Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Dúzsi borok Közel Afrikához

Kékfrankos Afrika

2023. szeptember 26. - László Vágó

Meghívást kaptam egy izgalmas eseményre Dúzsi Tamás Pincészet budapesti borboltjába. A részletek a meghívóból nem teljesen derültek ki. Azonban egy jótékonysági borkóstolóra nem lehet nemet mondani. Hiszen ha jó borokat ihatók és még ez valakiknek segít is, akkor az esemény kihagyhatatlan. És én eszerint is tettem. Nagy várakozással és kíváncsian mentem a Ráday utcába. Hatalmas tömeg nem volt. Kb. tízen jöttünk össze. Ebbe beletartozott a szervezők 3 fős csapata is. Talán azért, mert most még nincs karácsony, azaz az adakozás szokásos időszaka.
Dúzsi Tamás Pincészet jótékonysági kóstolóján a Ráday utcai Dúzsi borszaküzletben a résztvevők a Közel Afrikához Alapítvány javára boroztak.
Az alapítványt Morris Andrea és Bencsics Dorina, a Dúzsi Tamás Pincészetet Dúzsi Bence képviselte
Morris Andrea az alapítvány vezetője érdekes történeteket és megható képeket mutatott, melyekkel az Afrikában végzett munkájukat mutatta be.

Bence Afrikához való személyes kötődése és szimpátiája kapcsán szervezte meg a jótékonysági borkóstolót. A meghívóban a következők boros hívó szavak voltak – „A kóstolóra, eddig még be nem mutatott, izgalmas tételekkel készülünk. Natúr borok, hordós tételek, kísérletek, pet-nat és még további érdekes tételek.”
Eléggé ínycsiklandó, figyelemfelkeltő. Azonban a bemutatott tételek nem mindegyike váltotta be a reményeimet.
Bence elmondta, hogy délelőtt még szüreten volt Szekszárdon. Ezért egy kicsit szétszórt. Megértve a helyzetet, de igaza volt. Néhány apróság, ami borok mellett egy kóstoló sikerét biztosítja, csak nehezen bukkant elő. Aztán minden a helyére került és a kóstoló a megfelelő módon folytatódott. 

A következő borsort kóstoltuk Dúzsi Bence bemutatásában.

Kékfrankos Rozé 2021
Ez a tétel lett az Afrika Bor, melynek megvásárlásával lehet támogatnia a Közel Afrikához Alapítványt.
Bence elmondása szerint ehhez a Kékfrankoshoz egy csipetnyi Merlot-t is házasítottak. Igazában nem érződik, de talán egy kicsit lágyabbá, kerekebbé tette. A szőlőt 5 órát áztatták héjon. Nagyon gyümölcsös, kiegyensúlyozott. Jó ívású, hosszú gyümölcsös és enyhe fűszeres korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 7 pont

Pet-Nat 2022
Elöljáróban bevallom! Nem vagyok nagy barátja a Pet-Nat-nak. Sőt! Nem értem miért kell egy félig kész bort palackozni és fogyasztani. Még ha ez most divat is. Hiszen tulajdonképpen ez a murci?! És azt nem isszuk nyakra-főre.
Pét-Nat,pétillant naturel, azaz méthode ancestral, eljárással készül. Ez azt jelenti, hogy a bort még az erjedés vége előtt palackozzák, így a folyadékban maradt cukor az üvegben alakul át alkohollá és szén-dioxiddá, vagyis megjelennek a palackban a buborékok.”
Murci „Erjedésben lévő, tejszerű, szénsavas, még édes élesztő ízű átmenet a must és bor között.”

A Pét-Nat 2022 Ezerfürtű és Zöld veltelini házasítása.

Olaszrizling 2018
Ezt a fantasztikus nedűt először 2022 szeptemberében kóstoltam. Ekkor még nem is volt forgalomban és még címkéje sem volt. Sikerült Szalay Gyulát, a bolt vezetőjét rábeszélnem, hogy kaphassak néhány palackot. Azóta a bor még fejlődött a palackban.
Mélyebb aranysárga színű, a pohárban lomhán mozgó ital került a poharamba. Illatában intenzív érett, testes fehér húsú gyümölcsös, citrusos és fűszeres aromák csábítottak. Már az illatában is érezhető a kellemes hordós jegyek. Fél évet töltött magyar, zempléni tölgyfa hordóban. Ízében mindent megkaptam, amit az illat ígért. Érett gyümölcsös aromák, testesség, harmonikus ízgazdagság. A hordóban érlelés is jótékonyan hozzáadott a bor testességhez és aromáihoz és ezt a hordó „láthatatlanul” csinálta.
Értékelésem: 9 pont

Narancsbor Cuvée 2022
Chardonnay túlsúlyú, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Ezerfürtű házasítás. Chardonnay-t 7 napig tartották héjon. A Narancsbor Cuvée 2022-t illatában intenzív gyümölcsös és illatos aromák jellemzik. Gyümölcsösséget a Chardonay adja, az illatosságot az Irsai Olivér és kiegészül egy kis Cserszegi fűszeres aromával is.
Ízében a fajták összemosódtak és kissé jellegtelenné vált a bor.
Értékelésem: 6 pont

Cabernet Franc Rosé 2017
A felhasznált szőlő kb. 30 %-ban megindult a botrytis-s folyamat. Ezért Dúzsi Tamás ún. szamorodni technikát alkalmazott ennek a nedűnek elkészítésénél. Eredményül egy testes, érett gyümölcsös ízvilágú, komplex, harmonikus bort került ki a zempléni tölgyfa hordóból fél év érlelés után.
Értékelés: 8+ pont

Hét Évtized „Dúzsi 71” Cuvée 2015
A Görögszó-dűlőből származó Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon házasítás. Ezt a különleges bort Dúzsi Tamás 70. születésnapjára tervezték elkészíteni. Azonban a bor „másképp döntött” és egy évvel később készült el. Így lett „Dúzsi 71”. Sikerült egy fantasztikus, mély rubin színű, testes, ízgazdag, gyümölcsös aromákkal telitett ízbombát megalkotni. A pincészet szerint ez a nagyszerű nedű egy „Különleges, ünnepi bor, mely nagy érési potenciállal bír.”
Értékelésem: 8+ pont

Érdekes és nagyon hasznos borkóstolón vehettem részt. Köszönöm a lehetőséget.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr4418221071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása