Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Pfneiszl Birgit és Pfneiszl Katrin elkápráztattak nagyszerű boraikkal

Soproni Pfneiszl Pincészet bemutatkozása a boraikon keresztül selection-ban

2022. november 08. - László Vágó

A Pfneiszl Pincészetet két fantasztikus hölgy együtt vezeti 2006 óta. Ekkor vették át a családi borászatot a szülőktől. Édesapjuk kicsit nehéz szívvel bízta a lányokra a pincészetet, nehéz volt elengednie a borászatot. Mára már tapasztalja, a dolgok rendben mennek és minden megfelelően működik.
Jelenleg 13 hektáron gazdálkodnak, mely egy 5 és egy 8 hektáros összefüggő területből tevődik össze. Az összefüggő területek is elősegítették, hogy át tudjanak térni a biogazdálkodásra. Az első bio évjáratuk 2009-ben készült el.
Mindig önállóságra és egyediségre törekedtek. Ezért is tanultak meg mindent ami a talajkezelés, szőlőművelés és borászat területén szükséges. Azt akarják, hogy ne szoruljanak „férfi” segítségre, sem traktorozásban, sem a gépek kezelésében, stb..
Szőlőterületeik Soproni borvidéken vannak. A szőlő feldolgozását és a borkészítést Ausztriában az édesapa borászatában végzik. Mivel ez a feldolgozó 30 km belül van, a boraik Soproni borok.

Birgit képzett szőlész-borász. Bejárta a világot. Volt Olaszországban, Chilében, Ausztráliában és Új-Zélandon is. Mindent összevetve, a kitérőkkel gazdagodva, a Soproni borvidéken találta meg a helyét és itt tudta megvalósítani az elképzeléseit.
Katrin 18 éves koráig nem ívott alkoholt. Ballagásra nővérétől kapott egy saját készítésű Sparkelina gyöngyöző bort, ami a mai napig kedvenc bora. Ekkor döbbent rá, hogy a borászkodás milyen kreatív és izgalmas tevékenység. Neki közgazdász végzettsége van.
Jól kiegészítik egymást. Nemcsak testvérek, hanem jól együttműködő munkatársak is.

Mindegyik tétel hibátlan, kiváló minőségű volt és jelentős élvezeti élményt nyújtott. Néhányról, a kedvenceim közül szeretnék részletesebben is beszámolni.

Következő borsort kóstoltuk
Zefir 2021
Zefir szőlőfajta választása is az egyediségük egyik megnyilvánulása. Kísérletezésből kezdtek foglalkozni a Zefirrel, majd kalandvágyból folytatták. Ma már látszik, „jó lóra tettek”- sikerült mindenkinek újat mutatni.
Ez egy friss, üde, gyümölcsös, réti, mezei aromákkal jellemezhető bor. Szájba kerülve még csábítóbb. Jól iható, kellemes ital, vibráló savakkal, mely nagyon-nagyon a helyén van.
Értékelésem: 7+ pont

Rosé 2021
Kékfrankos és Shiraz 50-50 %-s házasítása. Nem vagyok lelkes rosé rajongó, de ez a tétel nem a szokásos rosé. Egy másik dimenzió a rosék között.

„Hidden Treasure” 2018
Ebből a borból eddig két évjárat készült. Az első 2015-ben és a borsorban levő 2018-s évjárat.
„Hidden Treasure”, azaz elrejtett kincs a testvérpár titkos projektje. Egy házasítás 2 országból. Magyarországról a Zöld veltelini, Ausztriából a Heunisch. A Heunisch szőlőfajta, Birgit kutatásai szerint, a Kékfrankos „apja”, a világ legidősebb fajtái közé tartozik. Ez a házasítás egy narancsbor. Színében is egyedi. Szép szalma színű, mely titokzatosan néz ránk a pohárból. Erre a nedűre a gyümölcsös, zöldes karakterek a jellemzők, melyek mellett megjelennek a terroir-ra jellemző tűzköves, ásványos aromák is. Kora ellenére a gyümölcsösség ott van a borban, de már egy kicsit érettebb aromákkal. Lágy lekerekedett ízek jellemzik. „Hidden Treasure” 2018 harmonikus, komplex, krémes ízekkel fantasztikus élvezeti élményt nyújt.
Értékelésem: 8+ pont

Kékfrankos „Újra együtt” 2021
Ezt a nevet a szülők találták és arra utal, hogy Magyarország belépésével az EU-ba, Ausztria és Magyarország újra együtt. 2008-ban készítették ezt a bort először. Azóta minden évben elkészítik. A Kékfrankos „Újra együtt” kultusz bor lett Sopronban, mely egy igazi fajtajegyekkel rendelkező, még fiatal, Kékfrankos. Ebből nagy bor is lehet néhány év fejlődés után. Feltétlenül meg kell kóstolni pár év érlelés után.
Értékelésem: 7+ pont

Távoli világ 2019
Távoli világ Birgit önéletrajza, palackba zárva. Ez a tétel 13. évjárata. A bor Shiraz, Carmenere, Malbec, Zinfandel, Sangiovese fajták házasítása. A felhasznált különleges szőlőfajták, egy újabb egyediség a Pfneiszl borok portfoliójában. A fajtákat együtt szüretelik, együtt erjesztik és érlelik. Egy évig érlelődött hordóban. A borban a Shiraz dominál és a legjobb jegyeit tette hozzá a cuvée-hez, de mindegyik szőlőfajta pozitív értékeket adott bele a közösbe.
Értékelésem: 8 pont

Kékfrankos „Fekete gyöngy” 2019
2004-óta minden évjárat saját nevet kap. a 2019. évjárat a „Fekete gyöngy” elnevezést kapta.
A Sopronban megrendezett Kékfrankos Hangjai 2022 eseményen a tétel a legjobb VÖRÖSBOR CÍMET és 91 pontot kapott.
Kiváló Kékfrankos, mely a Kékfrankos jegyek legszebb arcát viseli magán. Ez tétel harmonikus, kellemes és jól iható. A pincészet célját is teljesíti: „Fontos, hogy étel nélkül is jól iható boraik legyenek”
Értékelésem: 8 pont

Shiraz „Fekete gyöngy” 2019
Lányok édesapjának kedvenc fajtája. Az elsők között telepített Shiraz fajtát Magyarországon.
A mély, rubin színű nedű lomhán mozog a pohárban. Illatban és ízben azonos aromák jelennek meg. Azonban ezek az aromák ízben sokkal karakteresebbek, mint fekete bogyós gyümölcsök, szilva, fűszeresség, ásványos tűkövesség. Ezek harmonikusan, komplexen vannak ott a borban. Közepesnél kicsit vastagabb test és alkohol jellemzi a bort. Kellemesen lágy tannin is része a tételnek.
Értékelésem: 8 pont

Mesés vidék 2015
Ez a tétel csak csúcs évjáratokban készülő Kékfrankos.
A hátcímke története: „Egyszer volt, hol nem volt, valamikor régen élt egy öregember. Csodaszép, mesés vidék volt az otthona, amelyet úgy hívták: Sopron.
Egy reggel szomorú dologra ébredt: máról holnapra elveszítette birtokát. A kincset érő talaj lassan mély Csipkerózsika álomba szenderült. Sok sok évtizeddel később az öregember ükunokája - akit- úgy hívnak, Franz Pfneisl - felébresztette álmából és életre keltette ezt a kincset érő földet. Ezzel bizony nemcsak az öregember álma vált valóra, mert az utódai, akárcsak Ő, újra Kékfrankost készítettek Sopronban. Franz Pfneisl szerencsésnek mondhatja magát, mert lányai, Birgit és Katrin tudják jól, milyen értékes ez az ékszer.”
Minden elemzés és leírás nélkül ez egy csodálatos bor. A Kékfrankos minden jegyében kiemelkedő. Ízében érettebb, már-már lekváros, gyümölcsösség jellemzi. Ehhez társul a fűszerek orgiája és a lágy, nem hivalkodó tannin.
Értékelésem: 8+ pont

Minden boruk nagy élvezeti és különleges élményt nyújtott. Én is nagyon élveztem fantasztikus nedűiket. Nem csak a borok, hanem a borok készítő hölgyek is ott vannak TOP-n.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr2617973742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása