő hárslevelű vertikális kóstolóján. A helyszín most is a Borganika volt, ahol a szokásos kreativitásával Pancsovai Zita séf borkísérő falatokkal kényeztetett bennünket.

A vertikális kóstoló borsora a következő hárslevelű évjáratokat mutatta be – 2019., 2015., 2014., 2012., 2009., 2007., 2005. és a sor koronája a Lónyai Szamorodni 2008.
Előre kell bocsátanom, hogy meg a legidősebb tétel is még mindig jó formában volt (mindegyik a korához képest).
A részletek. Most elhagynám a pontozásos értékelést. egy vertikális kóstolónál ez elég bonyolult. Összefoglalva minden borban volt valami egyedi, csak rá jellemző.

Lónyai Hárs 2019
Még nagyon friss, fiatal, nagy potenciállal. Nekem tetszett az üdesége, a kellemes sóssága és gyümölcsössége. Még akkor is, ha megkóstolva az ízek kis csalódást okoztak az illat aromák után.
Lónyai Hárs 2015
Az első korty után azt hittem, hogy egy rajnai rizling kóstolón járok J. Aztán egy kis szellőztetés után minden a helyére került és biztos voltam benne, hogy egy nagyszerű hárslevelű van a poharamban. Stéphanie erről a tételről elárulta, hogy a 2018. évjárat ez az egyik kedvenc évjárata. Egyetértettem vele nekem is a borsor az egyik leginkább szerethető tétele volt.
Lónyai Hárs 2014
Kissé nehezen nyíló tétel. A poharunkba egy 6 éves tétel került, de még mindig az üde frissesség, gyümölcsösség jellemzi. Az analitika szerint 7 gr/l maradék cukrot tartalmazott, de a szép savak mellett nem is volt észrevehető.
Lónyai Hárs 2012
Egy nagyok kellemes, szerethető bort kortyolhattunk. Jellemzője a krémes hárs aromák, megfejelve enyhe fűszerességgel.
Lónyai Hárs 2009
Ez volt a másik kedvencem a borsorban. Igazi hárslevelű mind illatában, mind ízében. Köszönöm Stéphanie, hogy újra rámutattál miért is kedvelem különösen a hárslevelűt Tokaj-hegyaljáról.
Lónyai Hárs 2007
Elnézést Stéphanie. A borsorból ez a tétel volt legkevésbé kedvemre való. Nem volt vele semmi gond, csak nekem …
Lónyai Hárs 2005
A korához képest nagyon jól tartja magát. Még mindig érződik benne a gyümölcsösség és a savai is még mindig szépek.
Lónyai Hárs Szamorodni édes 2008
Nagyon kiegyensúlyozott, elegáns bort kortyolhattunk a borsor végén.

Nagyon szép és izgalmas sor volt. Stéphanie és Gergő szellemi táplálékaival kiegészítve, egy fantasztikus estét töltött együtt borbarát ill. Stéphanie és Kikelet fan társaságunk.

Várjuk a következő nagy dobást.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vago.laszlo33@gmail.com
bor-vallalkozas.blog.hu
https://boryssza.blog.hu/
BorYssza Krónika
fb BorYssza Baráti Kör
fb BorYssza Krónika
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr6216585342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása