Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Újra villányi borász kapta az Magyar Bor Akadémia Életműdíját

Minden férfi mögött, még ha borász is, áll egy elkötelezett nő

2024. június 19. - László Vágó

A Magyar Bor Akadémia 2017-ben döntött az "A MAGYAR BOR AKADÉMIA ÉLETMŰ DÍJ" létrehozásáról és a kitüntető cím adományozásáról.
„A díjat az MBA évente egyszer, minden naptári évet követően ítéli oda az arra érdemes természetes személynek, elismerve ezzel a díjazott személy borszakmai életművét.
A díj a magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért adható.
A díj erkölcsi elismerést jelent, ahhoz tárgyjutalom társul.
A díjjal kapcsolatos tevékenységét az MBA az erre a célra létrehozott bizottsága (a továbbiakban: Bíráló Bizottság) révén végzi, gondoskodva a tartalmi és formai szabályok betartásáról, megfelelve a hitelesség és a pártatlanság követelményeinek.”

Első alkalommal 2018-ben az MBA Életmű Díját Tiffán Ede villányi borász kapta meg. Az elmúlt években többen is részesültek ebben az elismerésben.
2019 – Garamvári Vencel
2020 – Szepsy István
2021 – Dr. Kállay Miklós
2023 – Módos Péter

Az idei év kitüntetettje, azaz az Magyar Bor Akadémia Életmű Díját Bock József borász kapta Villányból. Azt gondolom, Bock Józsefet nem kell bemutatni. Hiszen Ő az egyik legismertebb borkészítő Magyarországon. Nehéz lenne valami újdonságot írni róla a borkedvelő társadalom számára. Így csak gratulálhatunk Neki.
A meghívott résztvevők között volt több jeles borász. És nem csak Villányból. Jelentős számban eljöttek a Magyar Bor Akadémia tagjai is.

Minden férfi mögött, még ha borász is, áll egy elkötelezett nő és egy odaadó család. Bock József szilárd háttere Valéria asszony. Kevesen ismerik Őt és érdemeit, de látjuk mit tudott elérni férje a támogatásával.
Múlt nélkül nincs jelen és jövő. A családi borászatok több évtizedes tradíciói bizonyítják ezt nem csak itthon, hanem külföldön is

Köszöntötte Őt Jakab István az Országgyűlés alelnöke, Koch Csaba az MBA elnöke, Nagy István Agrárminiszter. A laudációt Gere Andrea készítette és olvasta fel. A vége felé már a könnyeivel küzdve.
Egy Bock Józsefet jellemző és méltató mondat az egyik üdvözlő beszédből – „A minőséget pedig soha nem áldozta fel a mennyiség oltárán. Életútja ékes bizonyítéka annak, hogy az olyan örök emberi értékek, mint tisztesség, hűség, önzetlenség, méltóság, hagyományőrzés és az odaadó, alázatos munka mindig termőre fordul.” Miklósa Erika operaénekesnő és tiszteletbeli MBA tag, egy mini koncerttel gratulált Bock József életműdíjához. Kobozon kísérte Szlama László.
Természetesen Bock borokkal koccintottunk az ünnepelt egészségére.

Az Életműdíj nagyon jó helyre került. Nekem is volt szerencsém személyesen gratulálni Bock Józsefnek az Életmű Díjhoz.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr818431383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása