Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Tokaji borokkal hangolódtunk az ünnepekre 02

Tokaj hegyalja 8 tételben több borászattal és még több borral

2025. január 07. - László Vágó

Sokan nem kedvelik a számszerűsítést, de egy kis statisztikával indítok. Október végétől december szilveszterig igyekeztünk tokaji borokkal ünnepelni. Voltunk kóstolókon, de az otthoni pince kincseit is igénybe vettük. A tokaji karácsonyi borsorunk 52 borból állt 16 borászatból.

Harmadik tétel
Disznókő Szőlőbirtok kóstoló. Hat tétel Mád-Mezőzombor Hegyközség területéről Lesti Zoltán felvezetésével.
World’s Best Vineyards listáján a második éve szerepel a Disznókő Szőlőbirtok. Azért ne hagyjuk szó nélkül, hogy ezen a listán a Disznókő Szőlőbirtok az egyetlen magyar borászat. A Szepsy Pincészet is előkelő helyet foglal el..

A kóstoló borsora:
1. Disznókő Szőlőbirtok - Disznókő Tokaji Dry Furmint 2023
2. Disznókő Szőlőbirtok - Disznókő Inspiration Tokaji Dry 2023
3. Disznókő Szőlőbirtok - Disznókő Késői Szüret 2021
4. Disznókő Szőlőbirtok - Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2021
5. Disznókő Szőlőbirtok - Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013
6. Disznókő Szőlőbirtok - Disznókő Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016
Ebből a sorból nem sikerült két tételt kiválasztani. A végső értékelésemnél hárman maradtak a listámon, mely a számomra a legjobb élményt adó kettő bemutatom. A harmadik kedvencem Disznókő Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016 tétel volt.

4. Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2021
100% Furmint. Először 2012-ben készült az 1413 Édes szamorodni
Miért 1413 – „Nagy Kornél történész, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa régóta kutatja Tokaj középkori történelmét, s 2012 nyarán megtalálta a Disznókő eddigi legkorábbi említését egy 1413-ból származó okiratban.” 
A botrytis-es fürtöket a birtok legjobb dűlőiről, október 22. és november 23. között szüretelték. A szüret eredményének kb. felét bogyózták és rövid héjon áztatás után a másik felével együtt préselték ki. A 90% acéltartályban, a többi másod- v. harmadtöltésű hordókban érlelték. Meg kell jegyeznem fantasztikus eredménnyel.
Közép sárga ragyogó színű nedű került a poharunkba. Már illatában is komplexen gyümölcsös. Ízében
nagyon gömbölyű, édesen érett gyümölcsös aromák jellemzik. De semmi sem túlzottan. Hosszú érett gyümölcsösen édes korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 9+ pont
5. Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013
Első osztályú területről szüretelt szőlőből készült. Az alap bor és must 50% Furmint, 50% Hárslevelű házasítása. Az szüretelt aszúszemek összetétele: 75% Furmint, 15% Zéta, 10% Hárslevelű.
Halvány konyak színnel világít a pohárban. Megpörgetve nagy sebességgel mászik fel a pohár falára, de inkább lomhán csorog lefelé. Illatában „tömény” érett gyümölcsös aromák jellemzik. Ízében mindent visszakaptam, amit az illat ígért. Még mindig szép savak mutatják magukat kiegészülve nem túlzott érett gyümölcsösséggel. Egy kellemes, komplex, harmonikus édes gyümölcs bomba.
Az ünnepekre való hangolódás, számomra, egyik csúcs tokaji bor.
Értékelésem: 9+ pont.

Negyedik tétel
Karácsonyi aszú vacsora Royal Tokaji Borászat boraival.
Kilenc tétel Mád és a Tokaji borvidék legértékesebb területeiről. Nagy várakozással érkeztünk az aszú vacsorára. Kíváncsi voltam milyen különleges fogásokat álmodik a séf ezekhez a fantasztikus tokaji borokhoz, aszúkhoz. Sajnos csalódtam. Finom, ízletes, de megszokott, sztereotip, ételsort párosították a kiemelt minőségű, de egyáltalán nem konvencionális tokaji nedűkhöz.

Az ételsor:
Kacsamáj terrine, sütőtök-körte kompót
Szarvasgerinc, vargánya-cékla relish
Sacher torta

A kóstoló borsora:
1. Szent Tamás Furmint magnum 2019
2. Issue Nr. 12 Mézes Mály Szamorodni Dry Furmint 2016
3. Late Harvest 2018
4. Édes Szamorodni 2019
5. Tokaji Aszú 5 puttonyos 2017
6. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
7. Nyulászó Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
8. Szent Tamás Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
9. Betsek Tokaji Aszú 6 puttonyos 2018
Sikerült két kedvencet kiválasztani. Azonban feleségemmel nem értettünk együtt a „győztes” tételben.

7. Nyulászó Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
Dűlőszelektált aszúbor. Ilyeneket csak a kivételes évjáratokban készítenek. Pl. 2020-ban nem készült Nyulászó Aszú Hordóban erjesztették és érlelték. Az aszú szemeket saját területről szüretelték. Az aszúszemeket két napot áztatták erjedő mustban. A kipréselt nedűt hordóban erjesztették, majd 2 éven át szintén hordóban érlelték.
Halvány sárga színű ital került a poharunkba. Furmint többségű, Hárslevelűvel kiegészülő tétel. Illatát intenzív érett gyümölcsös aromák jellemzik, egy kis ásványos és virágos felhanggal. Ízében az érett sárgahúsú (őszi és kajszi) barackok dominálnak. Lecsengésében a gazdag ízvilág mellett egy kis fűszeresség is felüti a fejét. Az aromák nagy harmóniában vannak, jól működnek együtt. Ezt jól segíti a szép savgerinc.
Feleségemnek ez tetszett jobban. Ízlések és … különbözőek.
Értékelésem: 8+ pont
8. Szent Tamás Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
Volt szerencsénk ifj. Szepsy István társaságában felkeresni a Szent Tamás dűlőt. Izgalmas élmény volt meg ismerni azt a területet, ahol a fantasztikus Szent Tamás borok születtek.
A kiváló minőségű aszúszemeket szintén két napot áztatták erjedő mustban. Majd préselés és erjesztés után két évet érlelték zempléni tölgyfahordóban.
Mélyebb aranysárga színű ital világított ki a poharunkból. Illatát érett citrusos, narancsos aromák jellemezték. Szellőztetés után még jobban kiteljesedtek az illatok. Ízében egy karakteres, frissességet mutató, szép savakkal rendelkező bor. A jellegzetes érett gyümölcsös és citrusos aromák megmaradtak, de kiegészültek herbás és virágos aromákkal. Még komplexebbé téve ezt az aszút, mely az én kedvencem volt.
Értékelésem: 9 pont

Ötödik tétel
Vakvarjú Éttermek új kezdeményezése az Adventi Gasztropiac a RAM Colosseum-ban. Négy tétel Tarcalról Áts Károly Családi Pincészetéből.
Azonban nem csak tokaji borokat kóstoltunk a Gasztropiacon. A Skrabski Borászat (Balatonudvari, Balatonfüred–Csopaki borvidék) tételeit sem hagytuk ki. Mivel több Rajnai Rizlinget is kínáltak. Ennek én sose tudok ellenállni.
De maradjunk Tokajnál és Áts Károly tételeinél.

A kóstolt borok:
1. Áts Kova Furmint 2021
A Danczka, a Holdvölgy és a Szent Tamás dűlőkről szüretelt szőlők házasítása.
2. Áts Suba 2021
A pincészet egy újdonsága a Suba dűlőből származó Furmint és Hárslevelű házasítása.
3. Áts Cuvée Kései szüret 2023
4. Áts Édes Szamorodni 2017
Ebből a rövid sorból is sikerült két nagyszerű tételt kiválasztanom. Sőt!

3. Áts Cuvée Kései szüret 2023
Furmint 60%, Sárgamuskotály (30%), Hárslevelű (10%) házasítás. Közepesen intenzív gyümölcsös illatok. Ízében nagyon gömbölyű. Az érett, aszalt gyümölcsös aromák dominálnak. Igazán jó ívású és jól párosítható különböző fogásokhoz.
Értékelésem: 9 pont
4. Áts Édes Szamorodni 2017
A pincészet második szamorodni évjárata. Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály házasítása. Lehet, hogy kicsit elfogult vagyok a Szamorodni és Áts Károly borai iránt. Az ünnepekre való hangolódás, számomra, egyik csúcs tokaji bor. A bor kora ellenére mind illatában, mind ízében a friss gyümölcsös és az érett aszalt gyümölcsös aromák keverednek, melynek eredménye egy fantasztikus, elbűvölő ízkavalkád, ízbomba. Az összhatást teljessé teszi a még mindig élénk, fickós savak. Összefoglalva egy harmonikus, kiegyensúlyozott és nagyon komplex nagyszerű nedűt kóstolhattunk. Ráadásként a hosszú, érett gyümölcsös lecsengés feledhetetlen búcsú élményben volt részünk.
Értékelésem: 10 pont

Nem akarok senkit egy hosszú élménybeszámolóval lefárasztani, de ígérem, hamarosan folytatom  az ünnepi ráhangolódás eseményeit tokaji borokkal.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!


Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr5318766778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása