Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Grál borok a legkisebb magyar városból

Saját élesztő kultúrával készülő borok

2023. november 28. - László Vágó

Grál Borpince tulajdonos-borásza alföldi, soltvadkert származású. Mucsi Zalán harmadik generációs borász. A szekszárdi borvidéken tervezett borászkodni, de beleszólt a szerelem. Gyönki lánynak udvarolt és apósa tanácsára Gyönkön vásárolt pincét és létesített borászatot. A nagy kaland 2008-ban kezdődött. Az esküvőn összetáncolt pénzből vásároltak egy 1880-ban épült présházat. Ezt renoválták és szőlőt telepítettek.
JAJ! Elfelejtettem mondani, hogy a Tolnai borvidéken vagyunk Gyönkön Magyarország legkisebb városában. Mindössze 1980 lakosa van. Viszont a környékén levő dombokon sok-sok szőlőültetvény és kb. 300 pince található. Most már ezek közé tartozik Mucsi Zalán pincéje és szőlőterülete is.
Zalán elmondása szerint 2,8 hektáron butik borászatot működtet. Legértékesebb területe a Pelzberg dűlő, ahol a pincéje is található. Organikusan műveli szőlőit és készíti a borokat. Zalán – „igazi fogyókúrás területnek” nevezi saját szőlőgazdaságát, mert a területein 25 %-s az ültetvények meredeksége.
Első bora egy Kékfrankos volt 2009-ben. Ekkor még nem is gondolt eladásra. A megszületett egy hordó bort a családnak és karácsonyi üzleti ajándéknak szánta. Meglepődve látta, hogy a bor mindenkinek bejött és se perc alatt elfogyott. Még eladni is sikerült belőle. Evvel megpecsételődött a sorsa. A pince bor portfoliója izgalmas, de egyedinek nem mondanám. Ez nem is baj, hiszen a minőség és az élvezeti élmény számít. Ezt aztán teljes mértékben teljesíti. Az is szimpatikus, hogy felvette választékába a Kadarkát, a Kékfrankost is. Sőt szavai szerint – a „Kékfrankosra tette fel az életét”. De megjelenik nála a Rajnai Rizling is. Nagy várakozással érkeztem a kóstolóra a Van Boris Borbárba.

Mucsi Zalán bemutatott borai
1. Pinot Gris 2021
A szőlőterület leghidegebb területéről szüretelték. 2009-ben telepített 120 tőke Pinot Gris szőlőt kb. 0,2 hektáron. Ez a tétel a 9. szüret termése, eredménye. A szeptemberi eleji szüretet a Szürkebaráttal kezdték. Fahordóban és tartályban lett erjesztve és érlelve. Zempléni, kocsánytalan tölgyfa hordókat használ. Zalán fontosnak tartja a hordó segítségét. Ebben a témában külön képezte is magát a tisztánlátás érdekében. Vagyis a hordóhasználat nála tudatos és tudományos.
Poharamban egy csillogó aranyszínű ital ontotta a fényt. Illatában izgalmas, kicsit illatos – hársas, mezei virágos aromák jellemzik. Már illatában is ott van a hordó jótékony hatása. Megkóstolva a vártnál egy kicsit kevesebbet kaptam. Nem annyira karakteres, de kellemes, harmonikus, jóívású bort kóstolhattam.
Értékelésem: 8 pont
2. Rajnai Rizling 2022
Zalán a régi technológia híve. Kedveli az amforás borkészítést. Saját maga készíti, a saját maga termesztett csalánlevélből a permetszereit és evvel ő permetezi a szőlőket kézi permetezővel.
A Rajnai Rizling ültetvény tavaly fordult termőre. A Rajnai Rizling 2022 az első évjárat a pincében. A Rajnai Rizlinget megbecsülve különleges, égetés nélküli hordókat használ. Nem a hordókat égetik ki,  
hanem a dongákat egyedileg vaslapon pörkölik.
Minden porcikájában egy nagyon friss, fickós Rajnai Rizling. Illatában ott vannak a körte, fehérhúsú barack aromák. Egy igazi gyümölcsbomba és csak gyümölcs, de nagyon elragadó. Megkóstolva a szájat betölti a gyümölcsbomba. Kiegészülve fiatalos, ropogós savakkal. Nem túl vastag testet mutat. Azonban ott van benne a hatalmas potenciál egy nagy Rajnai Rizling ígéretével. Én is nagyon kíváncsi lennék erre a fiatalos Rajnai Rizlingre néhány év múlva.
A szintén Tolnai borvidéki Tűzkő Birtok (Bátaapáti) boraival kapcsolatba kerülve a Rajnai Rizling volt, mely leginkább elvarázsolt. Talán a Tolnai borvidék jó helye a Rajnai Rizlingnek Magyarországon.
Értékelésem: 8+ pont
3. Kadarka 2021
Első Kadarka szürete 2015-ben volt. A 2013 és 2014 években sajnos lerohadt.
Zalán helyben szelektált élesztővel dolgozik. 2013-ben gondolt egy nagyot és a kutató intézet segítségével saját élesztő kultúrát fejlesztettek. Ezt használják a mai napig.
2016 óta folyamatosan alacsony kb. 30 cm magason termesztik. Szeptember végén szüretelték a Kadarka szőlőt. 17 napig kádban, spontán erjesztették. 12 hónapot érlelődött 400 literes tölgyfahordóban. A pohárban egy nem tipikus Kadarka szín nézett velem farkasszemet, mely közép bíbor színben pompázott. Illatában a piros bogyós gyümölcs aromák jellemezték, kiegészülve egy kis gyümölcsös édességgel, de hordó nem. Ízében már inkább a terroir és a hordó dominál, ami nem túl Kadarkás. Talán egy kicsit tovább kellett volna szellőztetni?! Egy kis szikár tanninnal is megjelent a lecsengésben.
Értékelésem: 7 pont
4. Maestro Cabernet Franc 2018
Maestro névet Zalán kapta még gyerekként, amikor szülei beíratták zeneiskolába és a hegedűt választották hangszerként. Ünnepekkor, családi összejövetelekkor a kis Zalánnak produkálnia kellett, koncertet adni a részt vevők. Ő nem igazán kedvelte ezeket az összejöveteleket, de akkoriban ragadt rá a név Maestro. Azóta talán egy fajta minőségi jelzőként használja. A pontosabb magyarázatot későbbre ígérte, de a helyi megmondó, szakértők szakértése miatt elmaradt.
2014-ben telepített fél hektár Cabernet Franc-t
Poharamba egy középes rubin színű ital került betöltésre. Megpörgetve, lomhán mozgott a pohár falán. Illatában kellemesen, lágy Cabernet Franc gyümölcs aromák dominálnak. Megkóstolva minden jön, amit az illat ígért. Ízében elegáns, harmonikus Cabernet Franc. A kortyában már megjelenik az ízarmóniát jól kiegészőtő hordós jegyek is. Hosszú komplex, gyümölcsös összhatású lecsengéssel búcsúzik.
Értékelésem: 8 pont
5. Grál  Pelzberg Kékfrankos 2019
Zalán – „Hiszek a Kékfrankosban, az életemet tettem fel erre a fajtára”. 2015-ben elnyerte Magyarország legjobb Kékfrankosa díjat a 2012 évjárattal. A Pelzberg dűlő a pince legjobb szőlőterülete. „Ami ott terem, az csak kíváló lehet.” Osztrák Kékfrankos klón telepítéséből készült bor.  Tankban spontán erjedt. Aztán új magyar és másodtöltésű francia hordókban érlelődött 22 hónapot derítetlenül, szűretlenül a palackozás előtt.
Kissé lassan nyílott meg a bor, de megérte várni. Illatában kicsit tompább, de határozottan gyümölcsös aromák dominálnak. Ízében inkább a fűszeresen gyümölcsös ízek jellemzik megfejelve hordós aromákkal. Az aromák, összetevők jól kiegészítik egymást, összhangban muzsikálnak együtt. Lecsengésében is a fűszeresen gyümölcsös ízek mutatják magukat.
Értékelésem: 8 pont
6. Maestro Reserva 2020
Merlot, Cabernet Franc házasítás. Összesen 580 palack készült belőle. Ahogy korábban már említettem, nem tudom pontosan a Maestro kifejezés meghatározását, csak eredetét. Sajnos Zalán ezt csak félig fedte fel, de a Maestro Reserve kifejezésre nem kaptam magyarázatot. Esetleg egy másik alkalommal.
Zalán új hagyomány vezetett be 2017-ben. Minden Pelzberg tételből el tesz egy hordót és majd valamikor újra kóstolja és értékeli. Elképzelése szerint kb. 10 év múlva.
Maestro Reserva 2020 24 hónapot érlelődött új magyar és francia hordókban.
Mély, szinte átlátszatlan, rubin színű nedű mozgott lomhán a poharamban. Illatában intenzív gyümölcsös aromák dominálnak. Megkóstolva egy komplex, elegáns, közepes testű, szép savszerkezetű bort kóstolhattam. Ízében már inkább a gyümölcsösen fűszeres és hordós aromák jellemezték.
Értékelésem: 8 pont
7. Pelzberg Reserva 2018
Parcella válogatású Kékfrankos a Pelzberg dűlőből. Pelzberg dűlő legmagasabb pontja 210 méteren van. A Kékfrankos parcellában, ami 0,1 hektár, 500 Kadarka szőlőtőke lett telepítve. Az első Kékfrankos ebből a parcellából 2016-ban készült. A 2018-ban 238 palackot sikerült Kadarkával a Pelzberg szőlőterületről megtölteni.
Kadarkához „nem illő” mély rubin színben tündököl. Enyhén intenzív fűszeresen gyümölcsös illatok jellemzik. Ízében erőteljes gyümölcsös savak mutatják magukat. Se hordó, se egyéb aromák. Számomra nem túl harmonikus. Persze lehet, hogy még egy kicsit várni kellett volna vele. Azonban a kóstoló befejeződött és helyi mindent tudó és mindenhez kiválóan értő borszakértő csapat átvette a verbális uralmat.

Sajnos ez alkalommal amforás borokat nem kóstoltunk. Pedig a Grál Pince rendelkezik 2 db agyag és 1 db kő amforával. Talán majd a következő alkalommal valahol, valamikor.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr9718269285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása