Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Allegro Barbaro borba komponálva

Heimann Barbár vertikális 6 tételben

2023. november 14. - László Vágó

A Vince Borműhely egy egyedi kóstolóra invitálta a borkedvelő közönséget. Nem hiába. Teltház volt.
Az est főszereplői a Heimann Családi Birtok jeles képviselői Heimann Ágnes és Heimann Zoltán házaspár és a Barbár évjáratos borok 2009-től 2019-ig. Az est súlyát az is fokozta, hogy Heimann Zoltán nyerte el idén a Borászok Borásza címet. A bor a Barbár elnevezését Bartók Béla Allegro Barbaro című zongora darabja ihlette. Már ezek a tények is érdekfeszítő várakozásba burkolták be a kóstoló termet. Többször részt vettünk Heimann kóstolón és voltunk náluk a birtokon. Sőt részt vettünk egy Sárik Péter Trió Bartók X koncerten is, ahol Bartók Béla Allegro barbaro jazz improvizációját is meghallgathattunk Sárik Péter fantasztikus előadásában.

Egy kis személyes:
A Heimann Birtokon a Sárik Trió Bartók X koncertjén ünnepeltük
házasságunk 35. évfordulóját. Köszönjük a lehető
séget és az élményt.

img_5432_30_1.jpgKép alkotója: ifj. Heimann Zoltán, a Kadarka Man

Azonban számomra ezeken felül volt még egy kuriozitása a kóstolónak. És pedig Ágnes asszony részvétele és szereplése. Ritkán szerepel és ritkán beszél szerepéről a borászat tevékenységében, nagyon szerényen. A látogatásaink és találkozásaink során mi rájöttünk, hogy Ágnes asszony szerepe sokkal meghatározóbb, mint az kívülről látszik. Ezen alkalmakkor megismertük kedvességét, vendégszeretetét, főzési tudományát, háziasszonyi szerepét és tapasztaltuk a családi vállalkozáshoz, a borhoz és a borkészítéshez való tehetségét.

Ahogy Maga mondja el – „… Ezek a borok a mi ízlésünket tükrözik: magyar- és világfajtákra építve, élvezetes, jóivású, tiszta és jellegzetesen mai, szekszárdi stílus.
Legfőbb sikerem a Barbár életre hívása: férjemmel több évet tervezgettük, milyen is legyen a Heimann csúcsbor. Célunk volt, hogy hosszan érlelhető legyen, az évek során egyre szebb és összetettebb arcát mutassa, hogy ne trendeket kövessen, hanem egyéniségével keltse fel a borértő közönség érdeklődését.”

Ezeknek a mondatoknak a szelleme lengte be az egész kóstolót.
A Heimann család 1758-s Magyarországra érkezése óta, Ágnes és Zoltán a család 9. generációja. Már aktívan részt vesz a borászat tevékenységében a 10. generáció is ifj. Heimann Zoltán, aki 2017-ben generációváltás keretében „átvette a hatalmat” a pincészetben. A 11. generáció is már 4 főre növekedett, a nem régen született legkisebb unokával. Tehát, nagy szerencsénkre, nem maradunk Heimann borok nélkül!
A Barbár 2006-ban készült először. A következő évjárat a 2007-s. Ezekből a tételekből már nincs mennyiség, csak a család számára van néhány palack megőrizve. Aztán készült Barbár 2009-ben, 2011-ben, 2012-ben, 2017-ben 2018-ban és 2019-ben. A legújabb Barbár 2020 valószínűleg a jövő évben fog debütálni.
Ágnes asszony rendhagyóan vezényelte le a vertikális kóstolót. A szokásokat mellőzve a legidősebb tétellel kezdte a borok bemutatását és kóstolását.
Érkezéskor még egy kellemes meglepetés vendégfogadó tétel várta a résztvevőket.
Heimann & Fiai Piros Siller 2022, mely Kékfrankos, Sagrantino, Merlot házasítás.
Számomra különösen örömteli volt, mert előnyben részesítem a sillert a mostanában divatos rosé borokkal.

A kóstoló során érdekes információkat tudtunk meg a Heimann házaspártól. A család és a borászat történetéről, a borok készítéséről, a házasítások rejtelmeiről. Ezt mind egy izgalmas, házastársi kedves évődés keretében. Ágnes és Zoltán igazi jutalomjátéka volt ez a kóstoló. Több kérdésre is válaszoltak kielégítve különböző témákban a borkedvelő résztvevők kíváncsiságát. Az est folyamán velük együtt a Barbár volt a sztár.

Ágnes és Zoltán következő évjáratú Barbár sorát kóstoltuk
Nem túl egyszerű egy borászat csúcs borát értékelni és a különböző évjáratait összehasonlítani Azt gondolom, csak élvezni kell ill. kellő áhítattal kóstolni a fantasztikus borokat. A benyomások és az évjáratok élményei majd önmagukért beszélnek.
Barbár 2009

Merlot, Cabernet Franc, Tannat, Kékfrankos házasítás.
Érett gyümölcsös, szinte harapható vastag test jellemzi.
Barbár 2011
Cabernet Franc, Merlot, Tannat, Kékfrankos
Illatában és ízében is gyümölcsös frissességet mutatott, mintha nem is 12 éves bor lenne.
Barbár 2012
Cabernet Franc, Kékfrankos, Merlot, Tannat
Kevesebb gyümölcs jellemzi. Inkább a hordó dominál, kiegészülve fűszerességgel és kellemes tanninnal.
Barbár 2017
Merlot és Cabernet Franc (Porkoláb-völgy dűlő), Tannat (Bati Kereszt dűlő) és Kékfrankos Baranya-völgy dűlőből) házasítás.
Gasztronomiára hangolt tétel. Kerekebb, kissé visszafogottabb aromavilággal.
Barbár 2018
Cabernet Franc és Merlot (Porkoláb-völgy dűlő), Tannat és Kékfrankos (Bati Kereszt dűlő) házasítás.
Izgalmas illatokkal köszön be ez az évjárat. Nekem egy kicsit szamorodni jelleget mutatott, de jól állt neki. Gazdag ízvilág, testes, komplexen harmonikus bor, melyhez a hordó is hozzájárul.
Barbár 2019
Cabernet Frank (Porkoláb-völgy), Kékfrankos (Baranya-völgy), Merlot (Porkoláb-völgy), Tannat (Bati Kereszt) házasítás.
Nagyon elegáns, komplex, harmonikus ízgazdagság jellemzi.

A részt vevők szavaztak a borok sorrendjére, melyek tetszettek leginkább. Az eredmény a következő volt:
1. Barbár 2009
2. Barbár 2019
3. Barbár 2018
Be kell vallanom a „tömegek uszályába” kerültem, mert én is ezt sorrendet alakítottam ki.

Köszönöm az élményt mind a Heimann showban, mind a Heimann borokban

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr2818258595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása