Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Egri Havas & Timár Pincészet és az űrtechnológia

Az egri pince „elcsente” a villányiak játékszerét

2023. április 11. - László Vágó

Az egri pincesorról, a Kistályai útról, a Havas & Timár Pincészet borait kóstoltam a Winebox, a budapesti  Ferenc téren. A pincészet borait Havas Balázs borász, tulajdonos hozta el és mutatta be. Balázs nem túl szerencsés módon került kapcsolatba a borokkal. Vendéglőben dolgozott, ahol a vendégek kérdeztek a borokról. Őt nagyon zavarta, hogy nem tud válaszolni a feltett kérdésekre. A megoldást abban látta, hogy beiratkozott a budafoki Soós István Borászati Technikumba. Az iskola volt a hely, ahol tulajdonképpen beleszeretett az ott megismert boros világba. A végzése után a ballagáskor jött a gondolat - a barátjával Timár Lászlóval kellene egy pincét alapítani, ahol megvalósíthatja az borkészítési elképzeléseit és elkészítheti SAJÁT borát. Komolyan gondolta. Beiratkozott és elvégezte a Budapesti Corvinus Egyetem (Kertészeti Egyetem) szőlész-borász szakát. Ebben az időszakban alakultak ki egri ismeretségei. Több időt töltve az Egri borvidéken, egyre jobban megismerte. Így vált az Egri borvidék elkötelezettévé és egri borásszá. Jelenleg 4 hektár szőlőterület szőlőterméséből készítetnek bort. Ebből 1,5 hektár saját terület és innen kerülnek ki a csúcsboraik. Igyekeznek minden munkát maguk elvégezni. Nincsenek alkalmazottak és űrtechnológia. A hagyományos módszereket használnak, minden munkát gondos odafigyeléssel végzik. Borkészítési filozófiájuk: „A bort csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, minimális macerálással, lehető legkevesebb fejtéssel, természetesen készítsük, azért, hogy ne veszítsünk illat- és ízanyagokat.”
Pincében az első tétel még, mint hobbi évjárat, 2008-ban készült.
A Kistályai úton 2018-ban vettek egy pincét, melyet kipofoztak. Most már „nagybirtokosok” lettek ® vettek még 3 pincét, melyet egybenyitottak. Ezt Balázs így kommentálta: „Akinek nincsen gondja, az csinál magának.”

Szép, hibátlan, magas minőségű tételeket kóstoltam a Havas & Timár Pincészet portfoliójából.

Borsor
1 Rosé 2022

Kékfrankos, Cabernet Sauvignon házasítás. A pince a szőlőt rosénak megfelelő technológia állapotban szüreteli. A 2202-s évjárat szőlőtermését egy napon szedték le, dolgozták fel és készítették el bort. A pohárba egy intenzív, gyümölcsös illatú szép mély lila színű ital került. Ízében nagyon friss, üde aromák és ropogós, vibráló gyümölcsös savak dominálnak. A hagyományos rosé boroknál vastagabb test és a nem zavaró, magasabb alkohol jellemzi.
Értékelésem: 6+ pont
2 Chardonnay 2021
Ezt a tételt a kb. 8 óra áztatás után nagy fahordóban erjesztették és érlelték. 9 hónap után palackozták.
Erőteljes, érlelt sárga színű ital kukucskált ki a poharamból. Megillatolva intenzív, kellemesen lágy, gyümölcsös (egres, körte, birs) aromák foglalták el az orromat. Megkóstolva, mindent megkaptam ízben is, amit az illat ígért. Ez a Chardonnay elegáns, harmonikus, komplex ital. Közepes testtel és a közepesnél magasabb alkohollal. Közep hosszú, gyümölcsös korttyal távozott, lágy kesernyével.
Értékelésem: 7+ pont
3 Franom white 2021
Fehér boros módszerrel készült Cabernet Franc, melynek az eredménye fehér Franom lett.
Franom név Balázs korábbi kereskedelmi életéből és pincegazdák leegyszerűsítő beszédéből ered. Hiszen egyszerűbb érdeklődni a pinceszomszédnál
„Hogy sikerült a Cabernet Franc-od?
Idén a Franom igazán nagyszerű lett. Gyere, kóstold meg!”  
A fehér Franom white 2021 halványsárga színű, enyhe intenzitású gyümölcsös illat aromákkal. Sem ízében, sem illatában nem jelennek meg a Cabernet Franc jellegzetes karakterek. Azonban érdekes, de nem Franc. Számomra még megfejtendő, aromákat mutat nagyon halvány Franc jelzésértékű jegyekkel.
Kérdésemre, miért készített kékszőlőből fehérbort, azt válaszolta: „Ez az én perverzitásom, egyben egy jó, marketingfogás. Hiszen egy borsort, melyben fehér Cabernet Franc tétel van, senki nem akar kihagyni.”
4 Kékfrankos 2016
Az Egri borvidék legjobb dűlőjében, a Nagy-Eged alsó tábláiban szüretelték a szőlőt a Havas & Timár Kékfrankos 2016 számára. Ezt az ültetvényt a meszes talaj jellemzi.
Havas Balázs hordóit a szentmártonkátai Dósa Attila kádármestertől szerzi be.
A poharamba egy szikrázó, középrubin színű nedű került. Megfuttatva igyekszik a pohár falán minél több időt eltölteni. Lomhán, megfontoltan csorog alá. Kicsit lassan nyílik, de a szellőztetés jót tesz neki. Illat aromái fokozatosan gazdagodnak és egyre több rétegét mutatják meg. Az illatban megmutatkozó gazdagság az ízben is megjelenik. Komplex, kiegyensúlyozott, testes és komoly savval rendelkező bort kóstolhattam. Kortyában a több fűszer és kevesebb gyümölcs jellemzi. Az gazdag ízvilág harmonikusan hódít meg, minden a helyén van, semmi sem lóg ki. Korához képest még mindig vibráló savai vannak. A testessége, szép savai és ízgazdagsága alkalmassá teszi, hogy izgalmas gasztro bor legyen.
Értékelésem: 7+ pont

És most jönnek a „Villánytól elcsent játékszerek”, a nagyágyuk. Persze csenésről szó sincs. Balázs a villányi Gere & Weninger Pincészetben volt gyakorlaton az „őskorban”, kb. 20 éve. Akkor lett szerelmese a Cabernet Franc-nak. Tavaly visszatért, de nem egyedül. Elvitte a Franom 2018 borát a Franc&Franc rendezvény keretében megrendezett, első Franc du Monde-ra. Ahol 9 Villányi Franc mellett, egy szlovák, egy magyarországi és egy argentin Cabernet Franc került be a TOP12-be, az Egri borvidékről Havas & Timár Franom 2018 fantasztikus nedűje volt ott az aranyérmes Cabernet Franc-ok között.
5 Franom 2018
Franom 2018 érlelése új (kb. 40%) és használt barrique hordókban történt. 20 hónapos érlelés után palackozták.
Közép mély, sugárzó rubin színű nedű kandikált ki a poharamból. Megillatolva intenzív fűszeresen érettebb gyümölcsös (piros és fekete bogyósok) Cabernet Franc aromák töltötték be az orromat, kellemesen elvarázsolva engem. Amellett hogy ízben mindent visszakaptam az illatban ígérteket, egy nagyon kerek, harmonikus bort kóstoltam. A Franom 2018 egy nagyon komoly és elegáns ital, elképesztő ízgazdagsággal. Az összhangban a magas alkohol, vastag test, kellemesen lágy tannin nagyon jól kiegészítik egymást. Semmi sem lóg ki, de mindenki a legjobb formáját mutatja. Franom 2018 hosszú, gyümölcsös, fűszeresen tanninos korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 8++ pont
6 Franom Magnum 2018
Az eddig tapasztalataim szerint a Magnum palackban érlelt tételek jobb formát mutatnak, mint a normál palackban. Itt egy kicsit másképp van. Ez a bor is nagyon jó, de érzésem szerint egy kicsit még le van maradva. Azonban azt gondolom, nagy potenciál van benne és néhány év múlva a két palack értékeinek útjai összeérnek. Miután ez megtörténik érdemes lesz újra kóstolni a Franom 2018-t normál és magnum palackból.
Értékelem: 8+ pont
7 Franom Hordóválogatás 2017
Ilyen hordóválogatás csak kiemelkedő években készül. A hordóban érlelt Cabernet Franc tételek közül 3 hordót választottak ki. Hordóban érlelték 2 évig és 2 évig palackbank.
Poharamba egy mély, vibráló, rubin színű nedű került. Franom Hordóválogatás 2017 egy nagyon elegáns, harmonikus, kiegyensúlyozott, vastag testű, fantasztikusan ízgazdag, kiemelkedő minőségű, elvarázsoló ital. Az érett piros és fekete bogyós gyümölcsök mellett a kellemes fűszeresség és lágyabb tanninok jellemzik. Ezek kiegészülnek az összhangból nem kilógó magas alkohollal és szép savszerkezettel.
Értékelésem: 9 pont+

Havas & Timár Pincészet nem tipikus egri borsort mutatott be. Azonban én nagyon élveztem ezeket az egyedi és nagyon izgalmas borokat Havas Balázs érdekes és tartalmas előadása kíséretében. A kóstoló is harmonikus és kiegyensúlyozott volt, ahol minden a helyén volt!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr9218100214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása