Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Kis hazai Furmint körkép

Furmint Február nosztalgia

2024. április 09. - László Vágó

Be kell vallanom, a Furmint nem tartozik a kedvenceim közé. Persze lehet, hogy még nem találtam meg az igazit. A kutatást és a próbálkozást nem adtam és nem adom fel. A Furmint Februárt egy jó kezdeményezésnek tartom. Az elmúlt években nem vettem részt aktívan ezeken az eseményeken. Idén egy általam kedvelt és elismert borász által összeválogatott Furmint borsorra igent mondtam egy Furmint rendezvényre, a Furmint ezer arca címmel.

Furmint borsor
1. Kreinbacher Pezsgő Prestige Brut
Ez a method traditional-val készült száraz pezsgő 52% Chardonnay és 48% Furmint házasítása. Halványan világító szalma sárga színű ital került a poharamba. Apró, gyorsan mozgó buborékok töltötték meg a poharat. Illatában fehér húsú gyümölcsök és citrus aromák domináltak. Kellemes jó ívású gyümölcsös ízek jellemzik. Az apró, kedves, csiklandozó buborékok a száj minden részébe elviszi a gyümölcsös aromákat.
Értékelésem: 7+ pont
2. Somlói Apátsági Pince Furmint 2019
A SAP jelenleg 3 hektáron gazdálkodik. A három főfajtájuk a Hárslevelű, a Furmint és a Juhfark. A szőlőművelésben ökológiai termesztést alkalmazzák. A borok erjesztésénél vad élesztőt és spontán erjesztést alkalmaznak. Egy két napon át seprőn áztatták.
Illatában érettebb gyümölcsös, ásványos és tűzköves aromák dominálnak, jó összhangban. Ízében mindent megkaptam, amit az illat ígért. Megkóstolva egy testes, harmonikus, gyümölcsös nedű kényeztetett, melyet a szép savszerkezet még hozzá is adott. A dominanciát adó gyümölcsösség mellé a terroir is nagyon oda teszi magát. Ez egy jó Furmint élmény volt.
Értékelésem: 8+ pont
Bort kísérő falatok: Vajhal medallion, füstölt zellerkrém
3. Bott Pince Csontos Furmint 2020
Bodó Judit a Bott Pince borásza organikus szemlélettel készíti nedűit. Ez a Furmint a Csontos dűlőben szüretelt szőlőből készült. Illatában fehér húsú gyümölcsök - körte, hárs -, mezei virágos és mézes aromák dominálnak szép harmóniában. Ízében testes, harmonikus és elegáns. Kortyában inkább csak a gyümölcsök jellemzik, de megjelenik az ásványosság is. Egy kis, nem zavaró, maradék cukor is jól kiegészíti az összhangot. Kellemes, gyümölcsös édességgel búcsúzik.
Értékelésem: 8+ pont
4. Szepsy Úrágya Furmint ’63 2020
Szepsy Pince Mádon, Tokaj-hegyalja „SZÍV CSAKRÁJÁN” készíti nedűit. 9 hónapot érlelték új és újra hasznosított 300 l-s hordókban.
Illatában nagyon gyümölcsös, ásványos és terroir karakteres. Ízében nagyon gazdag, harmonikus és vastag test jellemzi. Kortyában fehér húsú gyümölcs aromák dominálnak, melyek megjelennek a lecsengésben is.
Értékelésem: 8+ pont
Bort kísérő falatok: Fiatal kacsa melle, kakukkfüves polenta, lencse ragu
5. Balassa Édes Szamorodni 2019
A pincészetet Balassa István borász alapította 2005-ben.
Mélyebb sárga színű. Illatában gyümölcsös édesség dominál, enyhe kellemes parfümösséggel. Ízében az illatban megismert gyümölcsösség mellett a terroir ásványosság is mutatja magát.
Értékelésem: 8++ pont
6. Disznókő Tokaji Aszú 6p 2017
Mély sárga színű. Illatában érett, aszalt gyümölcsös aromák jellemzik. Kiegészülnek lágyabb, nem zavaró édességgel. Ízében nagyon harmonikus, kiegyensúlyozott szép savakkal. A terroir itt is megmutatja magát. Minden a helyén van, semmi sem log ki.
Értékelésem: 9 pont
Bort kísérő falatok: Vaníliás bundás kalács, tokaji mézes mazsolával

A kiválasztott borok és a hozzájuk tálalt Farkas Tamás séf fogásai jól muzsikáltak együtt. Az tányér alá valót most is Gazsi Norbert szolgáltatta.
Ez a kóstoló egy jó tapasztalat volt a Furmintokkal való ismerkedés útján. Azért folytatom az utat.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak  dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr4818376067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása