Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

„Újdonság” az ősi magyar fajták között és egy meglepetés

Szentesi József még mindig tud újat mutatni

2022. október 25. - László Vágó

Az utóbbi egyre többen forduln(t)ak a régi magyar szőlőfajtákhoz és a belőlük készült borokhoz. Jó lenne, ha ez nem csak egy időszakos divat lenne. Igaz van néhány szőlőtermelő-borosgazda, aki nagyon is komolyan gondolja. Két kiemelkedő példa: Szentesi József az Etyek-Budai borvidékről és Andrási László a Nagy-Somlói borvidékről.
Annak érdekében, hogy minél többen megismerjék és élvezzék az ősi magyar fajtákból készült borokat, az N28 Borbár tartott egy nagyon izgalmas és érdekes kóstolót, válogatva a régi magyar szőlőkből készült borokból.
A kóstoló legnagyobb meglepetése Szentesi József volt. Aki, a részt vevők számára, váratlanul jelent meg és mutatta be borait. Mesélt az életéről, a munkájáról, a borairól és „harcáról” a régi magyar fajták érdekében.
Szentesi József kb. 25 évvel ezelőtt döntött úgy, belevág a szőlőtermesztésbe és a megtermelt szőlőből bort fog készíteni. Hogy legyen mit inni télen a kandalló mellett és nyáron a diófa alatt. Amikor, 1998-ban, az elgondolása megvalósításába kezdett tanulni kezdett, képezte magát és 1880. év előtt szakkönyveket tanulmányozott. Ezekben a régi szakirodalmakban fedezte fel a régi magyar fajtákat és döntött, hogy ezek közül kiválaszt 10 fehér és 10 kék szőlőfajtát. Ezeket a Pécsi Tudományegyetemtől szerezte be.

Ezen az unikális kóstolón két pincészet borait élvezhettük. Élveztük is.
Szentesi József, Szentesi Pince és Andrási László, Somló Kincse Kézműves Kispince pincéjéből kóstoltunk néhány nagyszerű tételt. Mindegyik bor nagyon különleges, izgalmas és hibátlan volt. Néhányat szeretnék kiemelni ebből a nagyszerű borsorból. 

1 Szentesi Vörös Dinka 2018

2 Somló Kincse Gohér 2019

3 Somló Kincse Sárfehér 2020

4 Szentesi Tihanyi kék 2020
Bíborba hajló közép téglaszín szemez velem a pohárból. A pohárba szagolva egy illatbomba robban az orrban. Olyan mintha érett gyümölcsös és fűszeres aromák bódítanának el. Megkóstolva igazán kiegyensúlyozott és harmonikus, az illatból megismert gyümölcsös és fűszeres aromák köszönnek vissza. Jól iható, kellemes, kedves bort kóstoltam, mely hosszú gyümölcsösen fűszeres korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 8+ pont

5 Szentesi Fekete Muskotály 2021
Kóstoló előtti nap palackozták és az elsők között voltunk, akik megkóstolhatták.
Tavaly dán kereskedők kóstolták a hordómintát és 2000 palackot azonnal megvásároltak volna.

6 Szentesi Csóka 2020
Mély rubin szín, halvány bíbor karimával kápráztatja el a szemet. Intenzív fekete bogyós gyümölcsös – fekete cseresznye, fekete ribizli, egy kis szilva) illat aromák hódítják meg az orrot. Ízében, a korának ellentmondó, érett fekete bogyós gyümölcsök dominálnak, melyek nagyon karakteresen jelennek meg. Minden tekintetben harmonikus, kiegyensúlyozott bor vastag testtel és lágy tanninnal.
Értékelésem: 8 pont
Érdekesség: 2003-ban átoltottak 200 tőkét Csókaszőlőre és lett belőle 40 l bor. 2005 tavaszán a Pécsi Kutatótól meglátogatták és megkóstolták a Csókaszőlőből készült bort. Szentesi József szavaival élve – „dobtak egy hátast”. 130 év után először készült Csóka bor. A 2013. év nagyon jó évjárat volt. Ebben az évben 3 francia házaspár Burgundiából látogatott el a pincébe és megkóstolták a Csóka bort. Amikor megtudták, hogy Józsefnél a Csóka bornak 20 EUR az ára, azt mondták Burgundiában egy ilyen minőségű bor 60 EUR lenne.

7 Szentesi Tarcali Kék 2019
Színére a mély rubin a jellemző. Lomhán mozog a pohár falán és nagy lassan csorog le a mélybe. Illatát piros és fekete bogyós gyümölcsök intenzív aromák jellemzik. Ízében egy kicsit hajaz a Cabernet Sauvignon-ra, de szerintem jobb. Komplex, testes, gazdag bort kóstoltam. Nagyon csábító és ívásra készetető nedű.
Értékelésem: 8 pont

Érdekesség: Szentesi Laska 2019 tétel James Suckling 96 pontra értékelte. Sajnos ez a tétel nem volt része a kóstolónak.

/képek – Szentesi Pince honlapjáról vannak/  

Kalandozásunk a régi magyar fajták között nagy élményt nyújtott. Néhány külföldi vendég is részt vett a kóstolón és ők is nagyon élvezték. Nem szabad elfelejteni ezeket a fantasztikus fajtákat, melyek a magyar bor készítés hagyományait tartják életben.

Magyar bort inni élvezete, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr2117962426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása