Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Néró vertikális

Pázmándi közösségi bor

2024. február 20. - László Vágó

Két srác, Veliczky Zoltán és Schubert Ádám, az Etyek-budai borvidékről, a Pázmándi szőlőhegyről. A szőlőterületeiket, dűlőiket kerteknek nevezik. Innen az Apró Kertek név. Kertjeik mérete 800 és 4000 nm között mozog. Szőlőterületük jelenleg kb. 1,5 ha, melyen 8000 tőkét nevelnek, gondoznak. Ebből 3000 tőke Ádám, 5000 tőke Zoltán kezelésében van. Igyekeznek szűkíteni szőlőfajta választékukat. Jelenleg kb. 6-8 fajtával dolgoznak. Előnyben részesítik Kárpát-medencei szőlőfajtákat, mint Kékfrankos, Olaszrizling, Kadarka, Csókaszőlő, Néró, Bianka, Zalagyöngye, Mézesfehér. Ádám és Zoltán az alábbi boraikat hozták el az Apró Kertjeikből.

Borsor
1. PetNat 2022
Solaris és Binca házasítása. Tudom a Pet-Nat most nagy divat. Bevallom nem vagyok lelkes híve, úgy érzem ez nem az én világom. Nem értem miért kell egy félig kész bort palackozni és fogyasztani. Még ha ez most divat is. Hiszen tulajdonképpen ez a murci. És azt nem isszuk nyakra-főre.
Pét-Nat,pétillant naturel, azaz méthode ancestral, eljárással készül. Ez azt jelenti, hogy a bort még az erjedés vége előtt palackozzák, így a folyadékban maradt cukor az üvegben alakul át alkohollá és szén-dioxiddá, vagyis megjelennek a palackban a buborékok.”
Murci „Erjedésben lévő, tejszerű, szénsavas, még édes élesztő ízű átmenet a must és bor között?!”
Azért próbálkozom, kóstolgatom-kóstolgatom hátha egyszer … . Most sem!
2. Kékfrankos Pet-Nat 2023
Kékfrankost 2020-ban telepítették. Ez volt az első szüret. Pázmándon 2023-ban sáskajárás volt, ami megtizedelte a termést. Ez a Kékfrankos Pet-Nat tulajdonképpen egy kármentés eredménye. Ez a tétel számomra közelebb volt a gyöngyöző borhoz, mint a murcihoz. Ez egy élvezhető buborékos gyümölcsital volt. Bor?!
3. Könnyűvér'22

A Könnyűvér a pázmándi borászatok közösségi bora. Először 2019-ben készült. Évente kb. 4000 palack készül belőle. Van néhány kritérium, ami alapján a 6 borászat elkészíti ezt a pázmándi közösségi bort. Ilyenek:
- csak pázmándi szőlőből készülhet
- 60-80%-a Kékfrankos kell, legyen
- nem kerülhet hordóba
„Minimális tannin, alacsony alkohol, maximális ihatóság és szórakoztatás. Ami nem romlott el, nem javítjuk, ami egyszerűen jó, nem bonyolítjuk.” Lényegében egy Kékfrankos alapú Siller+.
A 2022-s évjárat 60% Kékfrankos, 20% Néró, 20% Cabernet Sauvignon házasítása. Közép bíbor színű. Piros gyümölcsös aromák dominálnak illatában és ízében is. Közepes test, szép savak és harmonikus összetétel jellemzi. Lecsengés hosszú gyümölcsös, kellemes sav felhanggal és egy csipetnyi könnyed fűszerességgel.
Értékelésem: 7+ pont
4. Néró 2022
Néró szőlőfajtát  Csizmazia Darab József és Bereznai László nemesítették 1965-ben. Ádám és Zoltán választása a Néró-ra a rezisztens tulajdonsága miatt esett. 2017-ben készült először vörösbor belőle, ami nem igazán sikerült. Korábban csak sillert készítettek Néróból. 2016-ban volt az első forgalomba hozott Néró tételük. Az igazi áttörés és az első sikeres Néró bor 2018-ban készült. Az őzek is nagyon kedvelik a Néró szőlőt.
Poharamba közép rubin színű ital került halvány karimával. Illatában közepesen intenzív piros gyümölcsös, földes és enyhe fűszeres aromák jellemzik jó összhangban. Ízében mindent megkaptam, amit az illat ígért. Szép savak,  vastagabb test és a nem zavaró magas alkohol harmóniában vannak.
Értékelésem: 7 pont
5. Néró 2020
Tokaj-hegyaljáról vásárolt használt 220 l hordókat használnak az érleléshez. A hordóban kb. 10 hónapot töltenek a borok és palackban is „pihennek”.
Illatában enyhe gyümölcsösség és hordós jegyek dominálnak. Ízében sokkal több oldalát mutatja. Ízgazdag, szép savak, közepes test. Harmónia jellemzi.
Értékelésem: 7+ pont
6. Néró 2021
Ehhez a tételhez egy kis plussz Kékfrankos is került, ami igazán az előnyére vált. Érett piros és fekete gyümölcsös aromák jellemzik. Ízében sokkal karakteresebb. Ízgazdag, szép savakkal – fickós bor. Szűretlenül került palackozásra. Egy kicsi szellőztetés után a kellemes aromák még jobban megmutatják magukat. Lecsengésében egy kis tannin is megjelenik.
Értékelésem: 8+ pont
7. Néró 2019
A szőlőt a következő elv szerint gondozzák: „Ahol az ember jól érzi magát, a szőlő is jól érzi magát. És ez igaz visszafelé is.” Mély rubin színű. Illatában enyhe gyümölcsös aromák jellemzik. Megkóstolva,   kerek íz aromák, érettebb gyümölcsös hangsúllyal dominálnak. Elegáns, harmonikus tétel ízkavalkáddal.
Értékelésem: 8++ pont
8. Néró 2018
Mély rubin színű. Összesen 130 palack készült, 100 l új hordóban érlelve. Gyümölcsös aromák jellemzik közepesnél vastagabb testtel. Egy kis diszharmóniát éreztem benne.
Értékelésem: 7 pont

Igaz nem eset róla szó, de a Néró szőlőfajta „Bora igazoltan gyógyhatású, gyulladáscsökkentő hatású”.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr718329497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása