Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Furmint Február zárásom a magyar borászok egy ikonikus alakjával

Bacsó András Furmintjai az Oremus Pincészettől és a Mariasy Borászatból

2025. március 04. - László Vágó

Azt gondoltam, hogy a Furmint Február soproni és tokaji Furmintokkal korábbi cikkemben bemutatott pincék és Furmintjaik méltó bemutatása és befejezése számomra a Furmint Februárnak. BEVALLOM, de TÉVEDTEM.
Most már tudom, az idei Furmint Február csúcsa és méltó lezárása a Vince Borműhely által szervezett MARIASY: A FURMINT 3 (4) ARCA című esemény volt.

Nem csak a kóstoló helyszíne volt az egekben, hanem Bacsó András számunkra elhozott és bemutatott nedűi is. Hiszen a Virtu Étterem az épület 28. emeletén (120 m magasan) helyezkedik el és itt kóstoltuk a csúcs borokat.

Nem véletlenül választottam ezt az izgalmas eseményt. Már korábban kóstoltam a baráti hármas összefogásával létrehozott Mariasy Pince borait. Nevesítem őket. Doki, azaz Dr. Szabó Zsolt sebész, Tamás, azaz Leisztinger Tamás barát és Bacsó, azaz Bacsó András borász. Erről a kóstolóról is készült egy cikk, Furmint három arca Bacsó András kezéből, mely szintén elérhető. Már akkor is mély benyomást tettek rám és persze az ízlelő bimbóimra a Mariasy borok. A barátok közül kettővel szerencsémre találkozhattam is, Dokival és Bacsóval.
Szerettem volna megmutatni feleségemnek is a Mariasy borokat, aki igazán nagy tokaji borrajongó. Ez most sajnos, betegség miatt, nem sikerült. Nem adom fel.
Térjünk vissza az eseményre és a borokra.

A borsor:
Furmint első arca - CRÉMANT DE FURMINT
1. MARIASY CRÉMANT DE FURMINT 2021
Az első pezsgőt 2019-ben készítettek. A korábbi kóstolón volt szerencsém ezt is kóstolni. A crémant egy francia kifejezés és evvel a jelzővel jelölik Franciaországban a Champagne-n kívül készített pezsgőket. Ez a pezsgő hagyományos, Method Traditional, eljárással készült. Apró, de ficánkoló, gyorsan mozgó buborékok hordozzák az ital zamatát és juttatják el a szájam minden részébe. Krémesen, gyümölcsös aromák jellemzik ezt a pezsgőt. A degorzsálást kb. 2 éves palackos érlelés után végzeték el.

Furmint második arca - FURMINT DRY – A VINUM ORDINARIUM
2. MARIASY TOKAJI FURMINT 2020
Bacsó András hitvallása szerint a szőlész, borász életét a négy évszak determinálja. Eszerint él és készíti fantasztikus borait a mai napig.
A MARIASY N°1. FURMINT DRY 2018 a barátok első közös bora 2018-ban készült. A száraz Mariasy Furmintot 2020-s évektől kezdik bevezetni az éttermekbe, ahol reményeik szerint jó kísérője v. párja lehet a fogások többségének. Ez be is jött. Az éttermek szívesen vásárolják és párosítják a helyi ételekhez.
Ragyogó aranysárga ital került a pohárba.
Megszagolva az első pillanatban egy kicsit visszafogottnak tűnt. Egy kis idő és szellőzés után kinyílt a bor és szebb arcát mutatta. Ízében már sokkal karakteresebb, már valódi Furmint kortyot produkált kiváló Furmint jegyekkel. Elegánsan, közepes testű bor. Savai még mindig vibrálóak. Harmonikusságát jól kiegészítik a nagyszerű hordó használatból adódó zamatok.
3. OREMUS MANDOLÁS 2018
Korábbi, nyugdíj előtti munkahelyén készítette Bacsó András az Oremus Mandolás 2018 tételt. Ez minden ízében igazi Furmint, szerintem egy kicsit kevésbé jellegzetes. Talán már érződik rajta a kor?! Az a benyomáson, ez a bor még mindig élményt nyújt, de …!?

Furmint harmadik arca – TOKAJ FOLYÉKONY ARANYA
4. MARIASY TOKAJI 5 puttonyos ASZÚ 2019
Bacsó Andrásnak a három baráttal alapított Mariasy Pince biztosította, hogy megúszta a „nyugdíjba vonulási stresszt”. Hiszen a szőlő és a bor kitölti az ember életét, mert ez egy életforma. Az ASZÚ a tokaji örökség hordozója. vagyis Tokaj hegyalja szellemisége 300-400 éves visszatekintést jelent.
Ragyogó aranyszínű. Édesen gyümölcsös zamatok töltötték meg az orrot és a szájat. Komplex íz aromák harmonikusak. Vastag test és szép savak járulnak hozzá a teljességéhez.
5. MARIASY TOKAJI 5 puttonyos ASZÚ 2016
Tokajban az aszú a hagyományok alapján készül. Vagyis „ahogy a nagyapám” csinálta.
Elegáns aszú. Még mindig a gyümölcsös édesség jellemzi. Zamata kerek, harmonikus és komplex.
Ez volt az egyik kedvencem.
6. OREMUS TOKAJI 5 puttonyos ASZÚ 2013
Ez volt a másik kedvencem. Sötétebb színében is látszik a kor. Érett, aszalt gyümölcsös édesség jellemzi nagyon szép harmóniában. Még mindig szép savak, megőriztek egy kis frissességet is. Minden a helyén van és jól muzsikál.
Kóstolásaim során azt tapasztaltam, hogy a 2013-s évjáratú aszúk egyediek és különleges élményt nyújt a fogyasztásuk. Ezért el kezdtem gyűjteni a 2013-s évjáratot. Idén a karácsonyi vacsorán is aszú 2013 ittunk. Sőt az új esztendőt is evvel az évjáratú aszúval köszöntöttük.

KITEKINTÉS A VILÁGRA
7. CHATEAU DE FARGUES LUR SALUCES 2005
Botrytizálodott Semillon szőlőfajtából készült. A La Revue du Vin de France francia boros magazin 18/20 pontra értékelte.
Franciaországban is van egy hely, Sauternes, ahol szintén botrytis-s szőlőből készítenek édes bort.
Ebben a tételben az édesen gyümölcsös, ásványos aromák dominálnak. A kissé magasabb alkohol sem log ki. Vastag test, szép savak, harmonikus és kiegyensúlyozott zamatok jellemzik.

FURMINT NEGYEDIK ARCA – A NAGY TOKAJI IGÉZETÉBEN
Ezek a gyűjtői különlegességek, melyeket hozott Bacsó András. Igazán szép lezárása volt a kóstolónak és számomra a Furmint Februárnak.
Mindegyik tétel még mindig élvezhető volt és nagyszerű élményt nyújtott. Ezek a nedűk is megmutatták a Tokaji Aszú eltarthatóságának szinte korlátlanságát.
8. TOKAJI ASZÚ 5 Puttonyos 1972 OREMUS borgyűjtemény
9. TOKAJI ASZÚ 6 Puttonyos 1972 Privát borgyűjtemény
10. TOKAJI ASZÚ 1956 Privát borgyűjtemény

Azoknak, akik azt állítják, nem kedvelik az édes borokat, és ezért nem isznak ASZÚt, csak Bacsó András szavait adom tovább – „A Tokaji Aszúban nem édesség, hanem nemesség van.” Kár lenne kihagyni ezt az élményt.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr618807868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása