Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Egy már elterjedt BOMBA HÍR

Borászok Kossuth díja

2023. december 11. - László Vágó

A BOMBA HÍR
December 6-n került kihirdetésre a Magyar Borakadémia (MBA) sajtótájékoztatóján az öt jelölt közül az idei Év Bortermelője Magyarországon verseny győztese.  A Bor Akadémia Mikulás Günzer Tamás villányi borásznak hozta el a 2023 Év Bortermelője 2023 címet. GRATULÁLOK!

Nagy örömömre én is meghívást kaptam az eseményre. Egy ilyen invitálást nem lehet visszautasítani és nem is tettem.
Ismerkedjünk meg a döntőbe került 5 borásszal borvidékek ABC sorrendjében. Szeretném elmondani, olyan szerencsés vagyok, hogy sikerült megfordulnom mind az öt pincészetben és megkóstolhattam a látogatáskor aktuális borokat. Mindegyik kirándulás nagyszerű élmény volt.
Egri borvidék - Lamport József, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok főborásza
Mottója: „Legjobbat a legegyszerűbben”. Édesanyja, aki szintén borász, hagyományait folytatva 31 éve tanul és dolgozik a szőlők és a borok világában. Családcentrikus. Szeret olvasni, a családdal horgászni, síelni és a természetben járni. Idén másodszor jelölték a címre.
Pannonhalmi borvidék - Liptai Zsolt, Pannonhalmi Főapátság Pincészet borásza és ügyvezető igazgatója
Mottója: „A múlt eredményein alapuló, jövőbe tekintő, jelenkori munkát kell kiválóan elvégezni. A borral együtt kell élni.” Idén másodszor jelölték a címre.
Szekszárdi borvidék - Vesztergombi Csaba, Vesztergombi Pince tulajdonos-borásza
Mottója: „Meg vagyok győződve arról, hogy a bor élőlény.” Aki betér hozzá kap jó bort, jó szót és jó kedvet. Szívesen tölti idejét családjával. Szeret síelni, filmet nézni, olvasni és terepkerékpározni a barátaival.
Édesapja, Vesztergombi Ferenc 1993-ban nyerte el az Év Bortermelője címet.
Bevallom én Neki drukkoltam.
Tokaji borvidék - ifj. Szepsy István, Szepsy Pincészet tulajdonos-borásza
Mottója: „A tradíció és a megújulás egyszerre kell a boraink sikeréhez.” Világ életében borásznak készült. Szeret főzni, túrázni és horgászni.
Idén Szepsy István és ifj. Szepsy István idén életműdíjat kaptak„A magyar borászatért, borturizmusért tett évtizedes, kimagasló tevékenységért, a Tokaji borvidék leghíresebb pincészetében végzett világszintű, értékteremtő, példamutató munkáért, Magyarország és a Tokaji borvidék hírnevének öregbítéséért és a prémium tokaji borok fejlesztéséért.”
Villányi borvidék – Günzer Tamás, Günzer Tamás Pincészet tulajdonos-borásza
Mottó: „Nem vagyok elégedett egy átlagos minőségű borral. Különleges és emlékezetes borokat szeretnék készíteni.” Hobbija a horgászat. Rekord fogása egy 56 kg-s harcsa. Idén harmadszor jelölték a címre.

Miután megismertük a jelölteket és a győztest is, tekintsük át az Év Bortermelője cím, azaz a Borászok Kossuth díja elnyerésének folyamatát. Talán valaki szeretné elnyerni és „benevez rá”.
Ez egy 3 lépcsőből álló folyamat.
1. lépcső – Az MBA megkeresi a borász, a vendéglátás, a gasztronómia, borkereskedő szakma és a szaksajtó elismert személyiségeit, szakmai szervezeteit, akiktől ajánlásokat javaslatokat kér az Év Bortermelője díj cím elnyerésének jelölésére. Ez a szakmai kör kb. 850 embert fed le. A beérkezett szavazatok összesítése alapján az MBA által felkért szakmai kör 4 személyt ajánl a díjra.
2. lépcső – Az 5. jelöltet az Év Bortermelője díj eddigi nyertesei jelölik. Így alakul ki a jelöltek, vagyis cím lehetséges várományosainak ötfős csapata.
3. lépcső – MBA szakmaisága, „az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja.” A szavazás eredményeképpen alakul ki a végleges eredmény, azaz ki nyerte el az Év Bortermelője Magyarországon címet az adott évben.

Idén az Év Bortermelője Magyarországon cím, azaz a Borászok Kossuth díja, krisztusi korba lépet. Először a címet 1991 ítélték oda. Az első a sorban Tiffán Ede villányi borász volt és a 33. szintén villányi borász, Günzer Tamás.

Néhány érdekesség.
Egyik borász sem pálya elhagyó, azaz nem váltott valamilyen „civil” szakmáról (informatikus, mérnök, stb.) a borkészítésre. Mindegyik jelölt szakmai útja szinte egyenes vonalban vezetett a borászathoz. A jelöltek közül négyen családi hagyományokat folytatva borászkodik. Többnek az egyik hobbija a horgászás

És végül, de nem utolsó sorban a jelöltek és a győztes az alábbi borokat hozták magukkal az eredményhirdetésre.
Pannonhalmi Rajnai Rizling 2021
Szepsy Betsek Furmint 2020
Thummerer Pinot Noir Rosé Brut Nature Pezsgő 2017
Vesztergombi Csaba Cuvée 2020
Günzer Tamás Bocor Grandior Merlot 2020

A győztes és jelöltek köszöntéséhez Koch Chardonnay Brut Pezsgő került  a poharakba

A végére néhány érdekesség.
Egyik borász sem pálya elhagyó, azaz nem váltott valamilyen „civil” szakmáról (informatikus, mérnök, stb.) a borkészítésre. Mindegyik jelölt szakmai útja szinte egyenes vonalban vezetett a borászathoz. A jelöltek közül négyen családi hagyományokat folytatva borászkodik. Mind az öten fő állású borkészítők. Többnek az egyik hobbija a horgászás. Nekünk, borbarátoknak a legfontosabb: mindegyikük szenvedélye a borkészítés.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr5718278871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása