Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Spanyol borok egy kis szeletét kóstoltam

A borok kezelése kicsit sántított, de a hangulat jó volt

2024. január 23. - László Vágó

Miért is járok borkóstolóra? Először is szeretem a bort, főleg a vöröset. Szívesen ismerek meg új borászatokat és számomra még nem kóstolt tételeket. De élvezettel visszakóstolóm már ismert borászok borait is és hallgatom meg újra a már ismert és új story-kat. Van néhány igazán”nagy dumás és nagyon jól mesélő” borászunk. Ezek nekem megunhatatlanok. Jó szívvel és érdeklődve élvezem a borászok és az autentikus előadók történeteit, élményeit. Van olyan eset, amikor teljesen ismeretlen terepre merészkedek. Ilyen, amikor egy általam nem ismert hazai vagy külföldi borkóstolón veszek részt, melyet egy számomra ismeretlen személy tart. Ebben az esetben igyekszem nyitott lenni, bizalmat szavazni neki és bízni benne, hogy otthon van az adott borvidéken és ismeri a boraikat. Sajnos ez nem mindig sikerül. Az elbeszélő és bor élmény mellé egy borbárban elvárom és szerintem is elvárható a borok megfelelő kezelése a tételek felszolgálása során. Vagyis a borok megfelelő hőmérséklete, szükségszerinti szellőztetése és a kísérő falatkák jó megválasztása, elég víz a hidratáláshoz. Sajnos ezeket az alapvető dolgokat sem mindig sikerül teljesíteni.

A kóstolási eszmefuttatás után vágjunk bele a Spanyol borok kóstolójába. A Ferenc téren levő borbárban nem először veszek részt kóstolón. A korábbi benyomásaim igen vegyesek. Tekintettel a spanyol borok iránta érdeklődésemet, járatlanságomat és kíváncsiságomat, úgy döntöttem merész leszek és elmegyek. Lesz, ami lesz. Összességében nem volt rossz. Ennél már volt sokkal, de sokkal rosszabb, de volt jobb is.

Két pincészet, a Bodegas Real és Bodegas Martúe, borait kóstoltuk.
Hogy el tudjuk képzelni az elhelyezkedésüket, egy kis segítség.

Sajnos a borászatokról és a borokról nem kaptam pontosabb információt, ahogy a borok címkéiről sem. Igyekeztem a magam módján utána nézni, de sajnos úgy érzem nem sikerült. Dolgozom az ügyön. Inkább nézzük a borokat.
A kóstoló borsora
1. Marco Real - Verdejo 2022
Halvány sárga színű bor került a poharamba. Erőteljes illatos aromák – mezei-réti virágok, növények enyhe zöldes felhanggal - töltötték be az orromat. Ízben minden jött, amit az illat ígért. A finom savszerkezet jó összhangba hozta a bort. Még a kicsit magas alkohol sem logót ki.
Értékelésem: 6+ pont
2. Martú - Blanco Nieva Pie Franco Verdejo 2022
Illatban visszafogottan zöldes, citrusos aromák dominálnak enyhe intenzitással. Ízében felerősödnek a zöldes aromák, megfejelve egy kis citrus aromával. Harmonikus, kiegyensúlyozott. Közepes, kesernyés lecsengéssel búcsúzik.
Értékelésem: 6+ pont
3. Marco Real - Tension Godello 2021
Hat hónapot tartották seprőn francia tölgyfahordóban.
Illatában is már testes jelleget mutat gyümölcsös, hordós aromákkal. Ízében harmonikus, testes, mezei virág és gyümölcsös jegyekkel. Hosszú gyümölcsös korttyal távozik.
Értékelésem: 6+ pont
4. Marco Real Tension Mencia 2021
Hat hónapot érlelték finom seprőn acéltartályban, hordó nélkül a gyümölcsös aromák megőrzése érdekében. Halvány bíbor színben pompázik a pohárban. Megszagolva az orromat betöltötték a piros gyümölcsös és gyógynövényes illatok. Megkóstolva nagyon kellemes friss gyümölcsös ízekkel találkoztam. Kiegyensúlyozott, harmonikus és könnyed bort kóstoltam.
Értékelésem: 7 pont
5. Marco Real - Garnacha 2020
Granacha szőlőt kézzel szüretelték. Rövid idejű hideg héjon áztatás után 12 hónapra hordóba került érlelésre. Evvel a technológiával érik el a bor kerekségét, krémességét, megőrizve az aromák frissességét. Közép halvány rubin színű lilás karimával. Pohárba szagolva gyümölcsös, ásványos és enyhe fűszeres aromák töltötték meg az orromat. Megkóstolva mindent megkaptam, amit az illat ígért csak sokkal erőteljesebben, karakteresebben. Közepesen vastag test, harmónia és kellemes gyümölcsösség jellemzi a bort. A nem kilógó magas alkohol és kellemes, lágy tannin csak fokozza az élvezeti értékét. Minden a helyén és összhangban van.
Értékelésem: 7+ pont
6. Marco Real - Reserva 2018
Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Graciano házasítás
50% Tempranillo 20% Cabernet Sauvignon 25% Merlot 5% Graciano házasítás.
Illatában visszafogottan gyümölcsös, ásványos és hordós jegyek jelennek meg. Előtte szellőztetni kellett volna a bort. Ahogy nyílik egyre újabb és újabb aromák mutatják magukat és egyre izgalmasabb. Megkóstolva egy elegáns, vastag testű tartalmas bor mutatja magát. A magas alkohol sem lóg ki. Ízében ott éreztem az érettebb gyümölcsös és hordós jegyeket is Érettebb tanninok is felbukkannak. Ezek mind nagyon jó összhangban, harmóniában.
Értékelésem: 8+ pont
7. Martúe - Especial 2018
Petit Verdot, Syrah,Merlot házasítás, melyek a birtok legrégebbi szőlőtőkéiről származnak. A kitöltött Especial 2018 világító rubin színben pompázik a pohárban és hívja fel magára a figyelmet. Megszagolva egy ízbomba töltötte meg az orromat, érett fekete bogyós gyümölcsös, hordós és ásványos aromákkal. Ízében már nem éreztem ezt a kirobbanó ízkavalkádot. A harmónia, a kiegyensúlyozottság nekem nem volt megfelelő. A gyümölcsösség alig érződik és szinte már csak a fa maradt.
Értékelésem: 6+ pont

Összességében a célt elértem kóstoltam spanyol borokat. Igaz kevés információt kaptam a megértéséhez. A borok most sem voltak előre szellőztetve és néha túlhűtöttek voltak. Viszont hagytak időt a kóstolásra és az „asztali” szellőztetésre. Ami meg különösen jó volt, hogy nagyon kellemes társaságban, egy régi-új ismerőssel, kóstolhattam a spanyol borokat.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr9718309529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása