Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Egy jó ötlet, nem annyira sikeres megvalósítás

Két pince, azaz Bor(ász) duett – Gallay Kézműves Pince és Brigád Mór

2024. május 08. - László Vágó

Mielőtt belemennék a részletekbe!
El kell mondanom, hogy a Champion Wine egy nagyon jó borbolt széles, válogatott választékkal. Borbárként is kiváló élményt nyújt a belátogatóknak. Kiss Szilárd tulajdonos szervezésében nagyszerű kóstolókon, eseményeken vettem részt. Pl. volt kóstoló kínai operaénekesek társaságában, grúz borokkal és borásszal. Olyan borászokkal, mint Kanczler András Tarcalról, Horváth József Ráspi Sopronból, Vámos Attila Szomolyáról, stb.. A teljesség igénye nélkül.

Visszatérve az új kitalációra, a Bor duett-re, melyet tudomásom szerint nem Szilárd szervezett.
Így csábították a borkedvelőket: „A rekordidő alatt betelő sorozatunk a Bor duett, az interregionális szinergia
Hát ez a helyzetet túlbecsülő és nagyzoló reklámmondat. Gondoltam, hogy elemzem a mondat ellenmondásait, túlzásait. Aztán letettem róla. Pontosabban megcsináltam, de nem tárom nyilvánosság elé.
Összefoglalva a reklám nem igazán valós tényeket közölt. Én nem is ezért mentem el a kóstolóra. Hanem a borászokért, azaz Borbély Roland bükki borászért a Gallay Kézműves Pincetől és Tavarnay Tamás móri borászért a Brigád Pincétől. Valamint természetesen a nagyszerű boraik kedvéért. Szerencsére ebben nem volt csalódás!

Jó minőségű, hibátlan és élvezeti élményt nyújtó a saját borvidéküket kiválóan reprezentáló borokat kóstoltunk.
Bor duett tételei
1. Gallay Susanne Pezsgő 2016
Zenit, Pinot Blanc brut nature, azaz nyers pezsgő. Nevét (gondolom) Roland párjáról kapta. Igen találó név és illik az italhoz. Aki meg akarja kóstolni, annak nagyon kell igyekeznie. Januárban már csak 500 palack volt belőle.

05img_7462_20.jpg

img_5433_30.jpg

2. Brigád Zöld veltelini 2023
A Brigád Móron kb. 3 hektáron gazdálkodik. Éves termelése cca. 10000 palack/év. A pincénél a Zöld veltelini fiatal telepítés 2016-ból. A birtokon a szőlőket bio művelésben kezelik.
Testesebb fehér bor. Közepesen zöld, mezei friss illattal mutatkozik be. Ízében harmonikus, friss, üde aromákat mutat.
3. Brigád Rajnai Rizling 2022
Világító sárga színű. Illatában kicsit semleges jelleget mutat. Ízében már kellemesebb, több aromával. Megjelennek a rizlinges gyümölcsök. megfejelve egy kis maradék cukorral. Ez a tétel a fejlődési útja elején jár. Nagy potenciállal.
4. Gallay Fehérburgundi 2021
Gallay Kézműves Pince a Bükki borvidék legjobb dűlőin, 11 hektáron gazdálkodik. Pl.: Nyékládháza Pittyén dűlő, Mályi Zúgó dűlő, Miskolc Lippa dűlő. Magukat családi boutiqe borászatnak jellemzik. Szőlőiket organikus módon művelik.
Roland szerint a Fehérburgundi a fehér borok hercegnője, sőt hisztis hercegnője. Új hordóban, finom seprőn érlelték. Enyhébb intenzív illatok és a gyümölcs savak jellemzik.
5. Brigád Rajnai Rizling válogatás 2021
Csak a kiemelkedő évjáratokban készül. Ezt jelzi az egyedi szürke címke is. 9 hónapos hordós érlelés után palackozták. Illatában a gyümlcsök dominálnak és már mutatják magukat a rajnais jegyek is. Ízében is igazi Rajnai Rizlinges arcát kezdi előtérbe helyezni. A gyümölcsösség mellett egy kis enyhe édesség is megjelenik. A magasabb alkohol is ott van, de nem zavaróan. Lecsengése hosszú harmonikus aromákkal.
6. Gallay Blanc 2020
A pince zászlós bora. Több Michelin csillagos étterem kedvenc bor. Pinot Blanc és Zenit 50-50/-s házasítása.
Új hordóban erjedt és érlelődött. Finom seprőn volt 16 hónapig, fejtés nélkül. Illatában intenzív gyümölcsös illatok dominálnak. a Pinot Blanc illatossága inkább a háttérbe szorult. Ízében a gyümölcsök mellett és harmóniában megjelennek a hordós jegyek is. Érezhető még ásványosság és sósság is. Vastag test és a közepesnél magasabb alkohol jellemzi.
7. Brigád Vén Kecske Ezerjó válogatás 2021
Szintén csak kiemelkedő évjáratokban készül. Eddig Vén Kecske Ezerjó válogatás született 2017-ben, 2019-ben, 2021-ben.
Már illatában is szép testet mutat a kellemes gyümölcsös aromák mellett. Ízében a gyümölcsös karakter mellett megjelenik a hordó is. Egy kis maradék cukor még kerekebbé teszi a bort. Tartalmas, harmonikus nedű Mórról.
8. Gallay Bistronauta Blanc 2022
Zenit, Cserszegi fűszeres és Pinot Blanc házasítás. Tartályos erjesztés és érlelés. A harmónia és a tartalmas aromák mellett a szép savszerkezet jellemzi.
9. Brigád Wild Selection Chardonnay 2021
Ez a bor az őzek által terméskorlátozott tétel. Gyümölcsös és hordós aromák teszik harmonikussá.
10. Gallay Kabar 2022
Magyar nemesítésű fehér szőlőfajta. Bouvier és Hárslevelű keresztezéséből született 1967-ben.
Spontán erjesztéssel készült. Majd tölgyfa hordóba került, ahol 10 hónapig finom seprőn érlelődött. Az intenzív gyümölcsös illat aromák mellett megjelenik a hárs illata is. Kiegészítve az illat izkavalkádját. Ízében minden visszajött, amit az illat ígért. Megjelent egy kis édesség is, amitől még kedvesebb és jobb ívású lett a bor.
11. Brigád Kékfrankos Spiler 2023
Ez a tétel még nincs kereskedelmi forgalomban, hordóminta. Tamás sillernek jellemezte. Szerintem inkább egy tartalmasabb rozé. Kellemes asztali bor.
12. Gallay Sub Rosa Zweigelt Siller 2022
Zamatos piros bogyós gyümölcs aromák jellemzik. 48 órát áztatták héjon. Roland jellemzése – „Színében, illatában és ízében is egyedülálló, egy "kérek még egy pohárral és csomagolj egy palackkal" kategória.” Egyetértek.

A kóstolóra két nagyobb csapat és néhány egyéb személy, párosan v. egyénileg (mint én is) nevezett be. Három asztalt foglaltunk el, de még maradt hely. Volt egy nagyobb magyar társaság. Egy orosz nyelven beszélő kisebb csapat, 6 fő. És a maradék. Én a külföldiek asztalához ültem le. Azt kell mondjam, hogy szerencsére. A magyar társaság elég nagy hangzavart kavart. A borászok is alig tudtak megszólalni mellettük. A mi asztalunknál egy hölgy próbált fordítani, de mivel alig lehetett érteni a zajban a borászok szavait, nem tudott nagy sikert elérni.
Asztaltársaim érdeklődéssel kóstolták a borokat a közös beszélgetés közben. A fordító hölgy egyes mondatokat, szavakat elkapott a borászok előadásából és tolmácsolta oroszul. Miért is szerencse, hogy a külföldiek asztalához ültem? Mert a rész információkból nagyon furcsa, nem valós következtetéseket vontak le. Az is igaz, hogy a borok között sem mozogtak otthonosan. A magyar borokról és a magyarországi borkészítésről sem volt túl sok ismeretük. Így néhány esetben vettem a bátorságot és igyekeztem röviden tájékoztatni őket a magyarországi tényekről, bortörvényről, magyar borvidékekről és borokról.
Pl. Említettem, hogy a Gallay Pince a Bükki borvidékről van, mely közvetlen a Tokaji borvidék mellett helyezkedik el. Tokajra felkapták a fejüket. Az egyik tételnél érezhető volt egy édesség is a borban. Ezt szerintük biztos cukor hozzáadásával éri el a borász. El kellett mondanom nekik, hogy a magyar bortörvény szerint ez tilos. Az édes aromák magából a szőlőből jönnek. Ezen felvilágosítások után már kedvesen kérdeztek is. Így tisztázni tudtuk a kérdéseiket, kételyeiket.

Én azt a következtetést vontam le ezekből a kérdésekből, beszélgetésekből, hogy ha már sikerült egy érdeklődő külföldi társaságot becsalogatni, vendégül látni, akkor sokkal nagyobb figyelmet kell rájuk fordítani. Sok információval, ténnyel és adattal ellátni őket a magyar borokról, a magyar termőhelyekről és a magyar borkészítésről.

Ez volt a kóstoló legfontosabb tapasztalata és ezt a Champion Wine munkatársainak is szem előtt kellene tartaniuk. Hiszen egy ilyen kóstolón ők képviselik Magyarországot és a magyar bortársadalmat, borászokat és boraikat!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr9318399523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása