Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Harmadik generációs borászhölgy a Szent György-hegyről

Nyári Emese szerint a Kéknyelű hosszabban érlelve még jobb

2025. március 19. - László Vágó

Egy különleges, Nyári Pince Kéknyelű vertikális kóstolón vehettem részt a Van Boris borbárban. Ezen az unikális eseményen a Nyári Pince Kéknyelű évjáratait Nyári Emese a pince borásza mutatta be. Elmondása szerint a család nem erőltette, hogy borral foglalkozzon, de… . Egyszer ivott egy izgalmas vörösbort, mely egyedi ízvilágával elvarázsolta. Azt gondolta, ha ilyen csodát lehet a szőlőből készíteni, akkor Ő is ezt akarja csinálni. És belevágott 2007 óta tevékenykedik a pincénél, melyet Nagypapája alapított 1978-ben. Megvásárolt egy kisebb szőlőterületet a Szent György-hegyen, mely ma a Nyári Pince központja. Az indulásnál az Olaszrizling, a Chardonnay és a Szürkebarát képezte a portfoliót. Később ez kiegészült Cserszegi Fűszeressel, Rajnai Rizlinggel, Hárslevelűvel és a Kéknyelűvel.

Kéknyelű 2024
Nyári Emese, aki a családi Nyári Pince harmadik generációja 2024-ben vette át a pince vezetését, irányítását. Akinek az egyik kedvence szőlőfajtája megegyezik az enyémmel, a Hárslevelű. A termelt fajtákkal kapcsolatban felmerült egy kérdés is egy egyik résztvevő részéről – „Mit szólnak a badacsonyiak, hogy Kéknyelűt készít a Szent György-hegyen?” ® „Nem lelkesednek, talán kicsit bánják, de ebből nincs ellenségeskedés.”
A Kéknyelű 2024 meglepetésként került be a borsorba. Még nincs forgalomban. Egy nagyon üde, ropogós nedű került a poharunkba. Illatát is frissesség, citrusos, sárgahúsú barack aromák jellemzik. Egy kis kellemes édességgel megfejelve. Izében kicsit semlegesebb jelleget mutat. Az illatban ígért aromák ott vannak, egy kicsit visszafogottabban. Vibráló savak csak növelik a frissesség érzetét. Nagy potenciált érzek a borban. Érdemes lesz pár év múlva újra kóstolni. Ez volt az egyik kedvencem.
Értékelésem: 8+ pont
2. Kéknyelű 2023
Édesapja 1994-ben felújította a présházat és egy korszerűbb, a kornak inkább megfelelő borászatot kezdett kialakítani. Most kb. 7,5 ha-n gazdálkodnak. 2003-2004-ben volt egy újabb nagyobb fejlesztés. Kialakítottak egy új kóstolóhelyiséget, hordós érlelési teret, ászok helyiséget. Többszöri nekifutásra és több kivitelező (3. csapat) váltással 2008-ra készült az új borászati központ egy kétszintes pince kialakításával.
Szeptember végi szüret. Egy évet erjedt spontán hordóban. Illatát közép intenzív citrusos, enyhe mediterrán gyümölcsös aromák jellemzik. Megkóstolva szép, fickós savakat mutat. Ízében kissé visszafogottabb. Egy kis szellőztetés jót tett neki. Ekkor már egy szebbik arcát mutatta.
Értékelésem: 7++ pont
3. Kéknyelű 2022
Emese 2009-ben végzett a főiskolán. Saját borát, az Emese Álma Kéknyelű és Rajnai Rizling házasítását 2015-ben készítette el először. A következő évjárat 2017-ben született meg. A 3. évjáratát 2022-ben készítette el. Ez a házasítás már kiegészült 10% Szürkebaráttal.
Október elején szüretelték a szőlőt ehhez a borhoz. Különlegessége, hogy tokaji használt hordóba került. Ez érződik a bor aromáin is, egy kis „kókuszos ízvilág” – Emese szerint. A 2022 évjárat nagyon kerek, harmonikus tétel. Vastagabb testtel és szép savakkal. Ízében felfedezhetők gyógynövényes, zöldesebb gyümölcsös aromák, kiegészülve terroir sóssággal, ásványossággal.
Értékelésem: 8 pont
4. Kéknyelű 2017
Október 7-n szüretelték ebben az évben a Kéknyelűt. Illatában telt, ahogy Emese mondta – „palack buké jellemzi.” Hosszabb spontán érlelést kapott hordóban. Egy évet volt finom seprőn. Ízében nagyon tartalmas. Vastag, „harapható” test és gyógyfüves aromák jellemzik. Ezek kiegészülnek ásványos, terroir zamatokkal és még mindig vibráló savakkal. Elegáns, lekerekedett ízvilágú bort ihattam. Ez a tétel szintén a kedvenceim közé tartozott.
Értékelésem: 8+ pont
5. Kéknyelű 2016
Emese véleménye szerint „nagyon jót tesz a Kéknyelűnek a hosszabb érlelés.” Fantasztikus ízvilágot mutat a több éves hordóban és palackban tartás, érlelés.
Másfél éves hordós érlelés után került palackba. Mind illatában, mind ízében egy gömbölyű, korát meghazudtoló ízvilággal élményt nyújtó bor. Egy kis édesség teszi még kerekebbé és kedvesebbé ezt a tételt. Ez volt a harmadik kedvenc tételem a borsorban.
Értékelésem: 8+ pont
6. Kéknyelű 2011
Ebben az évben tértek át a hordós erjesztésre. Három darab 1000 literes, hordót szereztek be, melyből 2 db új hordó volt.
Október 3-n volt a szüret. Ez a tétel még tartályos erjesztést kapott. Illatában intenzív citrusos, mezei illatok jellemzik egy kis sós, ásványos felhanggal. Ízében gyümölcsös savak, közepes testű aromák dominálnak. Bevallom a borsorból nekem ez jött be a legkevésbé. Annak ellenére, hogy a bor hibátlan.
Értékelésem: 7 pont
7. Kéknyelű 2011
Szintén október eleji szüret. Ez a tétel már hordós érlelést kapott. Intenzív gyümölcsös, gyógynövényes és ásványos aromák jellemzik. Szép a savszerkezete. Nekem a hordós érlelés inkább bejött.
Értékelésem: 7 pont
8. Kéknyelű 2010
Mélyebb színe is mutatja korát. Érdekes, izgalmas, nem igazán tipikus Kéknyelű illatvilág jellemzi. Azért jól áll neki. Ízében a vastagabb test, a még mindig fickós savak dominálnak. A gyümölcs aromák kissé a háttérbe szorultak.
Emese szerint – „Nem bíztak benne, hogy lesz belőle valami!” De mint, tudjuk a bornak lelke van és nem adta fel. Még mindig élvezhető és élményt nyújtó bor.
Értékelésem: 7+ pont

Megtudtam, hogy ezt a vertikális kóstolót a pincénél is megtartották. Igaz akkor borsorban 15 tétel volt. Emese tervezi, hogy hasonló vertikális kóstoló tart a kedvenc Hárslevelűből is. Azon is szívesen részt vennék.
Örülök, hogy elmerülhettem a Kéknyelűek világában, még ha nem is voltak Badacsonyból. Sőt… ?!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr3518820362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása