Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Rajnai Rizling 5 árnyalata

Egri szerelembor

2023. október 24. - László Vágó

Egerbe invitáltak egy nem egri fajta kóstolójára. Mivel Rajnai Rizling vertikálisra hívtak nem mondhattam nemet.
A Tóth Ferenc Pincészet idén ünnepli 40 éves évfordulóját. Tóth Katalin, aki a generáció váltás után édesapjától átvette a borászat irányítását, így ír az egri Rajnai Rizlingről – „De van egy fajta, ami igazi szerelembor nálunk, amit a legkiválóbb évjáratokban készítünk el, de csak nagyon minimális mennyiségben, saját és a fajta kedvelőinek részére. Ami Tóth Ferenc egyik öröksége a sok közül, olyan bor, ami korántsem egri sajátosság, mégis nagyon szeretjük és azért foglalkozunk vele, mert igazán örömünket leljük benne. Mindegyik évjárat másért szép. Hosszan tartható, gazdag, gyümölcsös, ásványos különleges fehérbor-ajándékok Egerből. Édesapám idén – 84 évesen – telepített további Rajnai Rizlinget saját kezűleg, mert tudja mennyire szeretem. Mostanában minden idejét ezzel tölti. Hihetetlen életereje és akarata ad erőt a mindennapokhoz.” 

Feri bácsi, miután 1983-ban újrakezdte a borkészítést és a szőlők telepítését. A Marinka dűlőben 1988-ban, kb. 0,24 hektáron ültetetett Rajnai Rizlinget is. Így évente, pontosabban a megfelelő minőségű évjáratú szőlőből, készítenek Rajnai Rizlinget nem túl nagy mennyiségben, kb. 500-1000 palackot, azaz egy vagy két hordó. Az ültetvényt újra telepítették és időnként megújítják. Foglalkoznak vele.
Rajnai Rizling a pincészet szerelembora. Nem ez kapja a portfolióban a legnagyobb hangsúlyt, de kiemelt figyelmet igen. Filep Gergely borász szerint jelenleg a Rajnai Rizling még mindig egy kísérlet, egy útkeresés. Mint kiderült a Rajnai Rizling vertikális kóstoló is ennek a folyamatnak a része. Kíváncsiak a fogyasztók, a Rajnai Rizling kedvelők véleményére és esetleges tanácsaira.
Tehát 2+3 etűd tételt kóstoltunk. A Rajnai Rizling zenemű első két fehér etűdje nem a jelenlegi borász alkotása. A sárga etűdöket már Filep Gergely komponálta.
Mit is jelent az etűd és miért használom ezt a kifejezést. Az alábbiakban autentikus forrást vettem igénybe a magyarázathoz.
Az Arcanum Adatbázis szerint az ETŰD:
„Valamely hangszerre írt, főleg a technikai készség fejlesztésére alkalmas zenedarab; tanulmány. Francia szó (étude) kiejtés szerinti átvétele, a latin studium (‘tanulmány’) származéka.
 Stúdium – ‘tanulmány, kutatás’; ‘tudományszak, kutatási ág.’”

Kóstolt borok (etűdök)

Ötödik sárga etűd - Egri Rajnai Rizling Superior 2022
Csillogó, világító aranyszínű nedű került a poharunkba. Intenzív gyümölcsös – fehér húsú barack, körte, birs – aromák jellemzik. Egy kis virágos mézességgel megfejelve. Friss, ficánkoló savak üdévé teszik. Ízében már inkább a gyümölcsösség dominál. Komplex, harmonikus, nem a klasszikus, német Rajnai Rizling. De ez jól áll neki. Hosszú, enyhe fűszeresen gyümölcsös korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 8 pont
Negyedik sárga etűd - Egri Rajnai Rizling Superior 2021
8 hónapos érlelés után került palackba. Színe egy kicsit mélyebb aranysárga. Intenzív aromái hasonlatosak a korábbi évjárathoz. Azonban kiegészülnek egy enyhe füves, gyógynövényes illatokkal. Ízében már tartalmasabb, már elindult a rajnai-s úton?! Kóstolva az ízgazdagság ugrik be nekem.
Értékelésem: 7+ pont
Harmadik sárga etűd - Egri Rajnai Rizling Superior 2020
A 2020 évben csak egy hordónyi Rajnai Rizling készült a pincében. Színében mélyebb aranysárga nedű kacsingatott ki a pohárból. Egy kis körbemozgatás után lomhán, megfontoltan csurog le a pohár falán. Illatolva egy ízbomba töltötte be az orromat, előrevetítve a reményteli folytatást a kortyoláshoz. Sőt egy nagyon kicsi petrolosság is felütötte a fejét. Én kedvelem. Ízében komplex, harmonikus, ízgazdag. Vastagabb test jellemzi. A benne levő kicsi maradék cukor szinte nem is érezhető. Igazán nagyon eredeti ízvilágú bort kóstoltunk.
Értékelésem: 9 pont
Második fehér etűd - Egri Rajnai Rizling Superior 2018
2018-ban az átlagnál később lett szüretelve. Ebben az évben a szüretkor felfedeztek a tőkéken botrytises szemeket. Egy elegáns, óarany színű ital került a poharunkba. Illatában inkább a hordósan gyümölcsösség dominál. Ízében sokkal karakteresebb. Minden aroma sokkal masszívabban mutatja magát. A Rajnai Rizling Superior 2018 tételt a tartalmasság, vastag test, ízgazdagság jellemzi. Harmonikus, komplex és kiegyensúlyozott. A magas alkohol sem lóg ki. A szép savszerkezet jól összetartja bort. Mind illatában, mind ízében megjelenik egy kis édesség, botrytises jelleg?! Számomra, talán a botrytis miatt, lecsengésében a gyümölcsösség és enyhe fűszeresség mellett, egy kis szamorodni jelleget is mutat. Ez is nagyon jól áll neki.
Értékelésem: 8+ pont
Első fehér etűd - Egri Rajnai Rizling Superior 2017
Ez a tétel hajaz leginkább a klasszikus Rajnai Rizlingre. A petrolosság már az illatban is megjelenik az érett gyümölcsös aromák mellett, de nem tolakodóan. Ízében is kiegyensúlyozott, harmonikus izgalmas gyümölcsös, hordós ízvilág jellemzi. Hosszú enyhén petrolosan gyümölcsös korttyal búcsúzik, megfejelve egy csipetnyi édességgel.
Értékelésem: 8+ pont

Kérdeztem Filep Gergely borászt, mik a céljaik Rajnai Rizling terén. „Folytatják a kísérletezést. Keresik az egri Rajnai Rizling legszebb arcát. Sőt még további területekre is telepítenek Rajnai Rizlinget, mert látják benne a fantáziát. Az valószínű, hogy nem a klasszikus, petrolos irányba fognak menni. Azt a Rajnai Rizlinget akarják megalkotni, mely gyümölcsös, jól iható, jól érzi magát az Egri borvidéken vagyis az EGRI RAJNAI RIZLLINGET.”
Én nagyon drukkolok nekik. Kívánom, hogy az etűdök egyre jobban sikerüljenek. Azt gondolom, hogy a meg-megjelenő botrytistől sem kell félni. Lehet, hogy ettől lesz teljesen egyedi és különleges az egri Rajnai Rizling.
Magamnak meg azt kívánom, hogy időnként megkóstolhassam az eredményeket.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr7918242117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása