Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Tokaji, Ménesi borok és Pécsi dallamok találkozása

Karácsonyi buli a fogadóból a polgárházba

2022. január 05. - László Vágó

Évek óta hagyomány egy karácsonyi évzáró buli Kemenczei Andrea szervezésében. Az utóbbi esztendőkben egy fantasztikus estet mindig ezen az eseményen töltöttünk. Sőt volt, hogy a születésnapomat is ennek a bulinak a keretében ünnepeltük. Hiszen ez a karácsony előtti napokra esik.
Azonban az idei eseményt nem Andrea rendezte és nem a korábbi helyen. De menjünk sorjában és először is desifrírozzuk, vagyis értelmezzük a címet.
A fogadó a Lánc-híd budai hídfőjénél levő étterem (Andante Borpatika), ahol Áts Károly és Balla Géza rendszeresen karácsonyi és évbúcsúztató bulit (borvacsorát) tartott Kemenczei Andrea szervezésében. A fogadósné, ahogy a borászok nevezik, természetesen Andrea. Persze –„időnként J” a Vivát Bacchus férfi acapella együttes is rendre fellépett. Az idén a műsor és résztvevői átköltöztek a Polgárok Házába. A szervező pedig Sánta László volt.
Tokaji borvidéket Áts Károly borász, a Ménesi borvidéket Balla Géza borász képviselte. A „zenés kíséretet” a Pécsről érkezett Vivat Bacchus adta.

Az est során élvezhettük Tokaj és Ménes borait, valamint Pécs boros dallamait. A két borász nem csak szaktársak, hanem barátok is. Az estén, a tőlük megszokott ugratásokon derülhettünk. „Kritikusan”, de nagyon kedvesen értékelték egymás borait. Meghatóan beszéltek egymásról és hogy mit jelent számukra a karácsony és a barátságuk. Voltak baráti csipkelődések, vicces megnyilvánulások és érzelmes történek. Nagyon jó mixet kaptuk a két borászból. Kitárták a lelküket a nagyszerű nedűikben is, melyek közül néhány fantasztikus tétel a poharunkba is került. Így elképesztő élményben volt részünk.

A Vivat Bacchus csapata sajnos nem volt teljes, mert Balásy Szabolcs igazoltan hiányzott. Azonban a „maradék” csapat is hozta a megszokott formát. Már évek óta kisérem figyelemmel tevékenységüket és lehetőség szerint több rendezvényükön, koncertjükön igyekszem ott lenni. Akik ismerik őket, tudják miért. Akik nem, azoknak javaslom felvenni az esemény naptárukba a Vivat Bacchus koncertjeit.

A borest borsora 9 tételből állt. Mindegyik bor kiemelkedő minőségű, a borászra és a teroirra jellemző volt. Úgy ahogy borkészítők elgondolták. Ezt onnan tudom, hogy az ismertetések során elmesélték. Nagyon nehéz kiemelnem a számomra legnagyobb élményt jelentő tételeket, de azért megteszem
Először is nézzük a borsort.
1. Áts Koranyár Cuvée 2020
Furmint és Sárgamuskotály házasítás
2. Balla Sauvignon Blanc 2021
3. Áts Furmint Selection 2020
4. Áts Szent Tamás Furmint 2019
Pohárba szagolva közepes, de kellemes, gyümölcsös – barack, birs, körte – illatok töltik meg az orrot. Ehhez párosul a terroir ásványos és sós illatai.
A szájba vett kortyra már inkább a lágy ásványosság a jellemző, melyhez harmonikusan járulnak hozzá a fentebb említett gyümölcsös aromák. Ez az ízek komplexitást adnak a bornak. A kora ellenére a közepesnél nagyobb testű bor. A szép savszerkezet jól összetartja az összetevőket és kiegyensúlyozottá teszi. Hosszú minerális és gyümölcs korttyal búcsúzik a nedű.
Értékelésem: 9 pont
Nem hosszú ideig, mert vásároltam belőle további palackokat. Sőt Sánta László által jegyzett és az estet szervező BORMESTEREK.hu segítségével kiegészítettem egy vertikális sorra. Így megkóstolhatom a 2017. évi, a 2018. évi tételeket is, visszakóstolva a 2019. évi nedűt is.
5. Balla Kadarka Kolna Selection 2018
6. Balla Sziklabor Feketeleányka 2019
A tétel 40%-a 300 l-s hordóban lett érlelve
Balla Géza legendás Sziklabor trendjének egyik kiemelkedő tétele. Már a pohárba kerülve is elbűvölő látványt nyújt a mély bíbor színe és az igyekezet, hogy a pohár falán megmaradjon egy kis forgatás után. Közelebb emelve a poharat közepes intenzitású piros gyümölcsös – cseresznye, ribizli, szamóca – illatok varázsolják el az orrot. Hatást fokozva, kiegészülnek lágy tannin és ásványos aromákkal. Megkóstolva szinte teljesen ugyanaz az élmény, mint az illatnál. Azonban a kortyban kicsit jobban dominál az ásványosság, de nem tűnt el a gyümölcsösség és megjelent egy kellemes fűszeres hatás. Ez a bor testes, érett, komplex jelleget mutat. A szép savgerinc kiegyensúlyozottá teszi a bort a magas (16%) alkohol fok ellenére. Összességében egy harmonikus, érett, testes bort kortyolhattunk.
Értékelésem: 9 pont
7. Áts Cuvée 2019
Furmint 60%), Sárgamuskotály (30%), Hárslevelű (10%)
8. Balla Szilabor Cabernet Sauvignon 2017
9. Áts Aszú 2016
Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű
Kitöltés után egy aranyhajú gyönyörűség tekintett rám, mely megforgatva igazán ragaszkodott a kehely falához. Megillatolva a friss gyümölcsök aromái és az üde rét illatai bűvöltek el. Megnéztem még egyszer a borlapot, hogy biztosan aszút töltöttek a pohárba, de nem volt tévedés. Na, gondoltam mi jöhet még ez után.
Az első korty után elképedésem csak fokozódott – amit illatban mutatott, minden ott volt az ízben is. A számban levő nedű gyümölcsösen friss édes volt. Érett és testes, de nem kellemetlenül. A palack címkéjét „átolvasva” egy olyan meglepetés ért. Az Áts Aszú 2016-ban a maradék cukor 191,2 gr/l, a sav 8,14 gr/l. Ez a fantasztikus tétel komplex, kiegyensúlyozott és harmonikus volt. A száj és az orr összes érzékelő bimbóját igénybe vette és kellemesen kényeztetett.
Értékelésem: 10 pont
Ebből a nedűből is beszereztem néhány palackot. Talán a következő karácsonyra, talán egy közelebbi eseményre?!

Tokaj, Ménes és Pécs, azaz Áts Károly és Balla Géza borászok, valamint a Vivat Bacchus újra egy felejthetetlen élménnyel gazdagították az évemet. KÖSZÖNÖM NEKIK!!!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr1416804752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása