Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Az a legendás 2019 évjárat

András napi kóstoló 90 pont feletti szekszárdi borokkal

2023. december 05. - László Vágó

Már többször kinyilatkoztattam, a Szekszárdi borvidék az egyik nagy kedvencem a 22 magyarországi borvidék között. Az egyik favorizált tételem a Takler Szenta-hegyi Kékfrankos. Ezért, amikor megláttam a Takler Borbár Buda Takler 2019 eseményét, eldöntöttem ott a helyem. És így is tettem.
Takler Borbirtok Szekszárdról Budán nem csak egyszerű Borbárt nyitott, hanem egy nagyszerű helyet a borász barátoknak a bemutatkozásához a borbarátokkal élményekkel teli kóstolókkal. Néhány név az vendégfellépők közül, Bodri István (Szekszárd), Légli Ottó (Balatonboglár), Miklós Csabi (Mór), id. Heimann Zoltán (Szekszárd) és a sort lehetne folytatni. Inkább érdemes ide ellátogatni. A következő vendég Áts Károly lesz Mádról.
Ez alkalommal Takler András maga vendégszerepelt a Takler Borbárban és bemutatta egyik kedvenc évjáratának kedvenc borait. A borok mellé elhozta a Takler Primarius Étterem nagyszerű fogásait Szekszárdról.

Miért is a 2019-s év Takler András egyik kedvenc évjárata? – „Minden olyan, ahogy szeretem ® IGAZI SZEKSZÁRDI. A terroir nagyszerűen megmutatja magát.”
A kóstolt borok kapcsán sok kérdés felmerült. Mindegyikre izgalmas válaszokat kaptunk. Viszont nehéz lenne visszaadni a hangulatot és én nem tudom olyan jól elmondani (leírni), mint András.
Egy gyöngyszem: Felmerültek a borversenyek és az azokon elért eredmények, megnyert érmek. Evvel kapcsolatban András édesapjának, id. Takler Ferencnek a véleménye tetszett nagyon – „Egy borverseny a tévedések vígjátéka!”

András a Takler 2019 csapatba következő borokat válogatta be

Zöld Veltelini 2023
Ezt az ide bort ifj. Takler Ferenc számunkra erre a kóstolóra szűrte és palackozta. A tervek szerint a végső palackozáskor még fog kapni egy kis szénsavat is az üdeség fokozására. András nagy kedvence a fehér szőlők közül a Rajnai Rizling. Ahogy nekem is.

A borbár kedvességéből adódóan megkóstolhattam a Takler Rajnai Rizling Birtokváogatás 2020 tételét is. Egy nagy potenciállal rendelkező, de már most jelentős élvezető értékkel bíró Rajnai Rizling. A borászat főborászának ifj. Takler Ferencnek a saját válogatása.

A fogadó Lazactartár mellé öntöttek a poharamba egy ragyogó sárga italt. A pohárba szagolva egy illatozó rét közepén találtam magam, melyhez friss zöldes illatok is társultak. Belekortyolva még mindig az illatos réten voltam. Frissen is harmonikus, jól iható bort élvezhettem a Lazactartárhoz párosítva. Együtt még fantasztikusabb lett az élmény.
Értékelésem: 8 pont
Örökség Bikavér 2019 (James Suckling 91 pont)
60 % Kékfrankos, 8 % Kadarka és a maradék egyéb világfajták. Ez a Bikavér is Szekszárd palackba lett töltve másfél éves hordós érlelés után. Nem egy tipikus Bikavér, hanem egy Szekszárdi Bikavér. Aromáiban megjelennek mind a piros, mind a fekete bogyós gyümölcsök megfejelve enyhe, de kellemes fűszerességgel.
Értékelésem: 9+ pont
Szenta-hegyi Kékfrankos 2019 (James Suckling 92 pont)
A család kedvence. A Szenta-hegyi dűlőből származó Kékfrankosok nekem szívem csücskei. András szerint az erről a területről szüretelt szőlőből készült borok most már szinte a Gurovica boraival vannak egy szinten. A Kékfrankos az egyik kedvenc Takler szőlőfajta. Poharamba egy mély rubin színű, nagyon elegáns, harmonikus, kiegyensúlyozott, gazdag aromájú nedű került. Mindent ad, ami egy jó Kékfrankosnak kell.
Értékelésem: 8+ pont

Takler András elmondása szerint megint történik valami Kékfrankos fronton. Úgy tűnik id. Heimann Zoltán vette kezébe a dolgot. Egy összejövetelt, egyeztetést szervez. Ahol is újra pozícionálják a magyar Kékfrankost, hogy elfoglalhassa méltó helyét Magyarország bortérképén. Pontos információt nem tudott, de én nagyon várom a fejleményeket. Hiszen Varga Tamás a Steigler Pincétől már két mini konferenciát verbuvált össze a magyar Kékfrankos érdekében. A másodikra én is meghívást kaptam és nagy örömmel vettem részt.


Szent-hegyi Cabernet Franc 2019 (James Suckling 91 pont)
Ehhez tételhez párosították áfonyás szarvas pörköltet galuskával, mely szintén a Takler Primarius Étteremből került az asztalunkra Szekszárdról. Igazán jók voltak együtt és külön-külön is.
Csillogóan rubin színű ital világított ki a poharamból. Intenzív gyümölcsös ízkavalkád jellemzi, megfejelve kellemes fűszer aromákkal. A már eddig is nagyszerű íz harmónia kiegészül hordós jegyekkel, melyek beépülnek és nagyon jól kiegészítik a bor fantasztikus ízvilágát. Elegáns, kifinomult, kiegyensúlyozott bor. A Villányi Franc-ok között is megállná a helyét, sőt … .
Ez a Cabernet Franc a legszebb szekszárdi arcát mutatja.
Értékelésem: 9 pont
Primarius Merlot 2019 (James Suckling 91 pont)
András szerint a 4-5 éves korukban kezdenek szépek lenni és 9-10 éves korukban érik el a csúcsot.
Ez a tétel Strázsahegy, Görögszó, Gurovica dűlőkből származó Merlot-k házasítása. Egy ízgazdag, harmonikus, fűszeresen gyümölcsös nagyon kerek, kedves bor.
Értékelésem: 8+ pont
Itt jött a desszert a házi rétes.
Primarius Syrah 2019 (James Suckling 92 pont)
Már illatában is kerek, gyümölcsös, még mindig vibráló savakkal és kellemes hordós jegyekkel rendelkező bor került a poharamban. Ízében inkább a terroir dominál. Vagyis ráfoghatjuk, ez egy szekszárdi Syrah.
Értékelésem: 8 pont

Takler András mesélte, hogy egy szekszárdi borokat kóstoló Master of Wine szerint: „Szekszárdon a cuvée-kben van az izgalom”.
Nem akarok vitát indítani, de szerintem a szekszárdi fajta borok is kiválóak és jól mutatják a szekszárdi terroirt. Ettől lesz egyedi a Szekszárdi Bor.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség.

Vágó László
független borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr8918274477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása