Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Tokaji bor, Mád, Pelle Pince

Mitiszol? Hát Pelle bort, mi mást!

2023. április 18. - László Vágó

Sajnos közlekedési problémák miatt a Pelle Pince tavaly decemberi kóstolójáról lemaradtam. Ezért örömmel fedeztem fel, hogy újra kóstolót tartanak Budapesten. Ezúttal a vendégszereplés helye a Mitiszol? borbolt volt. A Westend első emeletén levő Mitiszol? kóstolóhelynek elég minimalista, de borboltnak már sokkal színvonalasabb. Szép hazai és külföldi, natúr és bio bor választékkal. Kevés szék, asztal nincs, csomagok a lábak között a földön. Jegyzeteimet az egyik polcon írtam egy tenyérnyi helyen osztozva egy óriás palackkal, talán pezsgő volt. A füzetem és az óriás palack társaságába kerültek a borfalat rudacskák, köpőedény és még egy palack víz is a hidratáláshoz. Átnézve a jegyzeteimet, kiderült a nehezített pályát a füzetbe kerültek is megsínylették.

Szakadjunk el a … körülményektől és inkább koncentráljunk a Pelle Pince boraira.
Újra egy viszonylag fiatal pincészet boraival ismerkedtem meg. Pelle Pince 2007 óta működik Mádon, ahol kb. 4,9 hektár saját területen gazdálkodnak. Területeik a legjobb mádi területeken vannak, mint a Szent Tamás, Betsek, Király, Újhegy, Sarkad, Dancka dűlők. Hagyományos módszerekkel dolgoznak, kézi művelés és metszés. Fő szempont a szőlő és a bor kíméletes kezelése, feldolgozása.  Jelentős technológiai korszerűsítést hajtottak végre 2019-ben. Ennek keretében nyugdíjba küldték az addig használt Kossuth prést és egy korszerűbb, kíméletesebb prést állítottak munkába. 2011-ben 1,5 hektáron átálltak az organikus művelésre. A teljes 4,9 hektárra folyamatosan terjesztik ki.

Pelle Marianna és Pelle László a következő borokat hozta el nekünk
Mindegyik tétel kiváló minőséget és jelentős élvezeti élményt nyújtott. Ezeknél a boroknál is voltak egyenlőbbek az egyenlők között, azaz jobban tetszők, ill. kedvencek.
Pelle - Frizzi Gyöngyözőbor 2022

A bor névadója dr. Frizzi Tamás ügyvéd és Pelle László fejéből pattant ki. Többségi Hárslevelű (95%) és sárgamuskotály házasítás. Kellemes hárs aromák dominálnak mind illatban, mind ízben. Jó ívású, friss, üdítő ital minden napokra.
Pelle - Tokaji Pezsgő 2019
A 2007-s indulás óta folyamatosan készítenek pezsgőt. 2012 óta már csak Furmintból készítik. Idén, 15 ezer palack került ki a pincéből. A pezsgőt maguk készítik. Sőt kisebb pincéknek is vállalnak bérmunkát.
Pelle - Birtok Furmint 2021
Intenzív gyümölcsös Furmint aromák mellett, a szép savak és az ásványosság jellemzik. Jó összhangban, harmóniában és kiegyensúlyozott aromákkal. Ízében egy kicsi karakteresebb.   
Pelle - Szent Tamás Furmint-Hárslevelű 2017
Ez a bor 60 éves tőkékről szüretelt szőlőkből készült. A házasítás Furmint dominánciával (95%) készült. A nedűt hordóban erjesztették és érlelték. Mind illatában, mind ízében a terroir ásványosság dominál, egy kellemes gyümölcsös aromákkal kiegészülve. Kicsit nehezen nyílt ki. A szellőzés után a kedves gyümölcsösség is elfoglalja a megfelelő helyét az ízkavalkádban, megnövelve a bor harmóniáját és ízélményét.
Pelle - Makovicza dűlő Hárslevelű 2018
Illatában természetesen a hárs aromák dominálnak. A terroir ásványosság is mutatja magát. Ízében a helyzet megfordul és inkább a terroir jelleg határozza meg az ízeket. A magas alkohol érződik a lecsengésben.
Pelle - Zsófia Cuvée 2019
Zsófia Cuvée Sárgamuskotály, Hárslevelű, Furmint házasítása. Pelle László leírása szerint „a Sárgamuskotály adja az illatot, a Hárslevelű a kerek ízélményt, a Furmint a jó savérzetet és savhangsúlyos hosszú lecsengést”.
A Zsófia Cuvée-t 2007 óta folyamatosan készítik. Csak a 2020-s és 2022-s évjárat maradt ki. Már illatában is harmonikus, komplex, ahol a szőlőfajták a legjobb formájukat hozzák. Ízében még kellemesebb és karakteresebb. Az összetevők a legszebb arcukat mutatva egy nagyon kellemes, jó ívású italt eredményeztek. Ezt a bort a nem túlzott édesség, a jó harmónia, kiegyensúlyozottság, komplexitás és az összetevőket jól egységbe kovácsoló szép savak jellemzik. Ez a komplexitás a hosszú búcsú kortyban sokáig érződött a szájamban.
Pelle - Aszú 6 puttonyos 2018
Egy igazi, nagyszerű Tokaji Aszú a Pelle Pincéből. Ez az Aszú egy érett gyümölcs aromákkal rendelkező illat- és ízbomba, mely jótékonyan kiegészül a komplexitást és harmóniát növelő ásványossággal. Kora ellenére a szép savak még most is friss érzetet és élményt biztosítanak.

A borsorból nekem a Szent Tamás Furmint-Hárslevelű 2017, Zsófia Cuvée 2019 és az Aszú 6 puttonyos 2018 tételek tetszettek a legjobban.
A körülményekhez képest a borok nagyszerű élményt nyújtottak.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr2118105198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása