Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Kezdet és vég a Takler Kúriában

Áts Cuvée-t ittunk Szekszárdon

2024. március 05. - László Vágó

Az idei Kékfrankos Toros Túrát februárban tartották Szekszárdon. Több ilyen eseményen részt vettünk már. Pár év kihagyás után idén újra részt vettünk az eseményen és elutaztunk szekszárdi Kékfrankost kóstolni. Korábbi Kékfrankos Toros Túrán laktunk a Bodri Birtokon, a Fritz Borászatban, de a Takler Kúriában még nem. Idén ezt is kipipáltuk.

Tehát a 0. napon is szerveztünk magunknak programot. Elsőként ettünk egy késői ebédet v. korai vacsorát a Kúria Primarius Éttermében. Igyekeztünk nem túl nehéz, de finom és kiadós ételeket fogyasztani. A fogások mellé a javasolt borokat is megkóstoltuk.
Elsőként Gemenci szarvasgulyást csipetkével, házi kenyérrel rendeltünk. Hozzá Takler Merlot 2019 bort kortyoltunk. Utána feleségem Diós gubát citrusos-fahéjas almával, vérnaranccsal kért és kapott. Hozzá Áts Cuvée 2022 tételét Tarcalról szolgáltak fel. Én Vajon pirított mákos nudlit szilvaraguval, karamell fagylalttal választottam. Mellé Takler Porkoláb-völgyi Cabernet Sauvignon 2018 bort élvezhettem. Ekkor még címke nélkül.

Ebéd borok
Takler Merlot 2019

Mély bíbor színű, szinte átlátszhatatlan. Ránézésre is vastag testet mutat. A pohárban lomhán mozog és erősen tapadt a pohár falára. Illatában érett piros és kevés fekete bogyós gyümölcsök adják az alap harmóniát, melyek kiegészültek csokis, enyhe hordós és füstös aromákkal. Már illatában is nagyon csábító ital került a poharamba. Ízében mindent visszakaptam, amit az illat ígért. Megkóstolva a szájamban eluralkodtak a bársonyos, kellemes gyümölcssavas aromák. Kiegészülve lágy, nem szúrós tanninnal. Nagyon szép hordókezelés is érezhető, azaz ott van a hordó, de nem zavaróan. A magas alkohol sem lógott ki. Sőt hozzájárultak az ízgazdagsághoz, az aroma összhanghoz. Hosszú, tanninosan gyümölcsös lecsengéssel búcsúzott.
Nagyszerű nedű. Ezek után kíváncsi leszek a Primarius Merlot-ra. Takler András megígérte, hogy bepótolja a korábban elmaradt Primarius Merlot vertikális kóstolót. Nagyon várom.
Értékelés: 9 pont
Áts Cuvée 2022
Áts Károly tarcali borász, édes cuvée-je nagyszerűen passzolt a Diós guba citrusos-fahéjas almával, vérnaranccsal desszerthez.
Az Áts Cuvée 2022 egy késő szüretelésű Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű házasítás. Illatában elsőként a Sárgamuskotály mutatta magát, majd megjelent a Hárslevelű és a Furmint sincs elnyomva. Ízében kellemesen nagyon édes, de a gyümölcsök - barack, körte, birs és egy kis déligyümölcs - sem tűnnek el. Egy igazán harmonikus, elegáns, kiegyensúlyozott desszert bor.
Értékelésem: 8+ pont
Takler Porkoláb-völgyi Cabernet Sauvignon 2018
Kicsit meglepett, hogy egy desszerthez Cabernet Sauvignon a javasolt bor. Nem okozott csalódást!
Mély rubin színű, nagyon sűrű texturával. Illatában az intenzív érettebb fekete gyümölcsös, fűszeres aromák mellett a hordós jegyek is megjelentek. Ízében a gyümölcsösség kicsit visszavonul, inkább a hordós aromák uralkodnak. Szellőzés után helyre áll az egyensúly. Egy harmonikus, ízgazdag, nagy testű bor hosszan távozott.
Értékelésem: 8+ pont

Az ebéd után még vállalkoztam egy pincetúrára is. Természetesen további borok kóstolásával.

Pincetúra borok
Takler Trió Fehér 2022

Zöldveltelini, Rajnai Rizling, Királyleányka Chardonnay és Pinot Blanc házasítás. Trió név a hármas családi - id. Takler Ferenc, Takler András, ifj. Takler Ferenc - összetartozás és összetartásra utal.
Gyümölcsös fehérbor, melyben harmóniában működtek együtt a különböző fajták.
Értékelésem: 6+ pont
Takler Pinot Noit Rosé 2023
Friss, üde gyümölcsös, enyhe kesernyével. Lecsengésében már egy igazi Pinot Noir búcsúzik.
Értékelésem: 6+ pont
Takler Örökség Kadarka 2020
A pince ezt írja – „A legszekszárdibb borunk, amelynek legfőbb értéke a fúszeresség és az egyediség.” Egy még mindig friss, nagyon gyümölcsös jó ívású bor nem túl vastag testtel és nagyon szép savakkal.
Értékelésem: 7 pont
Takler Merlot 2019
ld. fentebb ­
A birtokon 12 ha-n termelnek Merlot-t.
Takler Szenta-hegyi Kékfrankos 2019
Ez az egyik kedvencem. Már többször kóstoltam és nem tudok betelni vele. Még mindig nagyon tetszik.
„A Szenta-hegy papi birtokként Szent Annáról kapta a nevét a középkorban némi rövidítés után.”
Közép rubin színű nedűt kaptam a poharamba. Illatában is már nagyon gyümölcsös. Érett piros bogyós gyümölcsös aromák jellemzik. Ízében a komplexitás, az ízgazdagság mellett felfedezhető kellemes fűszeresség és a hordós jegyek is. Lecsengésében a gyümölcsök dominálnak és hagynak nagyok kellemes emlékeket.
Értékelésem: 9+ pont
Takler Örökség Bikavér 2019
„Szekszárd egyetlen palackban, …” A 2019-s évjáratban 52 % Kékfrankos, 18 % Merlot, 11 % Cabernet franc, 6 % Cabernet sauvignon, valamint 8 % Kadarka és 5 % Syrah házasításából készült. Mély rubin színű. Intenzív érett gyümölcsös illatok jellemzik, de nem marad el a fűszeres felhang sem. Sőt már itt is mutatják magukat a jól beilleszkedő hordós jegyek is. Ízében harmonikus, gazdag ízvilággal bíró italt kóstoltam. Egy elegáns, vastag testű, minden ízében kiegyensúlyozottságot mutató Szekszárdi Bikavér.
Értékelésem: 8++ pont.

Nagyszerű élmény és egyben ráhangolódás és felkészülés volt a másnapi Kékfrankos Toros Túrához.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr8018346239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása