Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Két borászat Egy pár Szekszárd

Eszterbauer és Heimann borok Szekszárdról

2023. május 08. - László Vágó

Több kitérő után, nagy örömömre, újra Szekszárd.
Ez a szekszárdi kóstoló elég különleges volt. Lássuk miért is?
A két pincészet - Eszterbauer Borászat és Heimann Családi Birtok - borai kerültek a poharamba. Mindkét borászat Szekszárdon tevékenykedik. Eszterbauer Borászatot Eszterbauer Ildikó, a Heimann Családi Birtokot ifj. Heimann Zoltán képviselte. Ildikó és Zoltán egy pár, most várják harmadik gyermeküket. Reménykednek, hogy két fiú után az új kis jövevény kislány lesz. A két izgalmas, a borokat értő és bemutató kiváló előadó egyidősek - idén .. évesek. (Tudom egy hölgy életkora tabu). A kóstoló idején pincék vezetői a szülők voltak. Időközben a Heimann Családi Birtokon megtörtént a generációváltás és ifj. Heimann Zoltán vette át a „hatalmat”. A két pincészet a családi kapcsolat ellenére sem készített eddig forgalomba került közös bort. Kivéve egyet Ágoston néven családi használatra, első gyermekük Ágoston születésének emlékére. Ez a tétel nem is került kereskedelmi forgalomba. Mindkét pincészet továbbra is önállóan tevékenykedik és készíti nagyszerű nedűiket. Vannak területeik azonos dűlőkben, pl. Baranya-völgyi, Porkoláb-völgyi dűlők. Mindkét borászat készít jellegzetes szekszárdi tételeket, Kadarka, Kékfrankos, Bikavér és egyedi, különleges tételeket is Szekszárdon nem szokásos fajtákból, pl.
            Eszterbauer Borászat: Muscat Ottonel, Rajnai Rizling, Néró
            Heimann Birtok: Viognier, Tannat, Sagrantino

Korábban volt szerencsém mind a két borászatban látogatást tenni. Sőt ha már szóba kerültek az évek, akkor el kell mondanom, hogy drága feleségemmel a Heimann Birtokon ünnepeltük a 35. házassági évfordulónkat.
Néhány kép a múltból.

A két pincészet hírnevéhez méltó, nagyszerű borsort kóstolhattunk az est folyamán. Mindegyik bor hibátlan és minőségi élményt nyújtott. Persze szokás szerint voltak „egyenlőbbek az egyenlőknél, azaz kiválóbbak a kiválók között”.
1 Eszterbauer Gyöngyöző 2022
Muscat Ottonel, Cserszegi Fűszeres buborékos házasítás. Intenzív gyümölcsös és enyhe parfümös illatok jellemzik. Ízében mindent megkaptam, amit az illat ígért. Üde, tavaszi frissességű könnyű, nem túl vastag testű ital.
2 Heimann Viognier 2022
Zoltán a Viognier szőlőfajtát és bort a Chardonnay és a Sauvignon Blanc közé helyezi.
Személy szerint én kedvelem a fajtát. Az élénk savak, intenzív gyümölcsös – körte, egres, barack – és fűszeres aromák jellemzik. Jó ívású, kellemes, könnyed bor.
Már több hazai pince felvette a fajtái közé, pl. Sol Montis Borászat, Kovács Zita borász.
3 Eszterbauer Öröm Syrah Rozé 2022
Halvány lilásan hagymahéj színű ital mosolyog ki a pohárból. Vibráló savakkal rendelkező, friss, gyümölcsös aromákkal csábító ill. örömet szerző ital.
4 Heimann & Fiai Szekszárd Kadarka 2021
Heimann & Fiai egy új márka a Heimann Családi Birtok portfoliójában, melyet ifj. Heimann Zoltán épít. Zoltán mondja a Heimann & Fiai brand = „Nagyformátumú, szabad és kockázatokat vállaló borok.” és „a Heimann & Fiai márkával azokat az igényes borfogyasztókat szeretnénk megszólítani, akik egyediséget és terroirjelleget keresnek.”
A borászat 2005 óta foglalkozik Kadarkával. Amikor Zoltán megkérdezte édesapját a diploma átvétele után, miben látja az ő feladatát, akkor ezt a választ kapta - „Csináld meg a világ legjobb kadarkáját!” Ifj. Heimann azóta is rendületlenül és intenzíven dolgozik ezen. Sőt már megkapta a „KadarkaMan” nevet is.
Poharamba egy halvány téglaszínű ital került. Megkóstolva könnyed, jó ívású, gyümölcsösen fűszeres aromák jellemzik.
5 Heimann & Fia Bati Kereszt Kékfrankos 2020
Bati Kereszt dűlő egyik a pincészet egyik kiemelkedő területe. Ehhez a borhoz a dombtető északi fekvésű területeiről szüretelték a szőlőt, melyet erdők öveznek. Közép rubin színű nedű volt a következő a borsorban, mely mozgatáskor erőteljesen a tapad a pohár falára és igencsak lomhán csordogál lefelé. Szép savak kiegészülve fűszeres és gyümölcsös Kékfrankos aromákkal egy jó ívású, harmonikus bort eredményezett.
6 Eszterbauer Telihold Kékfrankos 2019
Telihold a pincészet Baranya-völgy dűlőből származó, dűlőszelektált nagyszerű bora. Ez a tétel nem csak ezen a kóstolón, hanem az eddig általam kóstolt Kékfrankosok között is az egyik nagy kedvencem.
A kóstolt fantasztikus nedű 12 hónapot töltött használt hordóban. Mély rubin színben pompázott a poharamba. Bele szagolva intenzív, kellemesen lágy, gyümölcsösen fűszeres aromák töltötték el az orromat. De lehet, hogy fűszeresen gyümölcsös illatok tették ezt? Megkóstolva az érettebb piros, fekete bogyós gyümölcsök ízei és az ezekhez harmonikusan kapcsolódó fűszeresség ejtették fogságba az aroma érzékelőimet. Egy elegáns, középkorú urat láttam, pontosabban éreztem a poharamban. Harsogó savak, vastag test, komplexitás, kiegyensúlyozottság jellemezték a számba vett kortyot. Telihold hosszú gyümölcsösen fűszeres lecsengéssel búcsúzott. Vettem is belőle néhány palackkal.
Nem csak én értékeltem magasra ezt a bort.
A Szekszárdi Borvidéki Borversenyen elnyerte a Legjobb Kékfrankos címet és aranyérmet is kapott. Szintén aranyminősítést ért el a Berliner Wine Trophy megmérettetésen is.
Értékelésem: 9+ pont
7 Heimann & Fiai Szívem Baranya-völgy Kékfrankos 2019
A másik kedvencem a kóstolón. Ez a tétel is régebbi, klasszikus nagy hordóban érlelődött. Mivel egy nálam hozzáértőbb borszakértő Stuart Pigott (JamesSuckling.com) is leírta és értékelte ezt a fantasztikus, én inkább idézem Őt. Hiszen teljesen egyetértek vele.
„Az első pillanatban van itt egy kis pezsgés, de ez segít energiát adni ennek a figyelemre méltó kékfrankosnak. Fantasztikus bodzás, füstös és nedves-földes karakterek összjátéka az orrban. Figyelemre méltó koncentráció és vitalitás csomagolódik egy nagyon karcsú sziluettbe a nagyon koncentrált ízben. A nagyon finom tanninok ásványos savakkal társulnak, amelyek a robbanékony, pozitívan száraz lecsengésben megvilágítják az égboltot. Most is iható, de a legjobb 2024-től.
***** Értékelés: 96 pont”
Értékelésem: 9+ pont

A két Baranya-völgy dűlőből származó bor nagyon szépen megmutatja a terroir jelleget és Szekszárd nagyszerű adottságait. A két bor az azonos termőhely ellenére természetesen nem egyforma, de mindkettő elképesztő Kékfrankos. Remélhetőleg lesz Magyar Kékfrankos és ezek a fantasztikus tételek zászlós borai lehetnek a PANNON KÉKFRANKOSNAK. Sopront a Kékfrankos fővárosának hívják. Szekszárd és a Szekszárdi borvidék lehetne kiemelkedő hídfője és nagykövete a PANNON KÉKFRANKOSNAK. https://bit.ly/3VaIWsv 

8 Eszterbauer Báró Steiner Bikavér 2019
A pince prémium bikavére. Báró Steiner Bikavér Kadarka, Cabernet Franc, Merlot házasítása. Erre borra a gyümölcsösség a jellemző enyhe fűszeres felhanggal és kellemesen lágy tanninnal. A testesség, ízgazdagság, komplexitás, harmónia eredményeképpen született meg ez a prémium bikavér.
9 Heimann Barbár 2019
A bor nevét Bartók Béla Allegro Barbaro zongora műve inspirálta.
„Ezzel a névválasztással párhuzamot vonunk borunk stílusa és Bartók zenéjének egyedisége, felismerhetősége között. Büszkék vagyunk erre a borra és bízunk benne, hogy méltó a párhuzam: a Barbárban is benne van a bartóki őserő.”
Heimann Ágnes, ifjabb Zoltán édesanyja, mesterműveként 2006-ban készült először Cabernet Franc, Merlot és Tannat fajták házasításaként. Később Ágnes asszony javaslatára a cuvée-be belekerült a Kékfrankos is. Azóta is így készül.
Barbár 2019 43% Porkoláb-völgyi Cabernet Franc, 20% Baranya-völgyi Kékfrankos, 19% Porkoláb-völgyi Merlot és 18% Bati Kereszt-i Tannat házasítása. A dűlők és a százalékos összetételek évjáratonként változhatnak.
A Heimann Családi Borászat zászlós bora csak a legjobb években készítik el és akkor is csak kisebb tételben.
A körülményeket megismerve nem csodálkozhattunk, hogy a poharunkba egy mély rubin színű, vastag testű, gyümölcsös aromákban és ízekben gazdag, komplex harmonikus bor került.
10 Eszterbauer Tivald Cabernet Sauvignon 2019
Ehhez a borhoz a Görögszó és Bodzás dűlőkben szüretelték a szőlőt. A kóstolt Tivald mély rubin színnel világit ki a pohárból. Illatában enyhébb fekete bogyós gyümölcs aromák jellemzik. Ízében már sokkal karakteresebb. Lágyabb tanninok, fűszeresség jellemzik egy kis gyümölcsös felhanggal. A magas alkohol sem log ki. Egy nagyon harmonikus, szép savszerkezetű, komplex, ízgazdag nedűvel fordultunk a finisbe.
11 Heimann Franciscus 2017
„A Franciscus névvel a felmenőink előtt tisztelgünk: a Heimannok Szekszárdon élő 10 generációjából hetet hívtak Ferencnek, korábban Franciscusnak.”
Ez a tétel Sagrantino, Cabernet Franc és Kékfrankos házasítása. Erre a cuvée-t különleges ízvilág, gyümölcsösség, karakteres tanninok és fűszeres felhang jellemzi. A bor harmonikus, ízgazdag, testes, komplex és szép savszerkeztű.
12 Eszterbauer Grand 2017
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Merlot egyenlő arányú házasítás. Ez a borászat „Csúcsboraink csúcsának szánt házasítása”.
Ez a cuvée fűszeres és érett gyümölcsös aromákkal jellemezhető. Komplex, elegáns, harmonikus, kiegyensúlyozott és szép savszerkezetű csúcs borral búcsúztunk Eszterbauer Ildikótól és ifj. Heimann Zoltántól.

A két borászat borai nagyon jól bemutatták a szekszárdi terroir egyediséget és a borászok elkötelezettségét a minőség mellet és a jó értelemben vett fogyasztói igények melletti kiállását a borkészítésben. A mi nagy szerencsénkre.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr5918118262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása