Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Thummerer Pince Vili Papa Cuvée bora 96 ponttal aranyérmes

Pezsgő és a 100 kilós primadonna

2022. augusztus 16. - László Vágó

Lamport József főborász elhozta a Thummerer Pincészet kiváló borsorát a Polgárok Házába. Volt pezsgő, cuvée, Grand Superior, Superior válogatás, Nagy-Eged borok.
Sajnos a tételek közül most kimaradt Vili Papa Cuvée Superior 2018, amely 2022-ben több jelentős megmérettetésen vett részt óriási sikerrel. Lássuk az eredményeket csak felsorolás szintjén.

            Decanter World Wine Awards 2022 – aranyérem 96 PONT

            VinAgora Nemzetközi Borverseny 2022 – Nagy Aranyérem

            Országos Borverseny 2022 aranyérem

            Winelovers WineAwards 2022 – Commended

            Egri Borvidéki Borverseny 2022 – aranyérem  

 A sajnálkozó kitérő után, visszatérek a bemutatott és a megkóstolt Thummerer borokhoz.
A  teljesség igénye nélkül következő borsorral adott betekintést a főborász a Thummerer Pince portfoliójába.
1. Brut Nature Fehér Pezsgő 2016
Palackos erjesztésű tradicionális pezsgő, mely Chardonnay, Királyleányka házasításából készült.
Kitöltve, nagyon kedves, szalma sárga színű ital világít ki a pohárból. Apró, intenzív buborékok törnek a felszín felé.
Beleszagolva a pohárba, illatos virágos és gyümölcsös aromák töltik el az orrot, melyeket a Királyleányka adja. Azonban a Chardonnay kellemes zöldes, gyümölcsös aromái sem tűnnek el.
Megkóstolva elmondhatom, amit az illat ígért ízben is megkaptam. A szájat kellemesen csiklandozzák az apró, intenzív buborékok és közvetítik a teljes összhangban levő Királyleányka és Chardonnay aromáit. A „kora” ellenére is még mindig a gyümölcsös aromák jellemzik. Gondolom, az idővel ezek mindig változnak egy kicsit. Ez a pezsgő egy elegáns, köszöntő ital lehet bármilyen jeles eseményre.
Értékelésem: 9+ pont

Megtudhattuk azt is, a pince 2013 óta készít pezsgőt. Ez nem lehet véletlen, hiszen Lamport József a Törleytől érkezett a Thummerer Pincéhez. Az első pezsgő még Chardonnay, Királyleányka és Pinot Noir szőlőkből készült.
A pince szőlőterületeinek 80 %-a kék és 20 %-a fehérszőlő.
Kérdésemre, hogy akkor miért nem készítenek vörös pezsgőt, a válasz a következő volt – „Eperjes tanár úr az egyetemen azt mondta a hallgatóinak: Vörös pezsgő olyan, mint egy 100 kg-s primadonna
2. Terra fehér cuvée 2021
Ez a tétel is egy cuvée, Királyleányka, Muskotály (70 %), Sauvignon Blanc, Chardonnay (30 %).
A pohárba került bor halvány szalmasárga színű, enyhe zöldessárga beütéssel. Illatában intenzív gyümölcsös, parfümös és zöldes illat aromák uralják az orr egészét. Ízében lágy, lekerekedett gyümölcsös aromák jellemzik. Kiegyensúlyozott, harmonikus ízvilággal foglalja el az összes érzékeinket. Összességében egy nagyon jó ívású asztali bor került a poharamba, akár minden napi fogyasztásra, borozgatásra. Baráti beszélgetésekhez kitűnő.
Értékelésem: 8 pont
3. Cabernet Dorsa Rosé 2021
Ez a rosé Cabernet Dorsa szőlőfajtából készült. A Cabernet Dorsa a Dornfelder és Cabernet Sauvignon keresztezéséből létrehozott szőlőfajta.
Pohárból egy halvány eper és korrallos színezetű ital mutatja magát. Mind illatában, mind ízében a piros gyümölcsös aromák dominálnak. Száraz bor, de egy kis gyümölcsös édesség felüti a fejét és nagyon jól áll neki. Roséhoz képest vastagabb test és hosszú, lágy tanninos lecsengés jellemzi. Egy kis természetes széndioxid még kellemesebbé teszt a bor ivását.
Értékelésem: 7+ pont
4. Kadarka Grand Superior 2015
Lamport József szerint a Kadarka átvezetés a fehér és a vörösbor között.
Ez a Kadarka a szokásosnál sötétebb tégla szint mutat. Megpörgetve, lassan mozog a pohár falán, vastagabb testet sejtetve. Illatában a Kadarkára jellemző aromák jelennek meg. Ízében kellemesen lágy és gazdag ízvilággal, enyhe tanninnal és egy kis ásványossággal bűvöli el a fogyasztót.
Értékelésem: 8 pont
5. Egri Bikavér Grand Superior 2016
Nagy-Eged dűlő az Egri borvidék az egyik legkiválóbb területe. Innen szüretelték az alapanyagát ennek a kiemelkedő nedűnek.
Pohárba töltve mély rubin színű ital fehér kerettel bűvölt el. Megmozgatva a bort a pohárban, lomhán folyik le az üveg falán, hogy elérje a többieket. Illata érett, már-már lekváros, piros és fekete gyümölcs aromákkal töltik el az orrot. Ezek mellett megjelennek a hordós jegyek is, egyáltalán nem zavaróan. Az első korty után is érezhetően azt kaptam ízben, amit illatban már megtapasztaltam. Vagyis az érett gyümölcs aromákat, mint meggy, szamóca, egy kis szilva. Ez a Grand Superior tétel nem véletlenül kapta ezt a besorolást, minden cseppje megszolgálta ezt. Ez az Egri Bikavér egy elegáns, minden részletében kiegyensúlyozott, harmonikus Thummerer nedű. Vastag test, magas alkohol, érett gyümölcsös ízek és nem agresszív tannin jellemzi. Hosszú gyümölcsös, tanninos korttyal és egy úriember kedvességével búcsúzik.
Értékelésem: 10 pont
6. Cabernet Franc Superior Válogatás 2016
Tudom, Michael Broadbent azt mondta – „a Cabernet franc megtalálta a természetes otthonát Villányban”. Ezt nem is vonom kétségbe, de ez a Cabernet Franc a Thummerer Pincétől is nagyon ott ill. otthon van. Ezt azok után is kijelenthetem, hogy több Franc & Franc Fórum és Kóstolónap részt vettem Villányban.
Poharamba egy mély rubin színű csábító nedű került. Megpörgetve a pohárba töltött mély rubin színű nedűt, lomhán csorog le a pohár falán egyesülve a többi rubintossal. Illatában nagyon gyümölcsös – fekete cseresznye, szamóca aromák jellemzik, de már érettebb állapotban. Az illatban jelentkező aromák az ízben is megjelennek. Egy nagyon komplex, kiegyensúlyozott bort alkotva. Egyben egy elegáns, kissé játékos ficsúrt keltve életre. A magas alkohol, a szép savak és a közepes tannin harmonikusan összhangban működnek és együtt egy fantasztikus bort hoztak létre.
Értékelésem: 10 pont

Lamport József szerint a tannin a vörösborok immunrendszere, a bort az élete végéig elkíséri. Egyben a tannin természetes antioxidáns.
7. Rébus cuvée 2017
Egy Merlot, Syrah és Cabernet Sauvignon házasítás került a poharamban. Ez a tétel is különleges élményt nyújtott mind illatában, mind ízében. Teljes mértékben belesimulnak a Thummerer Pince kitűnő tételeinek sorában. Minden részletezés nélkül.
Értékelésem: 9 pont

A kóstolt borok közül több is díjnyertes tétel. Mindegyik méltó helyet foglal abba a nyertes sorban, melynek jelenlegi éllovasa a Vili Papa Cuvée Superior 2018.
Régebben szerveztem egy BorYssza Egri borvidéki Túrát, mely során csapatunk ellátogatott a Thummerer Pincébe is. Ahol Thummerer Éva értő kalauzolásával ismerkedhettünk meg a borászattal és boraikkal. Kicsit később újra ellátogattunk Noszvajra, egy Thummerer múzeális borvacsorára a Magtár Fogadóban, ahol szintén Thummerer Éva volt az idegenvezetőnk.

 Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr9817908085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása