Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Körkép a kóser borok világából

Kezdet és a vég volt a csúcs

2023. december 19. - László Vágó

A kóstoló rendhagyó módon kezdődött. Erdei-Brüll György, a mádi zsidó borász, meggyújtotta a Hanuka második gyertyáját. Így egy kicsit mi is részesei lehettünk a Hanuka csodájának, azaz a Fény ünnepének. Ha valamit nem helyesen értelmeztem, elnézést a tudatlanságom miatt.
A kóser borok kóstolójának a Post Balaton adott helyet. Nem a legjobban, de erről majd kicsit később. Hiszen a lényeg a borok voltak. Gyuri kóser borokat hozott számunkra Grúziából, Izraelből, Portugáliából és Mádról.

Krakhuna 5778 (2017) Kosher Qvevri – száraz fehér
A Grúziából származó borokat az ősi grúz borkészítési módszerrel készítették qvevri-ben, azaz földbe ásott agyag amforákban. A grúzok számára a qvevri egy életérzés is és a család része. Ezért zenélnek nekik és mulatságot is rendeznek számukra. A lélek ápolás része. A ősi grúz borkészítés hagyományát a természet és földhöz közeliség jellemzi. A Kaukázusban levő völgyek különlegesen szubtrópusi éghajlatot biztosítanak a grúz boroknak és készítőiknek a borászoknak. Ez is hozzájárul a grúz borok egyediségéhez, magas minőségéhez.
Érett konyak színű ital került a poharunkba. Illatában közepesen intenzív gyümölcsös-szőlős illatokat mutat. Ízében az érett gyümölcsös, már-már lekváros aromák intenzíven jelennek meg. Qvevri-ben érlelték 3 évig. Számomra ez a bor egy nagyon jó száraz szamorodni karaktert mutat.
A borsorból ez volt az egyik kedvencem.
My Krakhuna 5777 (2016) Kosher Qvevri – édes fehér
A grúz borászok filózofiája szerint is a bor édessége a szürettől függ. Minél későbbi a szüret a szemekben koncentrálódott cukor növekszik.
Ezt a bort szintén 3 évig érlelték, de kisebb qvevri-kben. Ennek a tételnek a színe kicsit mélyebb konyak árnyalatú volt. Illatában kellemes érett gyümölcsös és hordós aromák domináltak. Ízében egy nagyon kicsit hajaz az aszúra, de nem olyan kiegyensúlyozott. A gyümölcsös édesség sem igazán harmonikus. A magas alkohol (14,8%) nem lóg ki. Ezek ellenére a halványabb savak is jól összetartják a bort.
חוזר (Hazel / Visszatérő) 5779 (2018) Kosher Sosaha – száraz vörös
A Sosaha az egyik legősibb szőlőfajta, kb. 4000 éves. A Carmel hegy alatt folytatott ásatások során talált leletek bizonyítják ezt.
Közép rubin színű ital. Illatában és ízében Merlot-ra hajaz. Kerek, harmonikus bor. Enyhe gyümölcsösen édes aromák jellemzik.
מילה של חכמים (Milasel ha hamim / Bölcsek szava) 5779 (2018) Kosher Carignan – édes vörös
Neve magyarul – Szerelmem a hegy tetején. Nem tipikus izraeli bor. Izraelben manapság a Syrah és a Merlot a jellemző. Fehér bor alig van.
Halvány bíbor színű. Illatában enyhe hordós, gyümölcsös aromák jellemzik. Ízében harmonikusan gyümölcsös, kellemesen iható bor.
Benjamin Kosher Ruby 5770 (2009) – Portói
Megérkeztünk Portugáliába. Közép rubin színű. Közepes hordós, ásványosan édes aromák jellemzik. Nem tipikus Portói. Hazájában nem is kerülhetne forgalomba. Az alkohol térfogata csak 15%. Ebben a kategóriában minimum 19%.
Nem sorolom a kedvenceim közé.
Párdész - Kóser furmint 5772 (2011) száraz fehér
Végül megérkeztünk Magyarországra, Mádra a Brüll Manufaktúrába.
A bor neve a „Kertek kertje”, mely Furmintból készült. Intenzív gyümölcsös, mézes illatok áramlanak ki a pohárból. Elegáns, harmonikus gyümölcsös aromákkal simogatja a torkomat. Most van a csúcson.
Ta’anug - Kóser Furmint 5776 (2015) édes fehér
„Amitől a gyönyörűség érzetet kapják.” Édes fehér Furmint. Novemberben szüretelték hozzá a szőlőt. Az aszúhoz közelítő kellemes, gyümölcsös elegáns és kerek bor. De nem aszú!
Brüll Szilvóriuma 2023
Kaptunk egy „osztályidegen” meglepetés tételt is. Japán szilvából készült kóser pálinkát. Megkóstolva egy gyümölcsös ízbomba robbant a szájamban. Nagyon kerek, harmonikus, jól iható pálinka. Sőt mondhatni – itatja magát!

Nem elrontva az élményt emlékezzünk meg a helyről is néhány szóban. Megérkezésünkkor a kóstolásra kijelölt helyiségben már ültek, de a Gyuri mondta nyugodtan foglaljunk helyet. Aztán egyezkedésre került sor és akik a kóstolón nem kívántak részt venni elhagyták a termet. A folyamat közben felbukkant egy fiatalember és kérdezte mit kérünk. Kértünk egy üveg szódát és valamilyen falatkákat a kóstolóhoz. A szódásüveg hamarosan megérkezett a többi kóstoló társnak. Rákérdeztünk a falatkákra és megnyugtattak minket, hogy lesz és még valami meglepetés is. Kiderült, hogy a meglepetés az volt, hogy nem kaptunk falatkákat. Amikor érdeklődtem a vezetőnél, ő határozottan megerősítette – „nem lesz, hiszen ő nem ígért semmit.” Én próbálkozta, hogy a kollégája ígérte. Ugyanaz a határozott válasz: NEM. Hát így jártunk. Mivel én felkészülten járok kóstolókra. Most is volt nálam egy csomag Grisotti tészta rudacska. Szerencsére nem voltunk túl sokan és mindenkinek jutott. Ezen a helyen még nem voltam. Borkóstolásra lebonyolítására talán nincsenek felkészülve, nincs ebben tapasztalatuk. A csapat is kicsit meglepődött a meglepetésen és mindenki nagyon meg is lepődött. Nem jó értelemben.

Összességében, figyelmen kívül hagyva a hely élményét, a kóstoló első és utolsó tétel volt, ami engem igazán megragadott. A közbensőkkel sem volt baj persze. Mindegyik hibátlan minőségi bor volt, de az eleje és vége … .

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr1618284295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása