Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Anya és Lánya családi pincészete

Grócz Pincészet, Ildíkó és Petra borai

2024. május 24. - László Vágó

Sajnos a korábbi kapcsolatunkba egy kis gikszer csúszott. Bevallom az én hibámból. Korábban rövid életű bortúra szervezésbe fogtam. Két túrát, a Tokaji és az Egri borvidéken, sikeresen megtartottunk. A harmadik speciális túrát a Villányi borvidékre terveztem. A negyedik túra helyszíne pedig Vaskeresztes környéke a magyar és az osztrák oldalon lett volna. Sajnos ez utóbbiak már nem valósultak meg. Igazán bánom, hiszen én adtam fel.
Tehát Hajba Petrával a villányi túra szervezése során találkoztam, mint az egyik helyszín borászával. Már akkor is jó benyomást keltett és boraik is igazán szépek és élvezetesek voltak. Először a Grócz Pincészet borait az első Siklósi Borvár eseményén 2017-ben kóstoltam. A harmadik Siklósi Borváron 2019-ben visszakóstolhattam a borokat ill. az újabb évjáratokat is kortyolhattam. Minden eddigi kóstolás nagy élmény volt.
Néhány kép a múltból, persze csak a hangulatért.

A kellemes múltbéli élmények után térjünk vissza a Molinari Kávézóba, ahol borban is utaznak. Vagyis a Grócz Pincészet kóstolójára, melyen Hajba Petra mutatta be a pincészet borait.
A Grócz Pincészet története 1996-ba nyúlik vissza. Petra nagypapája barátaival kezdte. Később feloszlott a társaság, de nagypapa nem adta fel. Megvette a szőlőterületet, kb. 3 ha, és azóta is itt gazdálkodnak és készülnek a Grócz borok. Még nagypapa életében Petra édesanyja Ildikó, aki „gyárilag közgazdász” felmondott a munkahelyén és váltott. Beállt édesapjához a borászatba dolgozni. Az akkori munkamegosztás szerint papa foglalkozott a szőlővel és Ildikó készítette a borokat. Nagypapa sajnálatos halála után a munkamegosztás is megváltozott. A bort Petra készíti, a szőlő az édesanyja felségterülete. Petra borkészítési elvei egyszerűek és nagyszerű eredményt nyújtanak – „a borokat nem bántja, nem nyúzza. Hangsúly a természetességen van. Spontán erjeszti a borokat és általában szűretlenül palackozza. Boraikra különösen jellemző, hogy nagy az átlagnál nagyobbak az évjáratok közötti különbségek.

Petra az alábbi borokat mutatta meg.
Grócz Haurus 2021,
azaz Siklósi Olaszrizling. A hátcímkén jelzik, hogy az egyéb élvezeti tulajdonságok mellett, „Képes megmondani az igazságot a múlt vagy a jövő eseményeivel kapcsolatban”. Ahogy ezt a fantasy világából „Haurus egy leopárd vagy egy ember alakjában megjelenő démon.”
Színében világító sárgán ragyogó, vagy ahogy Petra mondta tükrös. Egy nagyon szép Olaszrizling. Friss, üde és gyümölcsös. Harmonikus, kiegyensúlyozott kellemes savakkal, ásványossággal.
Értékelésem: 8 pont
Grócz Haurus 2022
Természetesen Siklósi Olaszrizling 2022-s évjárata. Mélyebb aranysárga színű. Ízében közép intenzív gyümölcsös és olaszrizlinges jegy dominálnak. Ízgazdagság, közepesnél vastag test jellemzi. A két tétel különbözik egymástól, de ő is szép formát mutat. Ez is az Olaszrizling egyik szép arca.
Értékelésem: 8+ pont
Grócz Miracle 2023,
azaz Siklósi Irsai Olivér 2023. „Miracle jelentése csoda, csodálatos dolog”
Halványabb, de ragyogó sárga színű. Illatában enyhén parfümös, gyümölcsös illatok jellemzik. Ízében egy kicsit visszafogottabb. Nagyon az életútja elején tart. A palackos érlelés szerint még tartalmasabbá válik.
Értékelésem: 7 pont
Grócz Aurora 2022,
azaz Narancsbor 2022, Pinot Blanc, Muscat Ottonel és Zenit házasítás. „Aurora A hajnal istennője a görög mitológiában. Hüperión titán és Theia leánya.” Hátcímkén Albert Timea szavai – „Azok, akikkel megosztod a hajnalokat, mindig valahogy életed részei lesznek.”
Ez a pincészet második narancsbora. Négy napig héjon tartották. Szűretlen, derítetlen. Halvány óarany, szinte már konyak szín jellemzi. Illatában teás aroma mellett, édes gyümölcsös, illatos aromák jellemzik. Ezek egy kicsit a mazsolára hajaznak. Ízében a kellemesen lágy édes gyümölcsösség mellett egy fajta nem zavaró kesernye és enyhe fűszeresség mutatkozik meg. Harmonikus, minden a helyén jó ívású bor. Én kérnék még egy pohárral.
Értékelésem: 8+ pont
Grócz Sidragosam 2021,
azaz desszertbor, Pinot Blanc, Muscat Ottonel, Zenit Cuvée.
A mitológiai nevek a borok jellegét mutatja. Ennek a hátcímkéjén a következő jellemzés olvasható – “Bármelyik lányt ráveszi arra, hogy meztelenül táncoljon!” „Sidragosam szintén egy démon, aki a legenda szerint mondta a hátcímke mondatát.”
Szeptemberi szüret, mely során sikerült mazsolás szemeket is leszedni. Mélyebb sárga színű. Egy napot ázott héjon. Illatában édeskés gyümölcsös illatok jellemzik. Ízgazdag, közepes vastagságú test jellemzi Kerek, harmonikus. A magas alkohol sem lóg ki. A magasabb sav tartalom szintén nem érződik, de pont annyi, ami jól összetartja a harmóniát.
Értékelésem: 8 pont
Irsai Olivér Pét-Nat 2022
Cabernet Franc Rozé Pét-Nat 2022
Tudom a Pet-Nat most nagy divat. Bevallom, nem vagyok lelkes híve. Úgy érzem ez nem az én világom. Nem értem miért kell egy félig kész bort palackozni és fogyasztani. Még ha ez most divat is. Hiszen tulajdonképpen ez a murci. És azt nem isszuk nyakra-főre.
Pét-Nat, -pétillant naturel, azaz méthode ancestral, eljárással készül. Ez azt jelenti, hogy a bort még az erjedés vége előtt palackozzák, így a folyadékban maradt cukor az üvegben alakul át alkohollá és szén-dioxiddá, vagyis megjelennek a palackban a buborékok.”
Murci - „Erjedésben lévő, tejszerű, szénsavas, még édes élesztő ízű átmenet a must és bor között?!”
Azért próbálkozom, kóstolgatom-kóstolgatom hátha egyszer … . Most sem!
Grócz RedY 2021
A RedY a Villányi borvidék a fiatal generációnak készült közösségi bora. Ezt jelzi RedY megnevezésben az Y. Portugieser, Kékfrankos és Cabernet Franc házasítása.
Közép bíbor színű. Illatában intenzív gyümölcsös, fűszeres aromák jellemzik. Csak tartályban volt. Izében kevesebb gyümölcs, de ott van a fűszer is. Mellettük megjelenik egy kis lágyabb tannin is. Jó savszerkezet. Közepesen hosszú gyümölcsösen fűszeres lecsengés.
Értékelésem: 7+ pont
Grócz Kobal 2018,
azaz Cabernet Sauvignon 2018. Jelenleg kb. 6 ha szőlőterületen gazdálkodnak. Ez a tétel 2020-ban lett palackozva. Közepes bíbor színt mutat. Szellőztetés után illatában enyhe gyümölcsösen fűszeres aromák dominálnak. Ízében visszafogottabb, halványabb Cabernet Sauvignon jegyek jellemzik. Lehet, hogy tovább kellett volna szellőztetni?!
Értékelésem: 7 pont
Grócz Kékfrankos 2021
„Egy különleges évjárat különleges bora!” Petra a fajtát a „szívük csücske”-ként aposztrofálta.
Mély bíbor színű. Illatában nagyon gyümölcsös és fűszeresen ízgazdag. Ízében friss, szép savak jellemzik, gyümölcsösen fűszeres lágy tanninnal. Harmonikus, minden összhangban. Még mindig nagy potenciállal. Lágy, jó ívású bor.
Értékelésem: 9 pont

Petra egy nagyon izgalmas és tartalmas borbemutatót tartott. Ő is bebizonyította, hogy Siklósnak helye és szerepe van a Villányi borvidéken. Nem szabad beolvasztani Villányba. Egy különleges és egyedi színfolt Magyarország bortérképén, ahogy a Grócz Pincészet borai is. Köszönet Grócz Ildikónak és leányának Hajba Petrának az élményért.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr7518412967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása