Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Szekszárd, Eger egy asztalnál

Heimann Zoltán és Lőrincz György közös borvacsorája Visegrádon

2024. március 19. - László Vágó

A Kékfrankos Toros Túra után a Takler Kúriából közvetlenül Visegrádra utaztunk. Ahol is egy unikális borvacsorán vehettünk részt. A magyar bortársadalom két ikonikus alakja tette felejthetetlenné az eseményt. Szekszárdról a Heimann Családi Birtok képviseletében id. Heimann Zoltán, a St. Andrea Pincészettől Egerszalókról id. Lőrincz György érkezett és hozta el nagyszerű boraikat. A Visegrádi Thermál Hotel gasztro csapata - Vidra Péter a hotel executive séfje, Horváth Gábor a Séf és a Kertész séfje és Magdák Zoltán a hotel cukrász séfje - is kitettek magukért és kiváló ételsort alkottak a borok mellé.
Hogy az élmény még teljesebb legyen, zenei élvezetben is volt részünk Edo & Toma Acoustic duó előadásában.
Minket a kilences asztalra sorsoltak ki. Ahol egy már összeszokott, egymást ismerő, kellemes társaságba csöppentünk. Befogadtak minket. Köszönjük! 
Előre is elnézést kérek, amiért néhány étel fotó lemaradt. Ezt a hibát csak az élmények tobzódása számlájára írhatom.

Borsor és a hozzápárosított fogások
Welcome

Heimann MammaRóza 2022 – Képviselőfánk, stifolder, málna
Egy korrekt, jól eltalált rozé. Szép lazac színnel, gyümölcsös aromákkal.
Értékelésem: 7 pont
Menüsor
Heimann & Fiai Piros Siller 2022 – Tőkehal, cékla ceviche
Kékfrankos, Sagrantino, Merlot házasítás. Szekszárdi siller újraéledésének egyik kiváló példája. Mint siller kedvelő, én nagyon örvendek ennek. Piros színű egy kis lilás beütéssel. Illatában a friss, piros gyümölcsös aromák dominálnak. Illatában is már harmonikusan sokat ígérő. Ízében is friss, gyümölcsös. Kerek, harmonikus jó ívású. A jó értelemben vett asztali bor.
Ceviche jelentése – citrusokban marinált hal. Annak ellenére, hogy nem kedvelem a nyers halat jól muzsikálnak együtt a sillerrel.
Értékelésem: 8+ pont
St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022 – Borjúbríz, karalábé, zöldalma, szarvasgomba
Számomra az étel ízei kicsit furcsák és nem túl kellemesek voltak. Nekem nem jött be.
Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Sauvignon Blanc, Szürkebarát házasítása.
Boldogságos dűlőben szüretelt szőlőből alkotott Egri Csillag. Halványsárga színű. Illatában intenzív illatos, virágos mézes, fehér húsú gyümölcsös aromák dominálnak. Ízében az illatára jellemző lágyság eltűnik és sokkal karakteresebb, szikárabb aromák mutatják magukat. „Keménysége” ellenére is harmonikus. Jó összhangban vannak az illatban már megismert aromák is.  Közepes test, kellemes sav és textúra jó összhangot biztosít a bornak. Egy kis szellőzés után az ital egyre jobban lelágyult és egyre jobb élvezeti élményt adott.
Értékelésem: 7+ pont
Heimann & Fiai Baranya Kékfrankos 2020 – Mangalica, lencse, fodros kel, fekete gyökér
Jól muzsikált a bor és az étel együtt.
Mély rubin színű enyhe lilás karimával. Illatában minden jön, amit az illat ígért. Harmonikus, elegáns, semmi sem lóg ki. Szép savak és közepesnél vastagabb test jellemzi. Megjelenik egy magát határozottan mutató tannin is. Ez is jól áll neki. Hosszú gyümölcsösen tanninos korttyal búcsúzik, melyhez hozzájárul egy kis fűszeres felhang.
Értékelésem: 9 pont
St. Andrea Hangács Egri Bikavér Grand Superior 2021 – Libamell, libamáj, szilvás gombóc, ludaskása
Cabernet Franc, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir házasítása.
Mély rubin színű, halványabb karimával. Illatában érettebb inkább piros gyümölcsök mutatkoznak enyhe fűszerességgel kiegészülve.
Ízét vastagabb test, érett gyümölcsös aromák jellemzik. A fűszeres ízek jól kiegészíti az aromákat, ahonnan a tannin sem marad ki. A lágy tanninok és a jól beépülő hordós jegyek jól működnek együtt. Érezhető magasabb alkohol, de nem zavaró. Sőt jól besimul az összhangba.
Értékelésem: 8+ pont
St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2022 – Ananász, lime, őszibarack
Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Sauvignon Blanc házasítás.
Közép sárgán világító színű. Intenzív illatos, fehér és sárga húsú gyümölcs – barack, nektárin, egres, birs – aromák jellemzik. Ízében egy kicsit más, nem minden jön vissza. Gyümölcsös savak dominálnak. Nekem úgy tűnik a harmónia és kiegyensúlyozottság nem teljes.
Értékelésem: 7 pont

Meglepetés borok
St. Andrea Merengő 2019
Bevallom abban reménykedtem, hogy a St. Andrea meglepetése a 98 pontos AGAPÉ 2018 lesz. Egy kicsit csalódott voltam. Miután megkóstoltam a Merengő 2019 nedűt, egy kicsit meg enyhültem.
Az új (2019-s) évjárat új címkét is kapott.
Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Syrah házasítása.
Lőrincz György a Merengőről – „Ez a bor képviseli számunkra mindazt, amit az Egri Bikavérről gondolunk. A Merengő tudja legjobban bemutatni minden évjáratban, hogy mire voltunk képesek.”
Színe közép rubin, mely hívogatóan kóstolásra csábít. Illatában intenzív érett gyümölcsös és hordós aromák dominálnak. Jó összhangban. Sajnos a bor nem volt dekantálva. Szerencsére volt ideje a szellőzésre mind az illata, mind ízében kiteljesedett. Kerek, elegáns, harmonikus bort kóstolhattam.
Értékelésem: 8+ pont
Heimann Barbár 2019
Cabernet Frank (Porkoláb-völgy), Kékfrankos (Baranya-völgy), Merlot (Porkoláb-völgy), Tannat (Bati Kereszt) házasítás.
Volt szerencsém tavaly részt venni egy Heimann Barbár vertikális kóstolón, ahol Heimann Ágnes és férje Heimann Zoltán mutatta be a Barbárt több tételben 2009-2019-ig.
Ágnes asszony így mondta el a Barbár születését és történetét – „… Ezek a borok a mi ízlésünket tükrözik: magyar- és világfajtákra építve, élvezetes, jóivású, tiszta és jellegzetesen mai, szekszárdi stílus.
Legfőbb sikerem a Barbár életre hívása: férjemmel több évet tervezgettük, milyen is legyen a Heimann csúcsbor. Célunk volt, hogy hosszan érlelhető legyen, az évek során egyre szebb és összetettebb arcát mutassa, hogy ne trendeket kövessen, hanem egyéniségével keltse fel a borértő közönség érdeklődését.”
Nagyon elegáns, komplex, harmonikus, ízgazdag. Egy érett úriember a borok világában.
Értékelésem: 9 pont

Nagyszerű este volt a magyar bortársadalom két kiemelkedő személyiségével és boraikkal és a hotel gasztro csapatának íz költeményeivel. Nem elfelejtkezve a kellemes asztaltársaságról sem.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr9618356957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása