Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Furmint Február soproni és tokaji Furmintokkal

Bott Pince és Steigler Pince Furmintjai két felvonásban

2025. február 25. - László Vágó

Nem versenyeztetni akarom a két borvidék Furmintjait. Azonban úgy adódott, hogy februárban két nagyszerű Furmint kóstolón is sikerült részt vennem.
Az egyik alkotó a Tokaji borvidékről érkezett, Bodrogkeresztúrról, Bodó Judit a Bott Pincétől. A másik a Soproni borvidékről, Sopronból hozta el a borait, Varga Tamás a Steigler Pincétől. Mind a két kóstoló fantasztikus élmény volt. Az élvezetet csak fokozta, hogy mind a két alkalommal vertikális kóstolón ízlelhettük meg a pincék nagyszerű nedűit a boralkotók társaságban.
Amit előre kell bocsátanom. Nem vonok párhuzamot a borvidékek borai között, nem hasonlítom össze őket. Amennyiben netán látok valamilyen összefüggést, esetleg hasonlítási alapot, azt leírom. Értékelést is nagyon visszafogottan nyújtok. CSAK a Furmint Február jegyében élveztem az elképesztő tokaji és soproni Furmintokat.

Udvariasan, a hölgyek előre alapon, Bodó Judit boraival kezdem.
Látszik a listából, hogy van egy-két a sorból „kilógó” tétel. Ezek csak az aktuális évet szemléltetik. Szintén Furmintok, csak más dűlőből. Hogy még teljesebb legyen a sor. Jól beleillettek a többiek közé. Néhányat szeretnék kiemelni, melyek nekem leginkább tetszettek.
Bodó Judit, Bott Pince borsora
1. Teleki 2023
Még friss, a fejlődési útja elején van. Azt gondolom, nagy potenciál rejtőzik benne. Érdemes lesz később újra kóstolni. Persze csak akkor, ha marad belőle. Hiszen a pincére a nem túl nagy palackszám a jellemző. Ebből a tételből is mindössze 700 palack készült.
2. Előhegy 2022
Egy nehéz év volt az időjárás szempontjából. Nagy szárazság volt, egészen a légköri szárazságig.
Ebből a borsorból ez volt nálam az egyik favorit. Illatában is már kerek, közép intenzív gyümölcsös aromák jellemzték. Én éreztem egy kis maradék cukrot is. Lehet, hogy érzéki csalódás volt?! Ízében is nagyon megnyerő benyomást keltett már az első kortyok után. Szép, vibráló savakat mutatott. Korához képest is már komplex ízek, harmonikus aromák domináltak. Közepes alkoholt, testet és harmonikusan együttműködő kellemes aromák jellemezték. Egy igazán kiugró ízélményt kaptam ettől a bortól. És még fejlődési potenciál is van benne.
Értékelésem: 8++ pont
3. Előhegy 2021
Ebben az évben készítettek először pezsgőt. Idén is készült a Pelle Pincében. Ez az év azért is különleges a pince életében, mert az egész portfolió teljes vertikumot sikerült elkészíteni. Kezdve a pezsgőtől egészen az aszúig.
4. Előhegy 2018
Ez egy üvegdugós tétel. Mélyebb sárga színű nedű került a poharamba. Intenzív gyümölcsösen édeskés illatok töltötték be az orromat. Már illatában is nagyon kedves jelleget kölcsönözve a bornak. Ízében testes, gyümölcsös aromák jellemzik. Az illatban érzékelt enyhe édesség eltűnt, de akkor is harmonikus, kerek ízélményt nyújtott. A magas alkohol sem lógott ki. A szép savgerinc és a többi összetevő kiegyenlítette, kiegyensúlyozta az összhangot, a harmóniát. Lecsengésében a gyümölcsösség mellett megjelent egy kis, nem zavaró, sőt…, kesernye és hordós jegyek is növelték az ízélményt.
Értékelésem: 8+ pont
5. Előhegy 2017
Ebben az évben is sikerült elkészíteni a portfolió teljes vertikumát.
6. Előhegy 2012
Ehhez a Furminthoz került egy kis Hárslevelű is. Jó állapotban levő Furmint.
7. Előhegy 2011
A 2011. évben is a Furmint kiegészült Hárslevelűvel. Még mindig jól tartja magát.
8. Teleki 2008
A korát a mély borostyán, már-már konyakos szín is mutatja. Már érződnek a tercier jegyek. A bor még mindig élvezhető és izgalmas kóstolási élményt nyújtott.
9. Szamorodni Édes 2022
Mélyebb aranysárga színű. Édes borhoz képest magas, de nem zavaró alkohol. Érett, édes gyümölcsös aromák dominálnak mind illatában, mind ízében. Vastag test, szép savak jellemzik. Ez a tétel is bekerült a kedvenceim közé.
Értékelésem: 9 pont

A második felvonásban Sopron lépett a színpadra a következő sorral. Ez a borsor nem a megszokott fiatalabb boroktól az idősebbekig került kóstolásra. A borász döntése volt. Igaz javasolta, hogy a második körben térjünk vissza a hagyományokhoz és így kóstoljuk újra. Ez most elmaradt, de talán majd legközelebb. Mivel a pincészet 2019-ben kezdte tevékenységét ez a legkorábbi évjáratú bor. Ebből a sorból is szeretnék néhány tételt kiemelni, mert itt is voltak kedvenceim.
ÉRDEKES INFORMÁCIÓ!: Az egyik ilyen bombasztikus információja (Ültetvény) – „Kevesen tudják, hogy a Furmintból Magyarországon elsőként – Tokajt 200 évvel megelőzve – itt, a Soproni borvidéken készítettek aszút.” A másik meglepetés „bombája” az volt, hogy a pincészet „koronaékszere” a Furmint.
Ez a megállapítást egy korábbi cikkből vettem át, melyet Fehérboros Sopron avagy a Furmint hazakerül(t) Sopronban” cikkben lehet olvasni.

Varga Tamás, Steigler Pince borsora
1. Steigler Zöld veltelini Extra Brut pezsgő, 2023
Kellemes zöldes gyümölcsös ízeket közvetítő apró, fürge és intenzív buborékkal teli ital került a poharamba.
2. Steigler Prémium BIO Furmint, 2019 
Egy hordónyi és egy üvegballonnyi mennyiség készült ebben az évben. Középmély aranyszínű. Illatában gyümölcsös aromák jellemzik, egy kis enyhe vaniliás felhanggal. Ezek mellett megjelenik a terroir ásványos jellege is. Ízében is rendkívüli jegyeket mutat. Még mindig szép, vibráló savak. Közepesen vastag test és nem túl magas alkohol. Nagyon elegáns, harmonikus és kiegyensúlyozott bor.
Értékelésem: 9 pont
3. Steigler Prémium BIO Furmint, 2020 
Ebben az évben már 3 hordonyi bort sikerült megalkotni. Vibráló savakkal és harmonikus aromákkal készült bor.
4. Steigler Prémium BIO Furmint, 2021 
Egy közepesen vastag testű, harmonikus és minden részletében összhangban levő ital.
5. Steigler Prémium BIO Furmint, 2022 
Ez a tétel Írországban bekerült 2 Michelin csillagos étterembe. Tamás szerint – „szenzációs, de kilóg a sorból”. Azt gondolom, lehet benne némi igazság.
Ragyogóan aranysárga italt kaptam a poharamba. Illatában a terroir jelleg tölti be és bóditja el az orrot. Azaz ásványos, sós és tűzkőves – meggyújtott gyufa – illatok bűvölnek el. Ízében folytatja a bűvölést a különlegesen izgalmas ízeivel. Harmonikus, egyedi ízvilága lenyűgöző. Nehéz lenne leírni. Inkább nem teszem. Meg kell kóstolni! Kihagyhatatlan.
Értékelésem: 9 pont
6. Steigler Prémium BIO Furmint, 2023 
Októberben szüretelt szőlőből készült. Kellemes, üde, gyümölcsös és nagy potenciállal rendelkező bor.
7. Steigler Prémium BIO Fusion Cuvée 2023
Furmint, Zöld Veltelini, Muscat Ottonel házasítás. A honlapon nagyon jó leírást találtam, így nem erőlködöm sajáttal. – „Pincészetünk ikonikus fajtáiból született házasítás. Az organikus művelésű Steiger dűlő csillámpalás ásványossága mellett a Furmint adta savak, a Zöld veltelíni fűszeressége és az Ottonel muskotály könnyed gyümölcsei egyesülnek a hordó adta érlelési aromákkal! Igazi borkülönlegesség.”
Egy igazi különlegesség. Szintén kötelező tétel
Értékelésem: 9+ pont

A kóstolási tapasztalatok alapján nem tudtam eldönteni a tokaji vagy a soproni Furmint a jobb. Nekem mind a két sorban voltak jók, jobbak és nagyon jók, sőt kiemelkedők. Egy oda nem való sem volt.
Egy párhuzamot még is találtam! A 2022-s évjárat mind a két pincében rendkívülire sikeredet. Mind Bodó Judit Előhegy Furmint 2022, mind Varga Tamás Furmint 2022 tétel bekerült a kedvenceim közé.
Köszönöm a Furmint Február kitalálójának, Kézdy Dánielnek, hogy lehetőséget adott az ilyen fantasztikus élményekre.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr9618804154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása