Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Fehérboros Sopron avagy a Furmint hazakerül(t) Sopronban

Hatvan évig érlelte a döntést, aztán belevágott

2022. február 09. - László Vágó

Mit vár egy borbarát, ha egy soproni pincészet borkóstolóján vesz részt?! Természetesen kiváló vörösborokat és a borvidékre jellemző Soproni Kékfrankost. Mint a sztereotípiákhoz, előítéletekhez szokott borkedvelő a borsor láttán kis csalódást éreztem. Aztán amikor elkezdtük kóstolni a Steigler Pince borait, amelyek között volt Kékfrankos és kiváló vörösbor is, megnyugodtam és a csalódás érzése teljesen elmúlt. Ez annak ellenére történt, hogy a kóstoló során a poharunkba került borok kb. fele fehérbor volt.

A kóstolót Varga Tamás a Steigler Pince (Emberek) szőlész-borásza tartotta. Érdekes dolgokat mesélt a Soproni borvidék történelméről, az ott készített borokról és a pincészet történetéről. Az egyik ilyen bombasztikus információja (Ültetvény) – „Kevesen tudják, hogy a Furmintból Magyarországon elsőként – Tokajt 200 évvel megelőzve – itt, a Soproni borvidéken készítettek aszút.” A másik meglepetés „bombája” az volt, hogy a pincészet „koronaékszere” a Furmint. A Steigler ültetvények alapját a Zöld veltelini, a Zweigelt, a Kékfrankos, a Pinot Noir, a Merlot, a Cabernet Sauvignon fajták adják, ezeket gazdagítják a mostanában telepített Cabernet Franc, Syrah, Malbec és Furmint. A Steigler szőlők a Soproni borvidék legjobb területein fekvő Steiger, Frettner és Spern Steiner dűlőkben találhatók.
A Pince alapítója és tulajdonosa Lőrinczy Bálint. Édesanyja részéről a család Rusztról származik. A gyermekkori emlékei a borról a hatvanas éveire értek meg és úgy döntött belevág a borkészítésbe, felelevenítve a családi hagyományokat. Bálint 2016-ban megvásárolta Steiger borászatot és annak szőlőterületeit. Nem kisebb dologra vállalkozott, mint egy bio szőlőművelő és borkészítő vállalkozás megteremtésére. Steigler Pince jelenleg 21 hektár termőterülettel rendelkezik, amelyből 14 ha van termelésben.
(A kóstolón a tulajdonos nem vett részt, ezért az Őt ábrázoló képeket nem én készítettem)

Lőrinczy Béla tulajdonos és a pince borásza Varga Tamás a 2018-ban kezdődött közös munkájuk során több érdekes projektet indítottak és hajtottak végre. Az egyik az organikus szőlőtermelés és borkészítés megvalósítása volt. A legújabb és talán a legizgalmasabb „a Furmint visszatelepítése a borvidékre”. Igazán figyelemre méltó elhatározás.
Igyekszem figyelemmel kísérni a fejleményeket, eredményeket!!!

Az érdekesnél érdekesebb történeti és szemléleti információk mellett a borokkal is sikerült elkápráztatni a borkedvelő közönségünket.
Tamás egy igazán nagyszerű borsort hozott nekünk.
1 Kaméleon Cuvée fehér 2020
Birtokbor, amely nagyon jól kifejezi a pince fehérboros törekvéseit és a terroirt. A tétel Zöldveltelini (95%) és Ottonel muskotály házasítása.
Értékelésem: 6+ pont
2 Zöld veltelini 2021
Ez egy friss bor. Illatában zöldes és citrusos jegyek dominálnak. Ízében is hasonló aromák jellemzik, melyet kiegészít egy kis ásványosság is.
Értékelésem: 6+ pont
3 Prémium Zöld veltelini 2020
Ez színén is látszik. Szép, halvány óarany ital került a poharunkba
Ez az előző tétel „nagytestvére”. Már a pohárba kerüléskor látszik, hogy egy komplexebb, testesebb bort kóstolhatunk. Ezt bizonyítja az első és a további kortyok is. Harmonikusan összeérett összetevők. Még a magas alkohol sem log ki. A szép savszerkezet jól összetartja a bort. Kellemesen, hosszú zöldfűszeres ízekkel és finom ásványossággal búcsúzik.
Értékelésem: 8+ pont
4 Prémium Furmint 2020
Szép mély sárga színnel ragyog a pohárban. Közepes intenzitású fehér húsú gyümölcsök (körte, birs és egy kis egres) illat aromák jellemzik. Már illatában is érezni, hogy ez egy testes bor. Ízében mindent visszakapunk, amit az illatok ígértek. Ez egy komplex, kiegyensúlyozott, testes nedű. Itt is viszonylag magas az alkohol, de itt sem zavaró. A savgerinc mindent „kézben tart”.
Értékelésem: 7+ pont
5 Siller 2020
Ez a tétel Zwiegeltből készült és vörösboros hordóban érlelték 4 hónapig. A szőlőt bogyózták és 1 napig héjon áztatták. Beleszagolva a pohárba gyümölcsös kertbe kerültem, ahol a fákon piros bogyós gyümölcsök teremnek, mint a cseresznye, megy és még szilva is. Ízében a frissesség és a gyümölcsösség jellemzi. Harmonikus, jó ivású bor, melyhez egy közepes test és közepes alkohol járul. Egy nagyon szép siller.
Értékelésem: 7+ pont
6 Kaméleon Cuvée vörös 2019

Birtokbor, amely nagyon jól kifejezi a pince vörösboros elképzeléseit és a terroirt. A tétel Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Zweigelt házasítása.
Értékelésem: 6+ pont
7 Kékfrankos 2020
Ez egy nagyon jó Kékfrankos. Minden Kékfrankos jellemző meg van benne és nagyon szép arcát mutatja. Baráti beszélgetések, mindennapi borozgatások kiváló nedűje.
Értékelésem: 7 pont
8 Merlot 2019
Mély bíbor színű. Intenzív gyümölcs aromák mellett csokoládés és kis dohány aromák jellemzik. Ízében számomra már nem olyan erősen jelennek meg az illatban mutatkozó aromák. Azonban mivel a bor még fiatal és a fejlődése elején van, nem tudhatjuk mit hoz a jövő. Tamás elmondta, hogy a 2020-s Prémium Merlot is már hordóban van és érlelődik. Érlelődik. Érdekes lesz összekóstolni.
Értékelésem: 6+ pont
9 Prémium Syrah 2020
Ez a Steigler Pince első Syrah termése. Azt is megtudtuk Tamástól, hogy a tulaj, Bálint nagy Syrah és Malbec rajongó. Meg tudom érteni.
Ez a tétel egy nagyon komplex, harmonikus és testes bor. Rendelkezik a Syrah tipikus jellegzetességeivel. Azonban még nagyon fiatal, az élet útja kezdetén van. Remélhetőleg később is lehet majd kóstolni, ill. összekóstolni az új évjáratokkal.
Értékelésem: 7+ pont

Azt sajnálom, ami kimaradt. Szó esett Prémium Kékfrankosról és Malbecről is. Azonban ezek kimaradtak a kóstolandó borok közül. Remélem sikerül, majd ezeket is valamikor megkóstolnom. Azért is, mert mind a két fajta nagy kedvencem. A kóstolt classic Kékfrankos is nagyon jó volt, akkor milyen lehet a prémium!?

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr3017247628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása