Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Duális natúr borkóstoló a Badacsonyi és a Szekszárdi borvidékről

Hegymagas vs. Szekszárd?, nem együtt!

2023. november 07. - László Vágó

A natúr és organikus borok világába igyekszem elmélyedni, de még sok tanulni valóm van. A Mitiszol? borbolt mondja magáról: „Specialista borlelőhelyként 2006 óta foglalkozunk természetes és natúr borok népszerűsítésével és forgalmazásával. … Mitől is lesz természetes egy bor? Attól, hogy vegyszermentesen termesztett szőlőből, adalékanyagok és manipuláció nélkül készül.”
Őszintén bevallom nem ez volt, ami felkeltette a kóstoló iránt az érdeklődésemet. Hanem az, hogy a Szekszárdi és a Badacsonyi borvidékről érkezett borokat együtt kóstoltatnak. Izgalmasnak ígérkezett. Megkérdeztem Kürthy András boltvezetőt: miért és hogyan. Válasza nagyon egyszerű volt – „Nem volt koncepció. Úgy gondoltam jók lesznek együtt.” Igaza lett, jók voltak együtt és egy izgalmas, érdekes kóstolót produkáltak.

Akik a borokat bemutatták – Posta Bori Szekszárdról a Pósta Borháztól és Molnár Áron Hegymagasról, a PAP Wines-tól. A helyet biztosította és a borokat töltögette Kütrhy András a Mitiszol? üzletvezetője és végül, de nem utolsó sorban az esemény kedvezményezettei a borkedvelő nagyérdemű. Köztük én is.

Duális borsor a Szekszárdi és Badacsonyi borvidékről
Minden tétel hibátlan, minőségi élményt nyújtott. A borsor elég kiegyensúlyozottra, harmonikusra sikerült.

Pósta Borház - Blanc 2022
Posta Borház családi borászat Szekszárdon. Bori édesapjával és nagybátyjával együtt művelika szőlőt és készítik a borokat. 2006 óta organikusan kezelik a szőlőt és alkotják meg nedűiket. 2022 óta pedig már papírjuk is van erről.
Mottójuk: „Szőlőből Szívvel Lélekkel”
Olaszrizling, Sauvignon Blanc 50%-50% házasítása. Spontán erjesztéssel tartályban készült. Minden adalék hozzáadása nélkül. Üde, friss bor. Én október közepén kóstoltam, de nyáron is biztosan üdítőleg hatott a borivókra.
Értékelésem: 7 pont

PAP Wines - Tuff 2021
Molnár Áron a PAP Wines-t „garázs borászatnak” nevezi, melyet együtt alapított és irányit párjával 2010 óta. Kb. 5 hektár szőlőterületen gazdálkodnak a Szent György-hegyen, vulkanikus területen.
Hitvallásuk: „PAP wines – a palackba zárt hűség”. Áron szőlőművelési és borkészítési elve, minél kevesebb beavatkozást igénylő módszerek. „Nem kell bántani a bort!”
Tuff 2021 100% Szürkebarát. A Tuff elnevezés a teroirra utal, mert egy tufás, bazaltos területén helyezkedik el a szőlőterület. Biodinamikusan, vegyszer nélkül művelik a szőlőket és kezelik a borokat.
Kétféle fehér szőlőt tartanak, a Szürkebarátot és az Olasz rizlinget.
A Tuff 2021 finom seprőn erjedt és 9 hónapot töltött szűrés, derítés és keverés nélkül tölgyfahordóban. Nagyon illatos és már illatában is testet mutató nedű került a poharamba. Ízében is érezhető a vastag test. Közepes alkohol, kellemes Szürkebarát gyümölcsös aromák jellemzik. Hosszú gyümölcsösen hordós korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 7+ pont

PAP Wines - Rozsda 2021
Narancsbor, melyet Áron az ősi grúz technológiával készített Szürkebarát szőlőből egyelőre amfora ill. qvevri nélkül hordóban. De már beszerzett egy eredeti grúz qvevri-t. A következő évjárat Rozsda már ebben érik. Ígérete szerint jövőre meg is kóstolhatjuk. Ő inkább az amber (borostyán) elnevezést használja és kedveli. Grúz borászok is amber elnevezést alkalmazzák, megkülönböztetve tételeiket az európai divat narancsboroktól.
Bogyózás után 21 napot héjon kádban áztatták. Kézi kosár présben kíméletesen nyerték ki a szőlő levét. Az így kapott szőlőlét barrique hordóba töltötték és érlelték, majd palackozás után fél évig tovább érlelték. Csak ezután került forgalomba. Nevét a héjon áztatás után kialakult rozsda színéről kapta.
Illatában egy gyümölcs bomba. Ízében a Szürkebarát gyümölcsösség és a terroir aromák dominálnak. Vastag test, komplexitás, harmónia, közepes alkohol és szép savak jellemzik. Közepesen hosszú gyümölcsösen kellemes kesernyés lecsengéssel csúszik le.
Értékelésem: 8+ pont

Pósta Borház - Amforás Kadarka 2020/2021
A borháznak 2 db 500 literes olasz amforája van. Ezek egyikében alkották meg ezt a Kadarka nedűt. Szüret után amforában erjesztették. Majd kíméletes préselés után visszakerült az amforába, ahol kb. 3-4 hónapig érlelődött. Poharamba egy érdekes, egyáltalán nem tipikus színű Kadarka került. A téglaszín helyett egy ragyogó, meggyesen piros-lilás színű ital szemezett velem. Illatában és ízében is nagyon gyümölcsös, fűszeres aromák dominálnak. Ízében és lecsengésében megjelenik egy kis, szárító tannin is. Engem nem zavart. Sőt izgalmasabbá tette a tételt.
Értékelésem: 8+ pont

Pósta Borház - Kékfrankos 2019
Spontán, nyitott kádban erjesztés, napi 1x v. 2x csömöszölés, majd préselés után került 500 literes médium pörkölésű Kádár hordóba. Kb. 2,5 évet érlelődött a hordóban. Sem szűrve, sem derítve nem volt.
A Pósta Kékfrankos 2019 mély rubin színben pompázott a pohárban. Illatában kevesebb gyümölcs, inkább kellemesen lágy fűszerek dominálnak. Ízében mindent visszakaptam, amit az illat ígért. Harmonikus, kerek, kiegyensúlyozott, elegáns bort kóstoltam. Kiegészült kellemesen lágy tanninnal, mely izgalmasan hozzátett az aromákhoz és az élvezeti élményhez. Lecsengésében már gyümölcsösen fűszeres ízek jelentek meg.
Értékelésem: 8+ pont

PAP Wines - Pinot Noir 2021
Ez a Szent György-hegyi Pinot Noir egy különleges tétel. Sem színében, sem illatában, sem ízében nem tipikus Pinot Noir, de ez a különcség nagyon is jól áll neki. Azt gondolom a terroirból adódóan egy kissé sav túlsúlyos. Talán többször kéne kóstolnom ezt egyedien különc Pinot Noirt és jobban megérteni.
Értékelésem: 7+ pont

PAP Wines - Bazalt 2019
Az pince utolsó borának kóstolása kapcsán fedjük fel a titkot, honnan ered a PAP Wines név.
A „PAP” név a „Papa Aron Pince” rövidítése, és Áron DJ-nevéből – „Papa Aron” – származik. Később ebből lett a „PAP wines”. 
Cabernet Franc (50%), Merlot, Zweigelt és egy kevés Cabernet Sauvignon házasítás. Először 2015-ben készítették el. Áron most is a borkezelésben vallott elvét követte, azaz „nem csinált semmit”. Az eredmény 2015 óta töretlen. Eddig, a 2015 évjárat után, elkészült a Bazalt 2017-ben, 2019-ben és 2022-ben is.
Francia hordóban érlelődött 15 hónapot. Illatos, gyümölcsös aromák vannak túlsúlyban az illatában, megfejelve enyhe fűszerességgel. Ízében már nem annyira karakteres.
Értékelésem: 7 pont

Pósta Borház - Premium Cabernet Franc 2017
Nagyon jó évjárat volt, mely egy prémium kategóriájú bort eredményezet. Nyitott kádban spontán erjesztették. 3 éves új hordós érlelés után került palackozásra. A palackos érlelés kb. egy évig tartott és ezután került ki a piacra.
Szép, közép bíbor színű ital tekintett rám a pohárból. Illatában intenzív gyümölcsös, hordós aromák dominálnak harmóniában. Ízében a Cabernet Franc gyümölcsök jellemzik, kiegészülve ásványos ízekkel. A hordó is hozzáadott az ízkavalkádhoz. Harmonikus, komplex, testes, elegáns bort kóstoltam, mely kiegészült kellemes, kerek tanninokkal. Hosszú lecsengésben minden ott van. Nehezen búcsúztam.
Értékelésem: 8 pont

Kütrhy Andrásnak igaza volt. Igen, jók voltak együtt, Posta Bori és Molnár Áron, ahogy a boraik is. Izgalmas volt a szekszárdi löszös terroirt összekóstolni a badacsonyi vulkanikus terroirral. Köszönet az élményért Posta Borinak, Molnár Áronnak és Kürthy Andrásnak is.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr2518251583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása