Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Nem Villányban született Cabernet Franc-k

Szomolyán is jól érzi magát a Cabernet Franc

2024. március 26. - László Vágó

Vámos Attila az Egri borvidék különce, de akár nevezhetjük fenegyerekének is. Vendéglátós családból indult. Volt egy időszaka, amikor elfordult az alkoholtól, az alkoholos italoktól. Csak 23 évesen, egy kis szériás francia Champagne-val nyitott újra. Ez újra a szőlő alapú alkoholos italok felé fordította. Különben kalandos embernek vallja magát. Hiszen bicskát csempészet Németországba. Romániában kézzel faragott sakkot vett és adott tovább. Az idők során a bor szerelemmé változott számára és az óta nincsen pénze. Borban találta meg azt a csodálatos dolgot, melyet mindig építeni, fejleszteni kell. Ezt Ő örömmel és odaadással meg is teszi. Ennek a gyümölcsét élvezhettük ezen a különleges kóstolón.

Ez alkalommal egy olyan fajtát mutatott meg, mely nem az Egri borvidékre jellemző. Ez pedig a Cabernet Franc. Nem aprózta el és egy 8 tételes Cabernet Franc vertikális kóstolót tartott. Egy ilyet nem lehet kihagyni.
Nem csak a fajta egyedi Szomolyán. Hanem az is, milyen évjárat sorrendben mutatta be. Ez az Ő által meghatározott, a bor állapotától függő borsor nagyon izgalmasra sikeredet.

Cabernet Franc vertikális Vámos Attila sorrendjében.
1. Attila Pince Cabernet Franc 2018

A 2018 évjárat szőlőjét a Pazsag dűlőbeb szüretelték. Pazsag dűlő az Egri borvidék leghidegebb területe. Itt minden lassan érik meg. A Cabernet Franc 2008-tól fajta borként folyamatos szereplője a pince portfoliójának.
Erjesztése kádban történt. Nem első töltésű hordóban 5 hónapot héjon érlelték. A borban az érett gyümölcsös aromák dominálnak. A harmónia, a kerek aromák és a szép sav szerkezet jellemzi.
Értékelés: 7+ pont
2. Attila Pince Cabernet Franc 2020
A Pazsag dűlőben termelt szőlőt 2011 óta bio módon művelik. Attila mindig az utolsó pillanatot is kivárja és csak érett szőlőt szüretel. A szüretben a vaddisznók is „besegítenek”.
A 2020 évjáratot a gyümölcsös és fűszeres aromák jellemzik harmonikusan kiegészítve egymást. Ezek lágy tanninnal párosulnak és szép savakkal.
Értékelés: 7+
3. Attila Pince Cabernet Franc 2019
Fülöp herceg hivatalos karácsonyi ajándékai voltak az Attila Pince borai.
Izgalmasan kerek gyümölcsös illatok mutatkozik be ez a nedű. A gyümölcsös szép sav szerkezet fantasztikus ízkavalkádot teremt és gömbölyűvé teszi a bort. A kissé magas alkohol is mutatja magát, de nem zavaróan. Sőt nagyon jól hozzájárul az összhanghoz.
Értékelésem: 8+ pont
4. Attila Pince Cabernet Franc 2013
Novemberi szüret a Pazsag dűlőben. Enyhébben intenzív gyümölcsös aromák, fűszeres felhanggal.  A bor megkóstolva egy összhangban levő, lekerekedett nedűt élvezhettünk. Kiegyensúlyozottan működnek együtt az alkotó elemek, az aromák, az alkohol, a kerek tannin. A savak egy kicsit letompultak, de nem annyira hogy zavaró legyen. Azt is el kell mondani, ahogy nyílik a kortyban a fűszeres aromák erőteljesebben mutatkoznak.
Értékelésem: 8 pont
5. Attila Pince Cabernet Franc 2012
Egy bonyolult évjárat volt. Sok macerával járt megalkotni a Cabernet Franc 2012-t. Már nincs belőle forgalmi mennyiség. Inkább csak kóstolókon mutatja be. Ha most árulná, akkor 1000 EUR-t kérne érte.
Rubin színű ital ragyog ki a pohárból. Mind illatában, mind ízében egy a korához képest még mindig gyümölcsös aromákkal rendelkező ital. Kerek, harmonikus és elegáns fantasztikus élményt nyújtó bor.
Értékelésem: 9+ pont
6. Attila Pince Cabernet Franc 2009
Új hordóban érlelődött. Illatában kicsit letompult. Visszafogott, de harmonikus. Aromáiban az érett, közel aszalt gyümölcsös aromák dominálnak.
Értékelésem: 7 pont
7. Attila Pince Cabernet Franc 2008
Illatában is testes. Nem túl intenzív, harmonikus, kerek illatok jellemzik. Ízében szőlő gyümölcs ízek mutatják magukat egy kis fűszeresség is megjelenik. Lecsengése hosszú, tanninosan gyümölcsös.
Értékelésem: 7+ pont
8. Attila Pince Cabernet Franc 2011
Késői szüret. Illatában a piros gyümölcsök kerek aromákkal mutatják magukat. Ízében egy kicsit lelassult. Én maradék cukrot nem éreztem. Attila szerint a késői szüret nem feltétlenül ezt jelenti.
Értékelésem: 7 pont

Élvezet volt kóstolni a Szomolyáról érkezett Cabernet Franc-k arcait, értékeit. Egyedi élményt nyújtott, még Villányban is megirigyelhetik.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr1318364401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása