Hárman tették le kézjegyüket a Máriás dűlőben, Tokaj Csurgó völgyében. Hitvallásuk szerint „Éltető kezek a birtok igézetében! … A kéz, amely ápol, a kéz, amely gyógyít, a kéz, amely értéket teremt.” Vagyis a MARIASY Birtok megálmodói és megalkotói három barát. Így mutatják be magukat: „A Doki a birtok lelke, megálmodója és katalizátora, azaz Dr. Szabó Zsolt Gábor sebész. A Tamás kitűnő szervező, elkötelezett a szép és jó iránt, szeret mindent a legmagasabb szinten művelni, azaz Leisztinger Tamás. A Bacsó a borász, a tokaji terroir szerelmese, azaz Bacsó András.”
Fantasztikus boraikat ketten hozták el a Van Boris Borbárba borrajongók legnagyobb örömére. Ebből persze én sem maradhattam ki. Szerencsénkre Sőregi Edina és Molnár Roland páros mindig biztos kézzel és torokkal választják ki a meghívott borászokat, pincéket. Ez a mi szerencsénk!
Doki elmondása alapján a MARIASY BIRTOK 2 db hordó megvásárlásával indult 2018-ban. Öt hektár szőlőterületük a tokaji Kopasz-hegy északi oldalán helyezkedik el, melyből kb. a fele már betelepített szőlő ültetvény. Ezen a területen csak Furmint szőlőfajta van. Emellett vannak területeik még Tolcsván is a Gyaparos, a Kincsem és a Várhegy dűlőben is, melyek 4 hektárt tesznek ki. Ezekben az ültetvényekben is a furmint a domináns (80%), de van kb. 10% Sárgamuskotály is és van egy kis „huncutság” is.
A fiatal tokaji pince és a tapasztalt tokaji borász mivel is kezdhetné a borkóstolót, mint pezsgővel és persze eszenciával fejezi be.
Már elöljáróban el kell mondanom, hogy egy fantasztikus borsort mutattak be a Mariasy Birtok „alkotó kezei”. Ezért is nem lesz részletes leírás, elemzés. Csak azokat a tulajdonságokat szeretném kiemelni, amik miatt az egyes tételek különleges élményt nyújtottak számomra.
Tehát nézzük a kóstolt borokat.
Furmint 1. MARIASY ARCA a pezsgő
MARIASY Crémant de FURMINT 2019 BRUT
Méthode traditionnelle eljárással készült pezsgő, melynek degorzsálását 2021 áprilisában hajtották végre és 15 hónapig érett palackban.
Apró, ficánkoló buborékok szállították a számba a kellemesen gyümölcsös, vibrálóan savas aromákat, melyek nagyszerű és üdítő élményt nyújtottak a Mariasy nedűkkel való ismerkedés kezdéséhez.
Értékelésem: 8 pont
Furmint 2. MARIASY ARCAI a száraz bor
MARIASY No 1 FURMINT DRY 2018
Az első Mariasy szüret bora. Egy nagyon egyedi és megosztó bor, mert ez nem tipikus Furmint. Nem a hagyományos Furmint aromák jellemzik. Mind illatában, mind ízében kis gyümölcsösség mellett inkább a fűszeres aromák dominálnak. Mint kapor, borsmenta, fűszerkömény, keserű mandula, vackor, azaz vadkörte (az erdőben, vadon található körtefa többnyire kesernyés gyümölcse). A kis gyümölcsösség egy igazán izgalmas íz kombinációt hozott létre. Lehet, hogy ehhez hozzájárultak az új hordó aromái, melyben egy évig érlelődött. A különleges, nem tipikus Furmint, aromák ellenére nekem tetszett.
Értékelésem: 8+ pont
MARIASY FURMINT DRY 2019
Mariasy borok tölgyfa hordóban érlelődnek. Bacsó András azt vallja, hogy „a tölgyfa hordó használat pincénk éltető eleme”. Hordóikat Miklóssy András kádármester készítette Erdőbényén.
A Mariasy Furmint 2019. évjárata már egy harmonikus, kiegyensúlyozott, kerek, elegáns Furmint. A borban érezhető összhanghoz és harmóniához nagyban hozzájárult a nagyszerű hordókezelés. Igen ott van a hordó, érződik, de nem tolakodó és nem ül rá a borra.
Értékelésem: 9 pont
MARIASY „huncutság”
MARIASY ROUGE 2020
Ez egy izgalmas kísérlet. Természetesen nem Tokaji, hanem Felső Magyarországi eredetű Mariasy Rouge, mely Pinot Noir (80%) és Syrah (20%) házasítása. Ezeket a szőlőket Tolcsván szüretelték és Tokajban dolgozták fel. Bacsó András Tokaj-hegyaljai elkötelezettsége mellett a kék szőlő szeretetét sem „ásta el”. Erre bizonyíték ez az unikális bor. „Kakukktojás”, de nem egyedüli Tokaj-hegyalján. Unikum ízvilágában is. Ehhez valószínűleg a Tokaj-hegyaljai terroir is nagyban hozzájárul. Annak ellenére, hogy a Syrah kisebbségben van a borban, az első illat és íz találkozáskor ő mutatja inkább magát. Ez a továbbiakban változik és megjelenik a Pinot Noir is. A következő kortyokban már nagyon jól, összhangban muzsikálnak együtt. Közösen egy izgalmas beltartalmú, ízgazdag, vastag testű, harmonikus, elegáns nedűt produkálnak. Ehhez járul még egy karakteres, fűszeres tannin, mely az utolsó kortyot hosszan elkíséri.
Értékelésem: 9+ pont
MARIASY Sárga muskotály DRY 2021
Ennek a bornak a szőlő alapját is Tolcsván, a Gyapáros területen szüretelték. Sárgamuskotály Tokaj-hegyalja illatos szőlőből készült bora. Érződik, ez a szőlő is jól érzi magát itt. Nem túl vastag test és beltartalom ellenére, szép, jó ívású. kellemes bor került ki Bacsó András kezei alól.
Értékelésem: 7+ pont
Furmint 3. MARIASY ARCA a botrytis-s édes bor
MARIASY Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2015
Bacsó András hitvallása szerint az Aszú, Tokaj folyékony aranya.
A korához és az Aszúkhoz képest halványabb óarany színben csillantja meg magát a pohárban. Ízében és illatában a Furmint jegyek jellemzik az aromáit. Nagy izgazdagság és beltartalom határozza meg a bor élvezeti élményét. Nem egy tipikus Aszú, nem desszert bor. Az érett gyümölcsök mellett még mindig üdén friss és harmonikus. Jó ívású nagyszerű nedű.
Értékelésem: 9+ pont
MARIASY Tokaji Nektár 2022
Meglepetésként Bacsó András hozott nekünk egy Tokaji Eszenciát, melyet Kölcsey Ferenc a Himnuszban is megírt – „…Tokaj szőlővesszein . Nektárt csepegtettél…”
Az esszencia az aszúszemekből préselés nélkül, kizárólag önsúlya által kicsöpögő, sűrű nektár. A leírásból is kitalálható, hogy egy érett, már-már lekváros gyümölcs jegyeket hordózó, óriási beltartalommal és ízbombával rendelkező nedű került a poharamba.
Az ital még nincs forgalomban, hiszen még „csak” hordóminta, nagy potenciállal.
Értékelésem: 10 pont
Bacsó András igazán különlegességekkel kényeztetett minket és a torkunkat. Köszönet Neki, hogy eljött és elhozta fantasztikus borait.
Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!
Vágó László
borélmény szakíró