Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Myrtus Pince 15. születésnapja

Nyári élmény (július) Tarcalon

2023. szeptember 18. - László Vágó

Számomra Tokaj-hegyalja egyik kedvenc települése Tarcal. A Bűbájos Hétvége rendezvényük egy fantasztikus esemény. A lakosok és a helyi borászok egy igazi óriási bulija. Aki még nem volt jövőre ne hagyja ki. Az idén sajnos nem tudtam részt venni. Azért néhány fotóval szeretném érzékeltetni a hangulatot. Már ha ez lehetséges?!

Idén egy születésnap kapcsán utaztunk Tarcalra. A születésnapos a Myrtus Pince, ahol is Keresztes Ákos mutatta be a pince 15 éves történetét boraival.
Ákos borász, párja Pataky Orsi tájépítész. Borkészítésbe 2008-ben vágtak bele. Ákos édesapja is készített bort. A jelenleg tarcali borász Kecskeméten született és a szőlészet-borászatot Kertészeti Egyetem tanulta. Ákos 2005-ben érkezett a Tokaj-hegyaljai borvidékre. Itt több pincészetben is dolgozott. Azonnal bekerült a mély vízbe. Az Aszú készítésbe is belevágott és voltak sikerei is a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon.
A Myrtus Pince 3 ha szőlőterületen gazdálkodik, mely 4 különböző dűlőben helyezkedik el, a Lestár-dűlőben, a Mestervölgy-dűlőben,Vigyorgó-dűlőben és Szárhegy-dűlőben.

Myrtus Pince életét bemutató borsor
Véleményem szerint a bemutatott tételek mind hibátlanok és megfelelő minőségűek voltak. Viszont a borsorban a kicsit kiegyensúlyozatlanok voltak. Persze nem minden évjárat egyforma és a borkészítés sem egy évenként ismétlődő egyen munka.

1. Pezsgő Brut – Mestervölgy-dűlő 2016

Ákos első pezsgőjét 2006-ban készítette a Patricius Borházban. A Pincészet utolsó pezsgő évjárata 2019-bő való.

2. Furmint Vigyorgó-dűlő 2020
Ez a dűlős Furmint már kifutott tétel. Evvel a tétellel élesztették újra a 2015-ig tartó dűlős Furmint sort.

3. Hárslevelű Lestár dűlő 2015
Egy nagyon tipikus és jellegzetes száraz Hárslevelű. A 2015-s év nagyon száraz volt és nem tudtak édes bort készíteni.

4. Furmint Vigyorgó-dűlő 2013
Egy érdekes, nem hagyományos száraz Furmintot kóstoltunk. Illatában megjelentek a hárs, a körte, barack és egyéb gyümölcsös ízek. Sőt még egy kis petrolosság is felütötte a fejét. Ízében már jobban mutatta a Furmint jellegzetességeket.

5. Kövérszőlő 2011
Ez a palackot Ákos nagy izgalommal bontotta fel, mert ez volt az utolsó. Ha hibás, akkor kiesik a borsorból. Szerencsénk volt.
Kövérszőlőből nem túl sok borász készít fajtabort. Én több pincénél kóstoltam és nekem mindig bejött.
Ákor Kövérszőlője a kora ellenére is még mindig jól tartja magát. Illatában elég intenzív aromák jellemzik. Ízében már egy kicsit jobban érződik rajta a kor, de még mindig iható.

6. Furmint Vigyorgó-dűlő 2008
Ákos és Orsi 2008-ban kötötték össze életüket. Házat vásároltak és letelepedtek Tarcalon.
Ez a Myrtus Pince első bora. Ez a nedű is szép állapotban. Itt is inkább az illat aromák maradtak meg, a botrytis édesség és gyümölcsösség. Ízében egy kicsit ellaposodott. Viszont megjelent benne egy kis száraz szamorodni ízvilág, jelleg. Jót tesz neki.

7. Furmint Szárhegy-dűlő 2005
Ákos első Tokaj-hegyaljai bora, melyet még a Patricius Borháznál készített 2005-ben. Ez a bor szerintem már túl van élete csúcsán, ami nem is csoda.

8. Száraz Szamorodni 2008
Ez a Száraz Szamorodni nagyon szép arcát mutatta. Illatában a botrytis édesség mellett, a gyümölcsös aromák és a hordós jegyek is kiegyensúlyozottan megjelennek. Ízében egy ízbombát kóstolhattam. Jelentés élvezeti élményt nyújtó nedű.

9. Késői Szüret 2013
Ez az édes bor Furmint, Kövérszőlő és Zéta házasítása. A 132 gr. maradék cukor ellenére egy jó ívású, élvezhető, harmonikus bor került a poharamba. A magasabb sav és vastag test segíti az ívási élményt.

10. Édes Szamorodni 2016
A borban 151 gr. maradék cukor található. Ízében azonban inkább a magas sav – 11,6 gr/l – dominál. Szinte már-már elnyomja az édességet is.

11. Botrytis Furmint 2016
Ez Bortytis Furmint 160 gr. maradék cukorral érett gyümölcsös aromákkal, szép savakkal kápráztatott el. Ákos hordó kezelése is kiváló volt. A hordós aromák érezhetők, de csak szépen kiegészítik a bor ízvilágát.

12. Aszú 2013
Ez az Aszú 180 gr. maradék cukorral és 12 gr./l savval került a poharamba. Teljesen hibátlan Aszú. Azonban valahogy nekem nem ez lenne a kedvencem az aszúk között.

A bemutatott borsoron keresztül képet kaphattunk a Myrtus Pince 15 éves munkájáról és elért eredményeiről. GRATULÁLOK!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr6018217025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása