Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Bor, Sonka, Katalónia

Korábbi spanyol bor fiaskó után Katalán bor Fiesta

2024. február 27. - László Vágó

Egy különleges spanyol borkóstolón sikerült részt vennem. Annyiban egyedi, hogy a borokat nem a teljes  spanyol portfolióból válogatta össze és mutatta be Nagy Sebestyén, aki a BorJour rendezvény brand egyik alapítója és azóta is boros életet él. A kóstoló borsora Katalóniából érkezett. A Katalán borrégió 6 borvidékéről kóstoltunk borokat. Ultramarinos Martínez Deli & Bar nemcsak katalán borokat, hanem spanyol sonkát, sajtot és finom kenyeret is felszolgált számunkra.

Egy érdekes adat. Katalónia területe kb. megegyezik Magyarország 1/3 területével. A szőlőtermő területe pedig 2/3-a a magyarországi szőlőterületeknek. Elhelyezkedése miatt az éghajlata nem egységes, hanem sok-sok különbséget mutat.

Katalán borsor
1. Grifoll Declara El Gos Garnatxa Blanca 2022
Priorat borvidék. Pincészet: Grifoll Declara. 100% Garnatxa Blanca szőlőből készült száraz fehérbor. A Garnacha Blancha egyik legelterjedtebb fehér szőlőfajta Katalóniában és Franciaországban. A tételt készítő Grifoll Declara Pincészet kíméletes módon műveli a szőlőiket és készítik a boraikat. Mivel kevés a csapadék, kevés a gombafertőzés és nem nagyon kell permetezni.
Poharamba sárga színű a pohár falán lomhán lecsorgó ital került. Illatát közepesen intenzív gyümölcsös, mezei virágos aromák jellemzik, megfejelve egy enyhe mézességgel. Megkóstolva megjöttek az illatban ígértek, de eluralkodnak az illatos virágos, mézes aromák. Szép savak, harmónia jellemzik. A magas alkohol sem lóg ki. Hosszú virágos, mézes kesernyés korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 7 pont
2. AT Roca Cantallops 2018
Penedés borvidék. Pincészet: AT Roca. 100% Xarel·lo szőlőfajtából készült száraz fehérbor. Ökológiai szőlőtermesztést folytatnak a 320 m magasan fekvő Cantallops szőlőterületen, melyről a bor is kapta a nevét. Ezen a területen közel 70 éves tőkékről szüretelnek. Ez a szőlőfajta alapvetően a Cava alapbora, mert jól tartja a savait. Azonban csendes bornak is használják és annak is jó minőséget produkál.
Erjesztés és érlelés finom seprőn 8 hónapig, 70% 500 l-s francia tölgyfahordóban, többi tojás alakú betontartályban. Aranysárga színű nedűt kaptam a pohárba. Megszagolva egy ízkavalkád bódított el, intenzív gyümölcsös, zöldes, herbás, fűszeres illat aromákkal, megfejelve egy kis ásványossággal, sóssággal. Lecsengése hosszú ásványos, savasan gyümölcsös.
Értékelésem: 7 pont
3. Mas Blanch i Jové Petit Saó 2019
Borvidék: Costers del Segre. Pincészet: Mas Blanch I Jove. 50% Tempranillo, 30% Garnacha, 20% Cabernet Sauvignon házasítású száraz vörösbor. 8 hónapot töltött 40% francia és 60% amerikai közepesen és enyhén pörkölt tölgyfahordóban.
Közép rubin színű. Illatában az érett, piros bogyós gyümölcsök, virágos és hordós jegyek dominálnak. Ízében a gyümölcsös aromák erőteljesebbek. A szép sav, a közepesnél vastagabb test és az elegancia jellemzi. Emellett megjelenik már egy kis lágy nem túl intenzív, szúrós tannin is. Lecsengésében hosszú gyümölcsösen hordós korttyal távozik. Jó ívású, kellemes bor.
Értékelésem: 7++ pont
4. Secrets de Mar Negre 2020
Borvidék: Terra Alta. Pincészet: Clos Galena. 60% Cariñena, 35% Garnacha, 5% Syrah házasítású száraz vörösbor. A borhoz szüretelt szőlőket 30 évnél idősebb tőkékről szüretelték. 20-25 napig erjesztették és héjon áztatták acéltartályokban. 4 hónapot érlelték francia tölgyfahordóban.  Mély bíbor színű. Illatában kedves, lágy, nagy gyümölcsös – piros és fekete bogyós gyümölcsökből, melyek kiegészülnek egy kis fűszerességgel. Már illatában is kerek. Ízében a szép savak, a frissesség és a tartalmas gyümölcsösség dominál. Harmonikus, lekerekedett bor.  A magas alkohol sem zavaró. Ahogy szellőzik, jönnek a gyümölcsök és egyre kerekebbé válik. Lecsengése hosszan gyümölcsös és tartalmas.
Értékelésem: 8 pont
5. Coca i Fitó Tocat de L'ala 2018
Borvidék: Empordá. Pincészet: Coca i Fitó. 55% Carignan, 35% Grenache, 10% Syrah házasítású száraz vörösbor. Érlelése 4 hónapig francia tölgyfahordóban történt. A palack címkéje a terület szelességére utal.
Mély rubin színű. Illatában érett piros és fekete bogyós gyümölcs aromák dominálnak, melyek mellett felütik a fejüket ásványos és fűszeres illatok is. A szellőztetés után jótékonyan eluralkodnak az érettebb gyümölcsös aromák, melyek igazán lekerekedett, lágyabb ízeket adott a bornak. Sőt felbukkannak kellemes gyógyfüves aromák is, melyek még kerekebbé teszi a nedűt. Harmonikus, kiegyensúlyozott lágy tanninokkal. Lecsengése közepesen hosszú gyümölcsös és herbás aromákkal.
Értékelésem: 8+ pont
6. Moments del Montsant 2019
Borvidék: Montsant. Pincészet: Clos Galena. 38% Black Grenach, 21% Cariñena, 26% Syrah, 15% Cabernet Sauvignon házasítású száraz vörösbor. A tétel 4 hónapos érlelése francia és amerikai tölgyfahordóban történt.
Közép rubin színű. Intenzív gyümölcsösen kerek aromák jellemzik az illatát. Ízében az érett gyümölcsök dominálnak. Az érezhetően gyümölcsös, erőteljesebb savak sem zavaróak. A hordó is ott van. Kellemesen, lágy tannin szerkezet is megjelenik az ízében. Harmonikus, elegáns, kiegyensúlyozott bor. Gyümölcsösen tanninos lecsengéssel távozik.
Értékelésem: 8 pont
7. Coca i Fitó Samsara 2018
Borvidék: Priorat. Pincészet: Coca i Fitó. 50% Grenache, 35% Carignan, 10% Syrah, 5% Cabernet Sauvignon házasítású száraz vörösbor 15-70 éves szőlőtőkékről szüretelt. A tétel 12 hónapig francia és amerikai tölgyfahordóban és „micro-oxygenation eggs”-ben.
Közép mély rubin színű. Kicsit nehezen nyílik. Illatában visszafogottabb illatok, nagyon enyhe gyümölcsösség és karakteresebb sav dominálnak. Ízében szebb arcát mutatja. Lehet, hogy eltelt elegendő idő!? Érett gyümölcsök, lelágyult savak, kellemesen kerek tannin jellemzik. Sőt megjelent a borban a harmónia és érezhetővé vált telt test és egy enyhe fűszeresség is a szellőztetés után.
Értékelésem: 7+ pont.

A kóstoló nem teljesen feledtette a korábbi spanyol borkóstolót, a feledésre tett egy lépésnek kitűnő volt.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr8418340927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása