Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

VILÁGPREMIER Malatinszky AKASHA Chardonnay 2022

A méret igenis számít, azaz Malatinszky Magnumok

2024. április 23. - László Vágó

Malatinszky Csaba egy unikum a Villányi borvidéken, ahol készíti nagyszerű nedűit. Azon belül is Kisharsány, Siklós és Máriagyűd területein termet szőlőiből alkotja meg borait. Emellett több mindenben is az elsők között volt, melyből csak néhány a teljesség igénye nélkül. Az elsők között látta meg a Cabernet Franc értékeit és kezdett el vele foglalkozni. Ehhez a szőlőfajtához, szintén az elsők között, fedezte fel Máriagyűdön a Kövesföld dűlőt.
Kitalált egy egyedi borkészítési technológiát, a Methode Malatinszky-t. A módszer megkapta Párizsban a SIAL (Salon International de l’alimentation) - Párizs egyik legnagyobb élelmiszeripari termék kiállítása - az Év Innovációja díját 2018-ban.
2015-ben a Methode Malatinszky módszerrel megalkotott egy újabb Malatinszky Brand-t a Maghari borokat.
Az elsők között tért át az ökológiai gazdálkodásra 2009-ben, melyről tanúsítvánnyal is rendelkezik.
Az elsők között kapott a Malatinszky Cabernet Franc Villány Kúria 2013 bora 98 pontot James Sucklingtől neves borszakértőtől
Egyben ez az első Cabernet Franc fajtabor, melyet 98 pontos értékelést kapott.
Elsők között vezette be a francia típusú előjegyzési módszert. Mely szerint látatlanban lehet előre lekötni tételeket és a vevők néhány év múlva vehetik át a kész borokat. Kevés olyan borász van, aki kijelenti az Ő felső kategóriáis borait legkorábban kb. 10 éves palackos érlelés után érdemes fogyasztani.
Igaz ebben nem volt az elsők között, de tavaly megkapta a Magyar Sommelier Szövetség tízedik alkalommal meghirdetett Par Excellence díját termelői kategóriában.
Nagyon röviden ennyi Malatinszky Csaba egyediségéről, akit egyesek monsieur Cabernet Franc névvel ruháznak fel. Szerintem joggal.

Második tétel AKASHA Chardonnay 2022 VILÁGPREMIER
és Magnumok az Eleven vinotéka & borbárban Pécset
Ezen a kóstolón az alábbi tételeket mutatta be Malatinszky Csaba.
1. Kúria Merlot 2015 magnum
2. Kúria cabernet sauvignon 2007 magnum
3. Private Reserve 2006 magnum
4. Kövesföld 2011 magnum
5. Kúria cabernet franc 2013 magnum

Ez a tétel volt mind az első mind a második felvonásban. Egy fantasztikus bor, melyben a nagyon érett gyümölcsös, fűszeres aromák dominálnak nagy-nagy összhangban. Nagyon szép hordókezelés. A hordós jegyek szépen kiegészítik és beolvadnak az összhangba. Nem nagyon szárító, kellemes tannin is megjelenik a kortyban. Elegáns, harmonikus és minden a helyén van.
Értékelésem: 10 pont
6. Maghari 2017 magnum
2015-ben készült először és nem minden évben készíti el Csaba. Ezek a borok hosszú időre készülnek, akár 20 év érlelési potenciállal. Az első 2015-s tétel a Fehér Házban is megjelent és sikert aratott. Címkéje egy jelkép együttes, mely kifejezi hogy az embernek vissza kell térnie az egységbe. Madár – turul-fény és tudat összekapcsolódása.
A borban a még mindig friss gyümölcsös aromák keverednek az érettebb gyümölcsök aromáival. Ez egy különleges „diszharmóniát” eredményez az összhangban. Nagy izgalmas zamatok jellemzik ez a nagyszerű nedűt. Kortyában és lecsengésében megjelenik fűszeresen lágy tannin is.
És még csak alig 7 éves. Milyen lesz 10 vagy 20 év múlva. Jó lenne megérni és megkóstolni.
Értékelésem: 9+ pont

7. VILÁGREMIER Akasha Chardonnay 2022
Végül, de nem utolsó sorban az Akasha Chardonnay 2022. szűrés és derítés nélkül készült. Elkészítésénél Csaba a róla elnevezett Methode Malatinszky elnevezett technológiát alkalmazta. Illatában gyümölcsös – körte, hárs, egres – és enyhe hordós jegyek dominálnak. Ízében az illatban megismertek mellett még mindig friss, gyümölcsös, testes aromák jellemzik. Elegáns, harmonikus, kiegyensúlyozott nedűt kóstoltunk. Az útja elején, nagy fejlődési potenciállal.
Értékelésem: 8+ pont

Hamarosan jön a Malatinszky bor szimfónia első tétele, amikor is az alábbi borsor került terítékre.

Első tétel a Molinari Kávéház és Vinotéka Budapesten
Ezen a kóstolón 8 tételt mutatott be Malatinszky Csaba.
1. Signature Rajnai Rizling 2019
2. Siklósi Chardonnay 2019
3. Noblesse Rozé 2018
4. Noblesse Merlot 2013
5. Noblesse Cabernet Sauvignon 2015
6. Noblesse Serena Rubra 2016
7. Noblesse Cabernet Franc 2015
8. Kúria Cabernet Franc 2013

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr1418388251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása