Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Jubileumi 25. szüret

Németh János Pincészet a szekszárdi Iván-völgyből

2023. október 31. - László Vágó

Németh János Pincészet jelenleg kb. 10 hektáron gazdálkodik. Egy három éve meghozott döntésük alapján most már a szőlészeti és borászati munkákat bioművelésben végzik. Nem használnak felszívódó szereket és semmilyen vegyszert. Maximum egy kis ként. A mostani 10 hektáros birtoknagyságot 25 év alatt „rakták össze”. Szőlőterületeik a Szekszárdi borvidék legjobb dűlőiben helyezkednek el, az Iván-völgyben, a Porkoláb-völgyben, a Gyűszű-völgyben, a Decsi-hegyen, a Baranya-völgyben és a Gurovica-tetőn. A sok dűlő változatos adottságokat és lehetőségeket jelent. Németh János, akit általában Németh Janónak hívnak és ismernek, a szekszárdi borait többféle dűlőből és szőlőterületről komponálja.
Fehérborokat tartályban, a vörösborokat első-, másod-, harmadtöltésű tölgyfahordóban alkotja.
Még egy, számomra nagyon szimpatikus, dolog!
Németh Janó döntése – „Hosszú távon nem akarjuk feláldozni a minőségi szőlőinket, pl. narancsborra, Pet-Nat-ra.”
A narancsbor szemlélettel talán tudnék vitatkozni, de a Pet-Nat kizárásával teljesen egyetértek. Újra megismétlem véleményem – Nem tudom megérteni, miért kell egy félig kész bort palackozni és fogyasztani. Hiszen tulajdonképpen ez a murci. És azt nem isszuk nyakra-főre.
Pet-Nat pétillant naturel, azaz méthode ancestral, eljárással készül. Ez azt jelenti, hogy a bort még az erjedés vége előtt palackozzák, így a folyadékban maradt cukor az üvegben alakul át alkohollá és szén-dioxiddá, vagyis megjelennek a palackban a buborékok.”
Murci „Erjedésben lévő, tejszerű, szénsavas, még édes élesztő ízű átmenet a must és bor között?!”

A kis kitérő után térjünk vissza a szekszárdi Németh Janó borokhoz. Impozáns a pincészet portfolióját nagyon jól reprezentáló Német Janó borsort kóstolhattunk autentikus, izgalmas bemutatásban.

Sauvignon Blanc 2022
Ez az első Sauvignon Blanc évjárat a pincénél. Első kísérletnek igazán jól sikerült. Poharamba egy könnyű, friss, kellemesen illatos nedű került, mely szép savakkal, virágos, mezei és zöldes aromákkal rendelkezik. Jó ívású, kellemes bor akár a minden napokra.
Értékelésem: 7 pont

Könnyűszél fehér cuvée 2022
Olaszrizling (60%), Chardonnay (30%), Sauvignon Blanc (10%) házasítás. Egész fürtös préseléssel készült. Illatában enyhe gyümölcsös, mezei illatok jellemzik. Ízében egy kicsit karakteresebb. Nem igazán kiegyensúlyozott, haromonikus. Kissé savhangsúlyos, ami szinte minden más aromát elnyom.
Értékelésem: 5+ pont

Kadarka 2022
Németh Janó az első Kadarkáját 1999-ben készített még vásárolt szőlőből. 2000-ben kivágták a Kadarka tőkéket. Később aztán újra telepítették. A Kadarka a pincénél a reneszánszát éli. Most fedezik fel újra, belevágtak a nagy Kadarka úti kísérletbe. A poharamba egy közép piros, nem túl intenzív gyümölcsös illatú ital került. Ízében nagyon az út elején jár, de van benne potenciál. A fiatalság egyben az előnye és a hátránya is.
Remélhetőleg haladnak tovább egyre több eredménnyel a Kadarka úton.
Értékelésem: 6- pont

Delírium Merlot 2020
A borhoz a Merlot szőlőt a Baranya-völgyi dűlőben szüretelték. Erről a területről másodszor készült a Delírium Merlot. Az első Delírium Merlot 2018-ban került a pincészet portfoliójába. A Merlot szőlő 2016-ban lett telepítve.
Illatában közepesen intenzív piros gyümölcsös aromák jellemzik. Ízében a szép savak, nem túl vastag test és a könnyed gyümölcsösség dominálnak.
Értékelésem: 7 pont

Könnyűszél Bikavér 2020
Egy ideig Szekszárdon nem készülhetett Bikavér. A bikavér jellegű cuvée-ket Óvörösnek nevezték. A pincénél az első Bikavér próbálkozás 2009-ben történt. Az első Könnyűszél Bikavér 2019-ben készült. A Könnyűszél Bikavér 2019 Kékfrankos (60%), Kadarka (15%), Zweigelt (15%), Cabernet Franc (10%) házasítás. A szőlőket Iván-völgyből, Decsi-hegyről és Gyűszű-völgyből szüretelték.
Közép mély rubin színű nedű nézett velem farkasszemet a poharamból. Illatában intenzív gyümölcsös aromák jellemezték, megfejelve kellemes fűszerességgel és hordó aromákkal. Ízében is a gyümölcsösség jellemzi, mely kiegészül szép savakkal, közepes testtel.
Értékelésem: 8+ pont

Zweigelt 2020
Jelenleg 0,3 hektár Zweigelt telepítésű ültetvényük van, de tervezik a Zweigelt területek bővítését. Németh Janó ezt a tételt „Vagány Zwiegelt”-ként jellemezte. Új fahordóban érlelődött kb. 16 hónapig. Könnyed, elegáns, harmonikus, nagyon gyümölcsös aromák jellemzik. A hordós jegyek nagyon jó kiegészítésül szolgálnak.
Értékelésem: 7+ pont

Porkoláb cuvée 2019
Cabernet Sauvignon (60%) és Merlot (40%) házasítása. Mint a nevéből is sejthető a szőlők a Porkoláb-völgyi dűlőből származnak. Németh Janó ezt a bort jelöli birtokborként. Másodtöltésű tölgyfa hordóban érlelődött kb. 14-16 hónapot. Érett piros és fekete bogyós gyümölcs aromák jellemzik. Ízében megjelennek a kellemesen lágy tanninok is, melyek még teltebbé teszik ezt az igazán kiváló, elegáns bort.
Értékelésem: 8+ pont

Serius cuvée 2019
Cabernet Sauvignon (25%), Cabernet Franc (25%), Merlot (25%) és Syrah (25%) házasítás a Görögszó dűlőből. Először Németh Janó 2009-ben alkotta meg a Serius cuvée-t. 2011 és 2017 között nem találta méltónak a termést a pincészet csúcsborának elkészítésére. Eddig öt alkalommal sikerült „összeraknia”. Az eddigi utolsó Serius cuvée 2020-ban készült.
Mély rubin színű nedűt kaptam a poharamba. Intenzív, érettebb gyümölcsös (piros és fekete bogyós) aromák dominálnak a borban. Nagy test, szép savak, harmónia, kiegyensúlyozottság, elegancia jellemzi. Kiegészülve enyhe, lágy tanninnal. Hosszú, gyümölcssavas, tanninos lecsengéssel búcsúzik.
Értékelésem: 9 pont

Cabernet Sauvignon 2019
Cabernet Sauvignon 2019 a Görögszó dűlő szülötte. Magyar, 500 literes tölgyfahordóban érlelődött 16 hónapig. Mély rubin színű italt töltöttek a poharamba. Mind illatában, mind ízében a vastag test, az érettebb gyümölcsök és egy kis fűszeresség jellemzik. Komplex, elegánsan harmonikus bort kóstolhattam. Erőteljesebb, de nem zavaró tannint is éreztem. Ez a hosszú, gyümölcsös lecsengésben is ott maradt.
Értékelésem: 9 pont

Szekszárd egy újabb bizonyítékkal szolgált számomra. Nem véletlen, hogy az egyik kedvenc borvidékem.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr8618247495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása