Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Dúzsi borok két felvonásban avagy Szekszárd beköltözött a Ráday utcában2

Második felvonás - Őszi borválogatás kóstoló

2022. október 11. - László Vágó

Az első felvonás bevezetőjében is elmondtam Szekszárd vitt engem a „rossz”? útra vagyis a borok felé. Korábban néhány fotóval emlékeztem a szekszárdi élményekre, emberekre és emlékekre. Ez alkalommal a szekszárdi helyeket, borászatokat szeretném bemutatni.

Második felvonás, azaz Őszi borválogatás kóstoló
Szalai Gyula sommelier a második felvonásban áttekintést adott a Dúzsi Tamás Pincészet portfoliójáról. Már amennyire 7+2 tétel kiválasztásával és kóstolásával ez sikerülhet. Szerintem Gyulának sikerült. A kóstolósor tartalmazta a Dúzsi Tamás Pincészet zászlós borait és borfajtáit. Sőt volt néhány tétel, amely korábban kilógott volna a Dúzsi portfolióból. Azonban a kóstolás után, igen is beálltak a sorba és jól is teljesítenek.
Nézzük a kiegészült, megújult portfolió őszi borsort.
A borsor minden tétele hibátlan és nagy élvezeti élményt nyújtott. Azért szeretnék néhányat kiemelni és egyesekről újdonságként beszámolni.

1. Olaszlrizling 2021
Eddig, ha a Dúzsi fehérborokban gondolkodtunk, azonnal a Fürtike ugrott be. Most megjelent az Olaszrizling is. Ez az évjárat mind színében, illatában és ízében is a frissességgel, gyümölcsösséggel, mezei és virág aromákkal lepett meg. A könnyedség, az üdeség jellemzi, a nem túl vastag test és a közepes alkohol mellett. Lecsengésében a tipikus olaszrizlinges gyümölcsök és a mandulás kesernye aromák dominálnak.
A hátcímkén Kis Pál István A Csoda című versének részlete olvasható.
Értékelésem: 6+ pont

2. Olaszrizling & Zenit 2021
Ez a cuvée kiegyensúlyozott, harmonikus tétel. Ebben a borban nagyon jól összhangban van az Olaszrizling gyümölcsös, tüzes és kesernyés aromái a Zenit illatos és zamat gazdag aromáival. Semmi sem lóg ki. Minden a helyén van. A Zenit igazán különlegessé teszi ezt a cuvée-t. Egy könnyed jól iható, beszélgetős bor került a Dúzsi borválasztékban.
A hátcímkén Babits Mihály Zendül már a tavasz versének részlete olvasható.
Értékelésem: 7+ pont

3. Olaszrizling 2018
Poharamba visszafogott, mélyebb sárga színű, a pohár falán lomhán mozgó nedű került. Persze a kor! A pohár fölé hajolva intenzív érettebb fehér húsú gyümölcsös, citrusos, fűszeres aromák csábítottak el. Már illatában is érezhető volt a testessége. Összességében nagyon kellemes illatok töltötték meg az orromat. Alig vártam, hogy megkóstoljam. Ízében mindent megkaptam, amit az illat ígért. A hordóban érlelés is jótékonyan hozzáadott a bor testességhez és aromáihoz és ezt a hordó „láthatatlanul” csinálta. Egy kis szellőztetés után az ízek még jobban kiteljesedtek. Ez nedű megkóstolva már nem egyszerűen csábító, hanem inkább elbűvölő volt.
Gyula elmondta, hogy ez a tétel Dúzsi Bence alkotása. Gratulálok! Szerintem evvel egy új szintre emelte a Dúzsi bor portfoliót.
Értékelésem: 9 pont

4. Narancsbor 2019

5. Shiraz Rosé 2021

6. Merlot Rosé 2021

7. Pinot Noir 2013

8. Pentaton Cuvée 2017
Ez a kiváló ital 50% Pinot Noir és 50% Cabernet Franc, Merlot, Syrah, vagyis a burgundi fajtát házasították a bordeaux-i fajtákkal. Már színében is különleges, mély téglaszínt egy „zavaros” rubin szín egészíti ki. Illatában közepes intenzitású piros bogyós gyümölcs aromák jellemzik. Azonban a Cabernet Franc, Merlot fekete gyümölcsös aromákat ad hozzá. Így teszi a szín mellett, már az orrot elbódító illatot is különlegessé. Ízében már sokkal intenzívebben jelentkeznek az illatban megismert aromák. Ez a bor egy érett, testes, kiegyensúlyozott, harmonikus nedű. Hosszú korttyal búcsúzik, mely érett gyümölcsökkel kezdődik, folytatódik egy kis dohányos csokoládé ízzel. És már várom is a következő kortyot.
A hátcímkén Babits Mihály Az Elmaradt tószt versének részlete olvasható.
Értékelésem: 8+ pont

9. Grabóc Cuvée 2015
Bordeaux-i, vagyis Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot házasítás került a poharamba. Mély rubin színben pompázott a pohárban, ahol is lassan, méltóságteljesen mozgott. Ez egy testes, magas alkohollal és még mindig vibráló savakkal rendelkező nedű. Kiegyensúlyozott, harmonikus aromák jellemzik. Ennek az elegáns (úriembernek) bornak előre illik köszönni. Hosszú, kellemesen lágy tanninnal búcsúzik. Nem a mindennapok bora, hanem a különleges alkalmakra és eseményekre való. Evvel a nedűvel ünnepelni ki.
A hátcímkén részlet olvasható egy „szerb népballadából” a Grabóci szerb ortodox kolostor és templom gyűjtéséből.
Értékelésem: 8+ pont

A kibővült Dúzsi portfolió kitett magáért a sok izgalmas meglepetéssel és a ténylegesen őszies hangulatot sugárzó tételeivel.
Egy jó hír a végére. Llesz harmadik felvonás is - Nagy őszi borkóstoló. Szalai Gyula erre az alkalomra is kitalált valami izgalmasat, egyedit. Én már alig várom.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr2317950384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása