Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Ami a Barbárba is bekerült Uruguayból

Az uruguayi Tannat

2024. január 02. - László Vágó

Már többször utaltam rá. Az egyik kedvencem a Szekszárdi borvidék. Elnézést az ismétlésért. De azt gondolom, ezt nem lehet elégszer hangoztatni. Innen van több borász és borászat, akiknek ill. amelyeknek a borait különösen a szívembe, vagyis a szájamba zártam. Egyik közülük a Heimann Családi Birtok. Nemrégiben voltunk egy fantasztikus vertikális kóstolón, ahol Heimann házaspár mutatta be az általuk megkomponált Barbár borok 6 évjáratát 2009-től 2019-ig.
Így jutunk el, a Tannathoz. A Barbár cuvée egyik összetevője, évjárattól függően kb. 19-25% között, a Tannat szőlőfajta.

01img_0816_30.jpg


Zengő Borbárban került sor egy urugauy borkóstolóra. A borsorban több tétel is Tannat szőlőből készült. Ezért elhatároztam, hogy megkóstolom ezeket. 
Az uruguay-i borkóstoló több szempontból is érdekesnek ígérkezett. Egyfelől kíváncsi voltam milyen a Tannat fajta bor. Másfelől izgalmas Tannat cuvée-ket is megkóstolhattam. Amelyek nem teljesen egyeztek meg a Barbár összetevőivel, de megízlelhettem Uruguayban hogy muzsikálnak a Tannat házasítások.
A borokat bemutató előadót már korábbról volt szerencsém ismerni egy másik borbárból, ahol szerintem nem túl jó teljesítményt mutatott a borok felszolgálása terén. Ez nem a (negatív)reklám helye. Tehát a nevét fedje homály a korábbi teljesítménye miatt is. Mert hátha fejlődött

A borsor Uruguay-ból
Sajnos az előzetesen megadott borsor néhol a borok megnevezését hibásan tartalmazza. Igyekeztem a címkén és Bodega Garzon honlapján ellenőrizni és javítani
1. Bodega Garzon Reserva Albarino 2022
100% Albarino helyi szőlőfajtából készült. Acéltartályban erjesztett és 3-6 hónapig seprő érlelt tétel. Illatában és ízében is virágos, mezei és gyümölcsös aromák jellemzik – körte, birs, egy kis fehér húsú barack, alma. Üde ízhatással, friss gyümölcsösséggel és szép savakkal. Hosszú gyümölcsös, kesernyés lecsengéssel búcsúzik. Kicsit hajaz az Olaszrizlingre.
Értékelésem: 7+ pont
2. Bodega Garzon Estate Cabernet Franc de Corte 2021
Estate Cabernet Franc-Tannat de Corte 2021 helytelen
Ez a tétel 80% Cabernet Franc, 10% Tannat, 5% Merlot és 5% Marselan házasítása, melyet acéltartályban érleltek. Illatában a Cabernet Franc gyümölcsös aromák jellemzik kiegészülve egy kis zöldes ízzel. Felbukkannak még ásványosság és terroir jegyek is. Ízében kicsit más, kevesebb gyümölcs. Inkább terroir, tannin és enyhe fűszer dominálnak. A magas alkohol nem lóg ki. Szerintem nem teljesen harmonikus.
Értékelésem: 6+ pont
3. Bodega Garzon Estate Tannat de Corte 2020
Estate Tannat-Merlot de Corte 2020 helytelen. Sajnos az előadó is tévesen tájékoztatott minket az összetételről.
Az igazi összetevők 80% Tannat, 12% Marselan, 4% Cabernet Franc és 4% Petit Verdot házasítás. Szintén acéltartályban erjesztették és érlelték.
Mélyebb rubin színű. A pohárban lomhán mozog. Illatában szikár, szúrós, tannin hangsúlyos egy kis elenyésző gyümölcsösséggel. Kissé zavaróan. Ízében hasonló a jellemző. Nem igazán kellemes, jó ívású bor.
Értékelésem: 5 pont
4. Bodega Garzon Reserva Tannat 2020
„A Tannat kék szőlőfajta őshazája Franciaország, igazi helyét azonban Uruguayban találta meg, amit világszerte elismernek.”
Mély rubin színű. Nagyon koncentrált. Illatában is már a tanninos jelleget mutat. Kiegészülve ásványos és terroir aromákkal. Egy kis fűszeres felhang is megjelenik. Ízében is a tannin dominál, de már egy kicsit lágyabban. Ahogy nyílik, egyre lazul,. lágyul és kezd egész ihatóvá válni. Lecsengésében már egy kis fekete bogyós gyümölcs aroma is megjelenik. Talán dekantálni kellett volna a kóstoló előtt. Még szerencse, hogy az előadó hosszan beszélt és én az elsők között kaptam meg a bort. Így a következő tételig egész élvezhetővé vált.
Értékelésem: 7+ pont
5. Bodega Garzon Reserve Marselan 2020
100% Marselan. Francia szőlőfajta, mely 1961-ben született Cabernet Sauvignon és Grenache Noir keresztezéséből. Hazájában Languedoc és Provence vidékén a legelterjedtebb, de Kínában és Kaliforniában is igen népszerű. Bársonyos tanninokkal és cseresznye jegyekben gazdag, közepes testű bort ad.”
6-12 hónapot töltött seprőn acéltartályokban és 50 hl hordóban, majd házasították. Ízében fűszeres gyümölcsös illatok jellemzik, kerek aromákkal. Ízében nagyon izgalmas. Kicsit eltér az illatban mutatottaktól. Jól jön a terroir, az enyhe, kellemes gyümölcsösség. A közepesen hosszú lecsengésében, pluszban megjelenik egy ki fűszeresség is. Ott van egy kis szárító tannin is, de nem lóg ki. Az alkohol is mutatja magát, de ez sem zavaró. Harmonikus tétel. A szép savszerkezet jól kiegyensúlyozza az összetevőket és össze is tartja.
Értékelésem: 7++ pont
6. Bodega Garzon Single Vineyard Petit Verdot 2018
100% Petit Verdot, melyet 80 hl betontartályok erjesztették és 12-18 hónapig francia tölgyfahordóban érlelték. Illatában is már szép testet mutat. Érett gyümölcsös, ásványos és hordós aromák jellemzik nagyon jó összhangban. Ízében mindent megkaptam, amit az illat ígért. Kortyában kevesebb gyümölcs és több terroir jelentkezik. Ahogy nyílik az illata és az íze is változik. Sajnos ekkor már az előadó igyekezett felpörgetni a kóstolót. Így nem tudtam megvárni a végkifejlett aromáit.
Hosszú enyhe gyümölcsös és elég erős kesernyével búcsúzik. Lecsengésében kicsit kilóg az alkohol.
Értékelést kihagyom, mert nem vagyok biztos magamban. Lehet, hogy egy kis idő elteltével mutatta volna meg az igazi arcát.
7. Bodega Garzon Single Vineyard Tannat 2019
Sötét mély rubin színű, szinte átlátszatlan. Már illatában is kerek, ízgazdag. Érett piros bogyós gyümölcs, terroir és jó hordós aromák jellemzik. Kellemes ásványossággal kiegészülve. Ízében a tannin dominál. Minden nagyon sok. Vagy lehet, hogy csak kitöltés előtt szellőztetni kellett volna?! Ahogy az előadó próbált hasznos információkat adni a bor nyílik és egyre szebb arcát mutatja. Sajnos itt sem tudtam kivárni, hogy milyen is igazán a bor. A kóstolónak vége lett.

Sajnos az élményem felemás lett. Biztosan szép borokat kaptunk. Azonban az előkészítés és a kóstoló lebonyolítása nem igazán sikerült. Nem akarok árulkodni, de evvel az előadóval hasonló problémák miatt már meggyűlt a bajon az előző munkahelyén. Vagyis sajnos nem fejlődött! Mivel önálló céget alapított és vendégszerepléseket vállal, óvatosan, előre tájékozódva fogok jelentkezni kóstolókra. 

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség! 

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr1018293627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása