Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Ahol nem csak a borok, a borásznő is díjat nyert

Jammertal Classicus kategória premierje

2023. október 17. - László Vágó

Jammertal borok nem igazán ismertek számomra. Nagyon régen, még a régi Jammertal korban, kóstoltam néhány tételt. Akkor, emlékeim szerint, nem igazán nyújtották a villányi élményt. Ezért nagy várakozással jelentkeztem a Jammertal kóstolóra a Fill the Winebox borbárba.
A kóstolót Markó Előd a Jammertal Borbirtok kereskedelmi munkatársa tartotta hozzáértéssel és részletes információkkal megtűzdelve.
A borászat főborásza Kövesdi Zsófia, aki különböző külföldi tapasztalatszerzés után 2019-ben állapodott meg a Jammertal Borbirtokon. Itthoni és nemzetközi eredményei alapján nem véletlen az elért sikere. - „Németország legnagyobb internetes borászportálja, a selection-online.de Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok (Wunderlich Borászati Kft.) vezető borászát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023” címmel tüntette ki.” További részletek a Jammertal Borbirtok és a kitüntető címet odaítélő selecition-online.de honlapján.
Ültetvényeiken csak kék szőlőt telepítettek. A Borbirtok 110 ha-n gazdálkodik, ebből 90 ha bordói fajta – Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot. Nem is terveznek ezen változtatni.
A kóstoló kezdetén kicsit megijedtem, mert a bemutatott boroknál Markó Előd által leírt aromákat nem éreztem vagy csak nagyon lassan. Aztán rájöttem az okokra: a sok nem feltétlenül jelent jobbat, vagyis a mennyiség automatikusan nem csap át minőségbe. Erről majd egy kicsit később.
A bizonytalanságom miatt a szokásos értékelésemet sem közlöm minden tételnél.

A borsor:
A Classicus kategóriát most vezették be. Így az egyik első bemutatások egyikén mi is részt vehettünk.
Ezt a belépő kategóriát a gasztroba és a vinotékákba szánják.
1. Jammertal Classicus Merlot 2019

Az érlelés fele-fele részben tartályban és hordóban történt. Aztán később házasították.
Nehezen nyílnak meg az aromák. Számomra kicsit jellegtelen. Azonban nincs idő várni, mert jön a következő.
2. Jammertal Classicus Cabernet Sauvignon 2019
Az érlelés fele-fele részben tartályban és hordóban történt. Aztán később házasították.
3. Jammertal Classicus Cabernet Franc 2019
A felmerült, és a későbbiekben részletezett, nehézségek között még leginkább ez a tétel volt számomra élvezhető. De ez se olyan nagyon. Az élménytől még messze van.
4. Jammertal Grand 2017
Merlot 60% és Kékfrankos 40% házasítása. Merlot-t hordóban erjesztették és tartályban érlelték. Kékfrankost acéltartályban erjesztették és hordóban érlelték a házasítás előtt.
5. Jammertal Villányi Franc 2016
Két évet volt francia és magyar tölgyfa hordóban. A hordók másod, de inkább harmad töltésűek.
Ízében a Cabernet Franc gyümölcsösség jellemzi, de érdekes módon frissebb formában. Komplex, harmonikus ízvilágot mutat. Szerintem közel jár a csúcsához, de van még mindig van benne potenciál.
Értékelésem: 8 pont
6. Cassiopeia MCF*Caph 2015
A Cassiopeia kategóriát először 2006-ban készítette a pincészet. Nevét a Cassiopeia csillagképről kapta. Cassiopeia csillagkép az egyetlen, mely az északi és a déli féltekéről is látható. Ez a borászat legfényesebb csillaga.
Merlot túlsúlyos és Cabernet Franc házasítása. Érettebb gyümölcsös aromák dominálnak illatban és ízben is. Az érett gyümölcsös ízek kiegészülnek egy kis kellemes fűszeres aromával. Cassiopeia MCF*Caph 2015-ben egy kerek, harmonikus bort ismerhettünk meg, mely közepesen hosszú gyümölcsös lecsengéssel búcsúzik, megfejelve kellemes, lágyabb tanninnal.
Értékelésem: 8+ pont
7. Cassiopeia Merlot 2012
Már illatában érezhető a masszív test. Intenzív érett, fekete bogyós illatok jellemzik. Ezek az érett gyümölcsös aromák visszajönnek az ízben is. Eredményül egy robosztus, vastag testű, harmonikus és kiegyensúlyozott és elegáns bort kóstolhattunk. Korához képes még mindig nagyon jól tartja magát és szerintem van még benne fejlődési potenciál. Hosszú, gyümölcsös íz kavalkáddal mond búcsút
Értékelésem: 9 pont
8. Koh-I-Noor 105,6 2012
A Koh-I-Noor kategória a pincénél 2012-ben indult. A következő évjárat 2017-ben készült.
Koh-I-Noor Indiában valaha kibányászott legnagyobb gyémánt. Erzsébet királynő egyik legértékesebb ékköve, mely 105,6 karátos volt.
Merlot alapú bordói házasítás. Komplex, érett, lekváros gyümölcsös aromák jellemzik. Korát szinte meghazudtolva egy harmonikus, kiegyensúlyozott gyümölcs ízbomba került a poharunkba. Igazán méltó a nevéhez.
Értékelésem: 8+ pont

Visszatérve a kóstolás során az elbizonytalanodásomra. Először a borokban kerestem a hibát, de ezt elvetettem. Ezért ELNÉZÉST KÉREK a Jammertal Borbirtok borkészítőitől és az egész pincészettől.
Aztán magamban próbáltam megtalálni az okokat. Azonban ezt is kizártam. Az érzékeim jól működtek. Akkor!!?
A Fill the Winebox díjat nyert. Az Országos Bortúra születésnapi rendezvényén "A LEGLÁTOGATOTTABB KÓSTOLÓHELYSZÍN" 2022/2023 elismerést kapta. GRATULÁLOK a Fill the Winebox csapatának!!!

DE!!!

Gratulálok, hogy sikerült ennyi sok látogatót a borbárba becsábítani. Igaz a „nagy nevek” ezt biztosan megkönnyítették. Azonban sok nem feltétlenül jelent jót, minőséget.
Nem akarok általánosságban beszélni. Csak néhány konkrétum a jelenlegi kóstolóról.
- a borok nem voltak dekantálva, pedig a legfiatalabb bor is 2019-ben készült. A legidősebb, pedig 2012-ben
- a borok túlhűtöttek voltak, talán hűtőben tárolták őket
- egy borkóstolón fűszeres felvágottat, sajtot nem szerencsés borkorcsolyaként felszolgálni
- ha már nem dekantálják a bort, legalább akkor kéne kitölteni a szellőztetés miatt, amikor az előadó elkezd beszélni az adott tételről. Mivel Markó Előd részletesen és hosszan beszélt a szüretről és a borok készítési körülményeiről, ha nem is sok, de lett volna idő a borok szellőztetésére. Az egyik tételnél már több mint 10 perce ecsetelte a bor történetét és tulajdonságait. Egy örökké valóságnak tűnő ideig, hosszan hallgattuk az érdekes sztorizást szárazon!  Végül úgy kellett felszólítani a borbár munkatársait – esetleg mi is kaphatnánk a poharunkba a borból!?
Ezért lenne jó, ha mennyiség minél előbb minőséggé konvertálodna. Szerintem van bennük potenciál!

Magyar bort inni élvezet, magyarok dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr118236119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása