Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Körbetekintés a Cabernet Franc világában

Múltam van a Cabernet Franc-kal

2024. január 30. - László Vágó

Múltam van a Cabernet Franc borral. Több éven keresztül részt vettem a villányi Franc&Franc Hétvégén, azaz a Franc&Franc Konferencián és Kóstolónapon. Izgalmas és érdekes élményeket és tapasztalatokat szereztem ezeken az eseményeken.
Villányi borászok a Cabernet Franc-ra építve egy új brand-t építettek fel, a Villányi Franc-t. Nekem is több kedvencem a Villányi Fanc-k között. De azért a Villányi borvidék nem az egyetlen, ahol kiváló és izgalmas borokat készítenek a Cabernet Franc szőlőből.
Ezért örültem, amikor megtaláltam Jakab Tamás „Cabernet Franc és barátai borkóstoló” programját. Tamást nem a Cabernet Franc kapcsán ismertem meg. Vele Pécset a Zé Feszten találkoztunk, melynek Ő volt az egyik fő szervezője. Zé Feszt egy olyan bor fesztivál volt, melyen Z betűvel kezdődő magyar fajták borai szerepeltek. Ezek pedig a Zengő, a Zenit, a Zeusz, a Zefir, és a Zéta. Összesen két Zé FESZT került megrendezésre.

Az első Zé Feszt önálló eseményként 2018. december 14-n és 15-n a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben, amikor is volt egy kis Zé Feszt Konferencia is. A második Zé Feszt a Pécsi Adventi Borszalon keretében 2019. december 7-n. Mind a két eseményen izgalmas és szép borokat kóstolhattam nagyszerű borászoktól. Sajnos nem folytatódott a Zé Feszt sorozat.

De most már térjünk vissza a Cabernet Franc borokhoz. Tamás részletesen elmesélte a Cabernet Franc történetét. Ebből szubjektíven csak néhány érdekes tényt emelnék ki. cabernet cranc  világfajta vörösborszőlő. Régi francia eredetű kékszőlő fajta. Fő termőhelyei a Bordeaux-i borvidék és Magyarországon a Villányi borvidék és feljövőben van a Szekszárdi borvidéken is. Egyre több borvidék „szeret bele” ebbe a szőlőfajtába. Magyarországon is „terjeszkedik”. Már megtalálható az Egri és a Soproni borvidéken is. Termesztik az USA-ban is. Telepítettek jelentősebb szőlőterületeket Olaszországban, Spanyolországban és Romániában is.
A Villányi borvidéken akkor kezdte el diadal menetét, amikor a helyi borászok nem kis meglepetésére a nemzetközileg is elismert borszakíró és borszakértő kijelentette, hogy – „A Cabernet Franc Villányban megtalálta a természetes otthonát”. Mivel a villányi bortermelők elhitték és magukévá tették ezt a gondolatot, megszületett a Villány Franc brand, azaz a villányi Cabernet Franc. Évente nemzetközi előadókkal és szereplőkkel megrendezik a Franc&Franc Fórumot és Kóstolónapot Villányban, általában november végén. Érdekes és tanulságos előadásokkal és izgalmas és szép borokkal.

Tamás a következő borsort hozta el nekünk
1. Bujdosó Libás 2023
A Libás 2023 Balatonboglári borvidékről, a Balaton déli partjáról érkezett.
Beaujolais eljárással készült Márton napi újbor. Teljesen oxigén mentes környezetben, héjon áztatva, szénsav macerációval készül. Illatában intenzív piros bogyós gyümölcsök aromái dominálnak. Ízében a frissesség és gyümölcsösség jellemzi nem túl karakteresen. Teste nem túl vastag. Savai szépek. Közepesen hosszú gyümölcsös korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 6+ pont
2. Koch Szekszárdi Cabernet Franc 2021
Tudjuk, hogy a Hajós-Bajai borvidéki Koch Borászatnak vannak szőlőterületei Villányban is. Azonban a bor Szekszárdon szüretelt cabernet franc szőlőből készült. Illatát Cabernet Franc gyümölcsös aromák és enyhe fűszeresség jellemzi. Ízében is minden jön csak egy kicsit visszafogottan. Nem mutatkozik teljesen harmonikusnak, egy kicsit savhangsúlyos. Lecsengésében egy kis Cabernet Franc idegen kesernye jelenik meg.
Értékelésem: 6 pont
3. Cantina Produttori Cormóns Cabernet Franc 2020
Ez a bor észak Olaszországból, a Friuli-Venezia Giulia borvidékről érkezett. Tamás értékelése szerint ez a bor a Cabernet Franc könnyedebb arca, a minden napok bora. Dohányos, kakaós aromák jellemzik. Nekem nem jött be igazán. Bevallom ez nem az én világom.
Értékelésem: 5 pont

italian-wine-map-exploration-guide.jpg

4. Csányi Chateau Teleki Villányi Franc 2019
Elérkeztünk Villányba és egy Villányi Franc került a poharamba. Közép rubin színt mutat és lomhán mozog a pohár falán. Megszagolva közép intenzív érettebb gyümölcsös, hordós és ásványos illat aromákat éreztem. Ízében hasonló az illathoz. Azonban itt egy kicsit eluralkodik a hordó, elnyomva kissé a Cabernet Franc gyümölcsösséget. A további kortyokban már megjelent kis szárító tannin, de egyáltalán nem zavaróan. Közepes alkohol és test jellemzi. Lecsengése közepesen hosszú, tanninosan gyümölcsös.
Értékelésem: 7 pont
5. Cantina Produttori Cormóns Rosso Melograno 2020
A Cantina Produttori Cormóns a comonsi bortermelők szövetkezete, mely úgy 400 gazdát foglal magába.
Egy újabb olaszt tétel, de ez már egy Merlot és Cabernet Franc 50-50%-s házasítása. Finom seprőn tartották 2 hétig. Nagy fahordókban érlelték több mint egy évet és kapott még 1 év palackos érlelést is. Annak ellenére, hogy nem túl öreg tétel, érdemes volt hosszabban szellőztetni. Ennek eredményeként megjelentek Merlot és Cabernet Franc gyümölcsös aromák kellemes harmóniában. Ízében a gyümölcsösség jobban felerősödött és karakteresebbé vált. Megjelentek a fűszeres aromák is egy kis lágyabb tannin kíséretében.
Értékelésem: 7 pont
6. Planina Prim 2020
A Prim 2020 a szomszédos Pécsi borvidékről érkezett.
Cabernet Franc 70%, Kékfrankos 30% cuvée. Nem túl gyakori házasítás. Mélyebb rubin színben pompázik. Illatában inkább a Cabernet Franc gyümölcsös, fűszeres és hordós aromái dominálnak. Ízében már jobban mutatja magát a Kékfrankos, főleg a fűszeres ízeiben. A gyümölcsös szép sav szerkezet harmonikusságot kölcsönöz a bornak. Megjelenik egy kis ásványos terroir jelleg és egy csipet lágy tannin is.
Értékelésem: 6+ pont
7. Garay Pincészet Cabernet Sauvignon 2019
Legnagyobb sajnálatomra ez egy helyettesítő tétel. Eredetileg Ipacs Szabó Inni Jó 2020 bora volt a sorban. Azonban, ahogy a neve is jelzi inni jó és így sajnos elfogyott. Pedig igazán visszakóstoltam volna.
Mély rubin színű ital foglalja el a poharamat és szemez velem. Illatában intenzív érettebb gyümölcsös és hordós aromák jellemzik. Már illatában is testesnek tetszik ez a bor. Ízében még inkább a gyümölcsösség dominál. Harmonikus, elegáns, szép savszerkezetű tétel kellemesen lágy tanninnal.
Értékelésem: 8 pont
8. MAD Cabernet Franc Ried Neugebirge 2018
Egy újabb ország, újabb borvidékének Cabernet Franc tételét kóstoltuk Ausztriából, Burgenlandból az Oggau régióból. A legenda szerint a 16. században Mádról települtek az ősök és ezért kapta a borászat a Mad nevet.
Mély rubin színű nedű terült szét a poharamban. Illatában nagyon intenzív, érett gyümölcsös és hordós vaníliás jegyek jellemzik. Ízében még jobban hozza a Cabernet Franc jegyeket. Egy elegáns, harmonikus, kiegyensúlyozott jó ívású bort kóstoltam. Tanninosan gyümölcsös aromái hosszan melengetik a számat.
Értékelésem: 8 pont
9. Csányi Kővilla Cabernet Franc válogatás 2018
Csányi Pincészet csúcs bora a Hársas dűlőből. Megszagolva és megkóstolva nem ugyanazt mutatja. Számomra nem igazán harmonikus. Az illatok többet ígértek, mint ami számban megjelent Csúcsbortól én egy kicsit többet vártam volna. Talán tovább kellett volna szellőztetni. Jobb lesz valamikor visszakóstolni és újra értékelni
Értékelésem: 7 pont
10. Zehetbauer Cabernet Frank Ried Steinberg 2017,
Maradtunk Ausztriában a Fertő tó nyugati partján. Jól hozza a Cabernet Franc aromákat. Kicsit savhangsúlyos. Érdesebb Osztrák CF vs. kedvesebb magyar CF.
Értékelésem: 7 pont

Nagyszerű körutat tettünk a Cabernet Franc-k világában. Izgalmasan érdekes volt köszönhetően a borok mellett az idegenvezetőnknek, Jakab Tamásnak. Ui.: A Zé borokat se felejtsd el!
A túránk végén bevallom! Igaz ez nem volt része a mostani kóstolónak, de az eddig általam kóstolt Cabernet Franc-k között a kedvencem nem egy villányi Cabernet Franc, hanem az Ikon Borászat, Konyári Borbála Evangelista 2012 fantasztikus bora Balatonboglárról.

Én még őrzök egy magnum palackot várva a megfelelő pillanatra, hogy kinyissam és jó társaságban megigyuk.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr8818314973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása