Tokaj-hegyalján Tarcal az egyik kedvenc településem. A Bűbájos Hétvége rendezvényük egy fantasztikus esemény. A lakosok és a helyi borászok egy igazi óriási bulija. Aki még nem volt jövőre ne hagyja ki. Az idén sajnos nem tudtam részt venni. Azért néhány fotóval próbálom érzékeltetni a hangulatot. Már ha ez lehetséges?!
Idén egy születésnap kapcsán utaztunk Tarcalra. Ez volt a tarcali boros maratonom 3. állomása. A születésnapos a Myrtus Pince, ahol is Keresztes Ákos mutatta be a pince 15 éves történetét boraival. Erről a kóstolóról itt számolók be. Közvetlenül elérhető link - https://bit.ly/3ZlGFfW.
Kihasználva az alkalmat ellátogattunk még további pincészetekbe is. Korábban ezeken a helyeken jó élményeket szereztünk és nagyszerű borokat kóstoltunk. Időbeli sorrend szerint kezdem a Basilicus Szőlőbirtokkal. A 2019-ben már kóstoltam Kanczler András borait.
A 2019-s Basilicus borsor és így értékeltem akkor:
Purcsin 2017 – 7 + pont
Első szerelem 2017 – 7 pont
Furmint Lónyai 2017 – 7 pont
Furmint Lapis 2017- 7+ pont
Randevú késői szüret 2017 – 8+ pont
Tokaji Édes Szamorodni 2015 – 8 pont
Boldog (Kabar) késői szüret – 8+ pont
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 – 9 pont
Kanczler András, a Basilicus Szőlőbirtok szőlész-borásza, volt az idegenvezetőnk mind a birtokon, mind a palackok sűrűjében.
Bailicus Szőlőbirtok 2023
1. Lónyai Furmint 2019
Intenzív gyümölcsös aromák jellemzik, kiegészülve egy kis akácos mézes és enyhe odaillő ásványossággal.
Értékelésem: 8 pont
2. Első Szerelem 2017
Sárgamuskotályból készült nagyszerű nedű. Mind illatában, mind ízében virágos, gyümölcsös aromák jellemzik, melyhez kellemesen harmonizál a mineralitás enyhe sóssággal. Ízében az aromák karakteresebben jelennek meg.
Értékelésem: 8+ pont
3. Purcsin 2020
A tarcali Mestervölgy-dűlőben késő ősszel szüretelt szőlőből készült. Érdekes lilás-téglás szín jellemzi, mely egy kicsit emlékeztet a sillerre. De nem az. Aromái gyümölcsös jegyeket mutatnak. Nem túl vastag test. Inkább a könnyedség jellemző a borra.
Értékelésem: 8+ pont
4. Purcsin Miért ne? 2021
Kérdés – édes vörös Tokajból az ősi tokaji szőlőfajtából? Miért ne? Így kapta a nevét ez a késői szüretelésű – 2021. novemberi – bor. Eredmény egy kellemesen, lágy, jó ívású, nagyon gyümölcsös ízbomba.
Értékelésem: 9+ pont
5. Boldog 2021
Ez a késői szüretelésű ital Furmintból készült, kiegészítve egy csipetnyi Kabarral. Fogyasztóbarát, behízelgő, gyümölcsös nedű került a poharunkba. Aromái fantasztikus harmóniát mutattak. Minden a helyén volt.
Pince jellemzése jobb – „…gyakorlatilag egy acéltartályos édes szamorodni késeiszüret-köntösben…”
Értékelésem: 8+ pont
6. Tokaji Édes Szamorodni 2018
Harmonikus, gyümölcsös, nagyon kerek és kiegyensúlyozott nedű. Még az édesség sem lóg kis és nem túlzott. „Csak” kitűnő egyensúly egyik összetevője.
Értékelésem: 8+ pont
7. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
Mély aranysárga szín világított ki a pohárból. Basilicus Aszú 2017 bor érett már-már lekváros gyümölcsök, ízgazdagság és vastag, harapható test jellemzik. A 220 gr cukor ellenére, hogy kiegyensúlyozott, komplex, harmonikus bor, melyből semmi sem lóg ki.
Értékelésem: 10 pont
8. Tarcal bor 2020
Település közösségi bora. Egy község – hat borászat – két szőlőfajta, azaz Tarcal – Majoros Birtok, Myrtus Pince, Basilicus Szőlőbirtok, Kikekelet Pince, Tarcal Kutató, Kern Bor és Pezsgőház – 50% Furmint, 50% Hárslevelű.
Furmint, Hárslevelű házasítás. Inkább Furmint. Kellemes, könnyed, jó ívású bor.
9. Tokaji Száraz Szamorodni 2012
Kabar, Zéta házasítás, melyet 7 évig érleltek hordóban. Minden ízében az erőt, a testességet mutatja. Az érett gyümölcsök és a textúrája egy igazán izgalmas bort eredményezn(t)ek.
Tudom, sokan nem kedvelik. Nekem a kedvenceim közé tartozik
Értékelésem: 9+ pont
Basilicus borok most is nagyszerű élményt nyújtottak. Izgalmas volt pár év elteltével visszakóstolni néhányukat. Érezhető volt a töretlen fejlődésük. Az élmény csak fokozódott. Nagyszerű kóstoló volt.
Találkozunk a következő Bűbájos Hétvégén.
Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!
Vágó László
borélmény szakíró