Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Két gyümölcsöt kóstoltuk együtt és egyik sem a szőlő volt

Igaz a termésüket nem eredeti formájában hasonlítottuk össze

2023. február 08. - László Vágó

Ami közös bennük: Mindkettő az Egyenlítőhöz közel terem. Mindkettő speciális folyamatokon keresztül éri el a fogyasztási formáját. Mindkettő serkentő hatású. Sőt az egyiket boldogsághormonnak is tartják. Mindkettő függőséget is okozhat!?

Aki még nem jött rá, annak fellebbentem a fátylakat a gyümölcsökről. A KÁVÉ és a CSOKOLÁDÉ volt a kóstolónk tárgya, vagyis a kávé és csokoládé cserje termései. A kávé és csokoládé titkaiba egy igazán felkészült és nagy tudással rendelkező hölgy, Szabó Gabriella (@specialtystories), specialty kávé és bean-to-bar csokoládé ínyenc és IICCT (International Institute of Chocolate and Cacao Tasting, UK) Level2 okleveles csokoládékóstoló, avatott be minket. „Kisegítő tanácsadóként” jelen volt egy korábbi boros tanárom, Kielmayer Kristian is. Mint kiderült számomra, bővítette profilját, portfolióját. Ehhez tartozik vagy talán nem, Gabriella és Kristián házaspár.

Kóstolót Gabriella a kávé és csokoládé hasonlóságáról beszélt. Majd a kóstolás folyamatának bemutatásával folytatta. „Érdekes„ módon ez a módszertan nagyon hasonlít borok kóstolásához, ill. a bor-étel (sajtok, csokik, húsok, ...) párosításához követet lépésekhez. Ezek láthatók az alábbi képen.

kave-csoki_kostolas03_30.jpg

A kávék pörkölését, előkészítését a fogyasztáshoz és a csokoládé előállítását magyar szakemberek végezték. Természetesen ezek megvásárolhatók. A kávék filteres módszerrel lettek elkészítve.
Először veszek részt kóstolón, ahol kávé-csokoládépárosítás volt a téma. Ezért értékelni nem tudom a párosokat. Csak a saját élményeimet, benyomásaimat tudom elmondani.
Gabriella betekintésként az alábbi párosításokat mutatta meg nekünk.

03kávé-csoki párosítás kave-csoki_parositas_30.jpg

Perui kávé - 72%-s étcsokoládé Nicaraguából
Nagyon kellemes, visszafogott és gyümölcsös kávé és csokoládé. Harmonikus, fűszeres, gyümölcsös aromák az összekóstoláskor. Egyesek egész mogyorós csoki ízt éreztek?!
Kolumbiai kávé – 80%-s étcsokoládé Tanzániából
Egy igazi kávé különlegesség, izgalmas aromákkal, melyet csoki sem tud elnyomni. Csoki kóstolásakor citrus és barack ízek ugrottak be nekem. A kávék közül az egyik nekem leginkább tetsző tétel volt.
Etiópiai kávé – 74%-s étcsokoládé Mexikóból
A pár csoki rész porcelán fehér kakaóbab felhasználásával készült. A csokoládék közül ez volt számomra az első helyezett. Egyben ez a párosítás került nálam a dobogó legfelső fokára.
Kolumbiai kávé – 76%-s étcsokoládé Kolumbiából
Ez a kolumbiai kávé volt a másik favoritom a sorból. A csoki is nagyon kellemes benyomást keltett.

+1 érdekesség 100%-s étcsokoládé
Hát a 100%-s csoki elfogyasztása számomra elég nagy kihívás volt.

Egy izgalmas kitekintés egyéb gyümölcsök aroma világába.

Vágó László
kávé- és csokoládéélmény élvező
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr4018044460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása