Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Somlói fenegyerek lejött a hegyről és …

Különleges Hárslevelű vertikális

2023. november 20. - László Vágó

A Spiegelberg Kézműves Borpince 30 éves jubileumát ünnepli idén a borok piacán. Stephan Spiegelberg, családi hagyományokat követve, 1993-ban szeretett volna a hegyen. Azonban a házhoz, boros pince és szőlőterület is tartozott. Az első időkben ismerkedett a hellyel, a Somlóval, a helyi borokkal és borkészítési szokásokkal. Az túrákat és egyben ismerkedést hétvégenként lóháton tette meg. Élt és dolgozott Németországban. A családi kettőséget német édesapja és magyar édesanyja adta életéhez. Aztán 2007-ben döntésre jutott és a Somlóra költözött. Azóta itt él és készíti egyedi, néha nehezen besorolható, de kiváló és egyben meglepetés borait. 2010 óta biogazdálkodást folytat. Nem használ vegyszert. Gazdálkodásában alapelv a kíméletesség és „A bornak az a legjobb, ha nem bántjuk (nem kezeljük) és nem csinálunk vele semmit.”

Ezt a „speciális technológiát, már hallottam korábban is, pl. Molnár Árontól a PAP Wines tulajdonos borászától – „Nem kell bántani a bort!” A teljes cikk itt olvasható!

Stephan 2 hektáron gazdálkodik a Somlón. Igazi meglepetés ember, ahogy a borai is. Szeretek előre tájékozódni a borsorról. Azonban a Molinari Budapest esemény leírásában nem közölte. Csak annyi információt előlegeztek meg, hogy 11 fehér tételt fogunk kóstolni. A kóstoló kezdetén a tétel szám már 13 növekedett. Ebből a többség Hárslevelű fajta volt.

1. Juhfark 2021
Natúr bor, mely 2 évig 500 literes zempléni tölgyfahordóban érlelődött, nem volt derítve, sem szűrve, majd palackozva. A zöldszüretet a szőlőmoly végezte.
A borban látható még egy kis élesztő maradék, ami egyáltalán nem zavaró. Gyümölcsösség és a karakteresebb hordó jellemzi, melyet kiegészít a terroir ásványosság. Harmonikus, szép savak, közepesen vastag test. A kicsi magas alkohol sem lóg ki. Jól belesimul az összhangba.
Értékelésem: 8 pont
2. Olaszrizling 2020
Stephan általában minden tételből eltesz palackokat, azonban ebből már neki sincs. Általában ő kezdi utoljára a szüretet a Somlón. A kézi munka híve. Gyalog tőkét, régi kosarakat, kézi prést és kádat használ.
Illatában gyümölcsös, kissé virágos, mézes. Ízében már nem annyira karakteres, de azért kerek, harmonikus. Egy élvezetes, jó ívású Olaszrizling.
Értékelésem: 7 pont
3. Chardonnay 2020
Stephan a tradicionális borkészítést gyakorolja és vallja, azaz „Hagy időt a bornak az éréshez. Akkor, amikor kész palackozza.”
Komplexitás, vastag test, gyümölcsös aromák, somlói ásványosság, harmónia jellemzi ezt a tételt, megfejelve kellemes hordós aromákkal.
Értékelésem: 7+ pont
4. Chardonnay 2021
Két évig érlelődött új magyar tölgyfahordóban. Illatában egy kicsit előrébb jár, mint ízében. Összességében egy nagy potenciállal rendelkező és különleges, nagy borrá fejlődni képes ital került a poharamban. Érdekes módon lecsengésében szinte mutatja milyen lesz érettebb korában. Ez igazán izgalmas élmény volt, ilyet még nem tapasztaltam. Feltétlenül meg kell kóstol néhány év múlva. Remélem lesz rá módom.
5. Furmint 2021
Két évig pihent, érlelődött kénezés és fejtés nélkül 500 literes tölgyfa hordóban. Illatában gyümölcsös és kellemes hordós aromák jellemzik. Ízében egy kicsit visszafogottabb ásványos savakkal.
Értékelésem: 7 pont
6. Furmint 2015
Színében csábítóan, közép óaranyban pompázik. Illatában gyümölcsös, ásványos aromák jellemzik, megfejelve egy kis petrolossággal. Ez egy kis idő, szellőztetés után eltűnt. Ízében egy kicsit más. Megjelennek a tercier aromák is, melyek nagyon jól állnak neki.
Értékelésem: 8+
7. Cuvée 2017
Kóstolón megjelent a Hárslevelű. A Cuvée 2017 fele-fele Furmint és Hárslevelű házasítás. Nagyon gyümölcsös, illatos, enyhén ásványos. Harmonikus, komplex, vastag testű, szép savakkal és hordós jegyekkel kiegészülve. A magas alkohol sem lóg ki. Egy nagyszerű cuvée került a poharamba. A két szőlőfajta nagyon szépen összesimult, jól muzsikálnak együtt.
Értékelésem: 9+ pont
8. Hárslevelű 2021 I.
Most következő Hárslevelű tételek egy „Stephan játék” eredménye. Ugyanaz az évjárat, 3 különböző szüret, ugyanaz a hordó, ugyanaz az eljárás és különböző elkészítési módok. Somló északi oldaláról származó Hárslevelű szőlő lett a játék főszereplője. A szüretek kb. 2 hetes időközönként történtek.
Poharamba illatos hárs aromákkal csábító nedű került. Már illatában is száraz, hárs aromákkal. Ízében szép sav és igazán hárs aromák jellemezik.
Értékelésem: 7+ pont
9. Hárslevelű 2021 II.
Két héttel későbbi szüret. Somló felső részén a szőlőt dézsmáló madarak elleni természetes védelem működik. Ezen a területen ragadozó madarak élnek, sólymok és fekete hollók.
Borban az erőteljes hárs aromák dominálnak. Harmonikus, komplex, egy kis hárs édesség jellemző a borra, megfejelve kellemesen lágy ásványossággal.
Értékelésem: 8 pont
10. Hárslevelű 2021 III.
Az előző szüret óta eltelt újabb két hét. A Hárslevelű 2021 III. tétel félédes bor és Stephan a gasztronómiában szánja. Mélyebb sárga szín tekint rám a poharamból. Ez a tétel minden porcikájában nagyon hárs. Komplex, kiegyensúlyozott, harmonikus, elegáns bor szép savakkal. A magas alkohol sem gátolja a harmóniát. Nem lóg ki, szépen belesimul az összhangba.
Értékelésem: 8+ pont
11. Hárslevelű 2021 III/b.
Ez a tétel földbe ásott amforában, napi 3x csömöszöléssel, ősi grúz technológiával készült. Hosszú héjon erjesztést alkalmazott. 3-4 évig fogja amforában tartani.
Ragyogó aranysárga színű. Kicsit még erjedésben van. Megjelenik benne egy kis természetes szénsav. Illatában az erjedés érződik inkább. Számomra nem túl kellemes. Az idő múlásával, szellőzés eredményeként a szúrós illatok enyhülnek. Megkóstolva földes, ásványos aromákat mutat. Az életútja elején levő bor. Nagy potenciállal rendelkezik. Izgalmas lesz később újrakóstolni, amikor már Stephan szerint is kész.
12. Hárslevelű 2019
Két évig héjon áztatva, kacs és héj együtt. Ez a tétel is amforában formálódik.
Idézem Stephan jellemzését – „Nem azért készült, hogy jó bor legyen. Ez egy kísérleti tétel, melynek célja a történelmi hagyományok bemutatása. Olyan mintha valaki lefutotta volna maratont és nem volt ideje lefürdeni. Nem iható, kortyolható bor.”
13. Hárslevelű 2013
A tercier aromák jellemzik, a szőlő eltűnt. Vastag test, ízgazdagság, somlói ásványosság, harmónia és elegancia jellemzi. Ez a tétel nem Hárslevelű, hanem SOMLÓ.
Bekerült több Michelin csillagos étterembe, pl. Sanghajban.
Értékelésem: 9 pont

Egy nagyon izgalmas kóstolón vagyok túl. Stephan a somlói fenegyerek megint önmagát hozta. Semmi sablonosság, szokványosság. Csak Spiegelberg különlegesség, különcség. De ez mind nagyon jól áll Neki és megmutatja Őt. És én nagyon élveztem. Különösen a kalandozást a somlói Hárslevelük világában. Amikor megtalálja az igazi Hárslevelűt én is szeretnék ott lenni.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr1218263167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása