Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Borban az EGÉSZSÉG és az élmény

BorÉRT 3. konferenciája kitágítja a borozás univerzumát

2021. június 29. - László Vágó

Idén immár harmadszor került megrendezésre a BorÉRT Borturisztikai Konferencia és Kiállítás, mondhatjuk a hagyományos helyszínen, a Mezőgazdasági Múzeum épületében.
A konferencia témája most is a bor-turizmus-marketing-régió köré épült. Az idei díszvendég a Nagy-Somlói borvidék volt. Sok érdekes előadás hangzott el a marketing, a támogatás, a vidékfejlesztési témákban. Ezek a borász-szőlész vállalkozások számára igen hasznosak voltak.
Egy fontos megjegyzés és hiányosság?! A somlói bor elnevezése korábban a köznyelvben, az irodalomban, a művészetben a somlai. Sajnos ezt a kifejezést csak kevés előadásban, kevés előadótól hallottam. Pedig szerintem nagyon szép és találó kifejezés. Igaz Márai Sándor így ír erről.

„Más a helyzet a somlaival. Már a neve körül sok a fogalomzavar: ejtik „somlainak”, aztán „somlyói”-nak, de mindez csak suta beszédhiba. Becsületes neve „somlói”, s mint a nagynevű, kihaló családok, ez a bor is megköveteli, hogy nevét helyesen és tisztességesen ejtsük. Ez a magyar borok fejedelme.”
Márai Sándor, Magyar borok, 1941

Nekem a bor az élményt jelenti és nem csak a szakmát. Így számomra két prezentáció volt a legtöbbet adó.

Tornai Tamás (Tornai Pincészet tulajdonosa) - Somlói bor, ahogy ismertük, és ahogy ismerni fogjuk - A somlói borok termékleírásának változásai
Tornai Tamás bemutatta a borvidék jövőre elképzeléseit, a borvidék borászainak, pincészeteinek összefogását. Részletesen beszélt azokról a tervekről, melyek az őt megillető helyre teszi Magyarország bortérképén a 22 borvidék közül a legkisebb Nagy-Somlói borvidéket.

Nagy Gábor előadásában elhangzott: a tervek szerint hamarosan a borvidék átnevezésre kerül és SOMLÓI BORVIDÉK lesz a neve.

A másik Dr. Toldy-Schedel Emil a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatójaA somlói bor és az egészség címmel.
A bor és egészség kapcsolata, ill. kölcsönhatása régen foglalkoztatja mind a borkedvelőket, mind az egészségügyben dolgozó szakembereket. A magyar tudományos világ nem jár élen ebben a kutató munkában. Sajnos kevesen folytatnak elemzéseket, keresnek összefüggéseket bor-egészség témában. A főigazgató úr is inkább a saját tapasztalataira és a nemzetközi tudományos világ eredményeire támaszkodott nagyon érdekes, felvillanyozó előadásában. Dr. Toldy-Schedel Emil nagy élvezettel beszélt a témáról, a közönség nagy élvezetére. Sok érdekes, izgalmas tényt és információt megtudhattunk. Főigazgató úr tájékoztatása szerint különböző tanulmányokban több alkalommal is kimutatták a bor jótékony hatását az egészségre.  Nehéz lenne elmondani (leírni) az előadást. Ezt hallani kellett.
Két kutatási eredmény, mely bizonyítja a bor jótékony hatását. Az egyik az „Apáca halandóság”, a másik valószínűleg többek által ismert „Francia paradoxon”.
Mire lehet jótékony hatással a bor mérsékelt fogyasztása? A HDL koleszterin szint, az antioxidáns hatás, az inzulin szenzitivitás erősítése, az antitrombotikus hatás növelése, gyulladásgátló hatás  
A kutatások, vizsgálatok és tapasztalati tények, eredmények bizonyítják, hogy a bor jótékony hatása a teljes kardiovaszkuláris életpályán érvényesül és csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot.
Egy izgalmas tény – Magyarországon az emberek átlagosan 16-18000 Ft költ az egészségére, ebből a gyógyszerköltés 3700 Ft. A többi étrend kiegészítő. Azonban ezeket a tablettákat be lehet vinni sokkal olcsóbban és természetesen módon!
Jelenleg az emberek a natur, bio dolgokra fókuszálnak. Közben tanultam egy új kifejezést is, ez az egészségügyi bormarketing. A bortermelők az EU-ban, Chilében, Dél-Amerikában, Dél-Afrikában és Ausztráliában az egészségügyi bormarketingjüket is a natur, bio borokra építik. Magyarországon is több pincészet elindult ezen az utón.
Érdekes és pezsdítő információ, hogy a Szent Ferenc Kórházban a betegeknek adott életmódváltozás tanácsadásban már szerepet játszik a bor is. Emellett a korházban alkalmazott élelmezési rendszerbe is igyekeznek figyelembe venni a bor jótékony hatását és beépíteni az étrendbe.
Ez a néhány mondat sajnos nem tudta visszaadni Dr. Toldy-Schedel Emil fantasztikus előadásának minden érdekességét, de talán a hangulatát és irányultságát igen.

Természetesen a bor sem hiányozhatott egy ilyen rendezvényről. Pincék bemutatták kiváló nedűiket a természetesen Nagy-Somlóról, de jöttek Mórról, Szekszárdról, Villányból, Sopronból, Neszmélyről, Tokajból, az Alföldről, a Balaton-felvidékről is.

A 3. BorÉRT konferencia is kínált érdekes dolgokat. Feladta a leckét a magyar orvos és borász társadalomnak. Érdemes megkeresni egymást és együtt dolgozni, kutatni és alkotni a magyar emberek egészségért.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr2216608360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása