Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Olasz vörösborok olasz muzsikával

Bükki borász volt az olasz borok DJ-je

2024. február 06. - László Vágó

Ismerkedésem és érdeklődésem a Dél-Európa (Ibériai-félsziget – Spanyolország, Portugália és Appennini-félsziget – Olaszország) borai iránt eddig felemás élményeket eredményezett. Voltak rossz, elmegy, megfelelő és jó benyomásaim. Most be tudok számolni egy igazán jól sikerült olasz vörösbor kóstolóról. Az esemény rendezője az IKON Piano Bar. Szlogenjük: „IKON Piano Bar & Bistro – hogy teljes legyen az élmény”. Mit mondjak az „Italia Rosso borkóstoló” számunkra ezt nyújtotta.
Mivel a hely ismeretlen volt számomra, egy kis izgalom dolgozott bennem. Ezt a szorongást, nagymértékben csökkentette az est szakmai házigazdája Hajdu Roland bükki borász. Ismeretségünk korábbról datálódik. Többször kóstoltam borait. Mindegyik nagyszerű boros élményt nyújtott. Azonban a Zé betűs borai Zengő és Zenit voltak számomra az igazán izgalmas és fantasztikus tételek.

Nehogy elfelejtsem az Ikon Piano Bar a borokhoz éppen megfelelő ételt v. fordítva? párosított Farkas Tamás séf alkotásában.
De nem hagyom magam az élmények özönében elveszni. Térjünk át az olasz vörösborokra.

Hajdu Roland által bemutatott borsor Olaszország különböző vidékeiről

italian-wine-map-exploration-guide_1.jpg

1. Azienda Fidora Valpolicella DOC 2019
Származási hely: Veneto borvidék
Törzsgyökeres, helyi fajták 65% Corvina, 25% Corvinone, 10% Rondinella házasítása.
A Ferruccio Fidora 1920-ban megvásárolta és meglapította a családi borászatot a Civranetta birtokon. Fia Guido lett az organikus gazdálkodás elkezdője. Jelenleg unokája Emilio már organikus és biodinamikus módon műveli szőlőterületeiket és készíti a borokat. Erről már hivatalos tanúsítványuk is van.
Poharamba egy közép rubin színű nedűt töltöttek. Megszagolva káprázatos piros gyümölcsös illatok töltötték el az orromat. Ízében harmonikus, kellemesen gyümölcsös savszerkezet jellemzi a bort, melynek hatására egy kerek nedű csúszott le a torkomon. Ehhez járult egy közepes test és lágyabb tanninok. Közepesen hosszú gyümölcsös lecsengéssel búcsúzott, megfejelve a már megismert lágyabb tanninnal.
Mivel nem ismertem a szőlőfajtákat, utánanéztem. A Rondinella adja a színt, Corvina és Corvinone eredményezi tanninos gazdag ízstruktúrát.
Értékelésem: 7+ pont

2. G.D.Vajra Langhe Nebbiolo 2021 (PIEMONTE/OLASZORSZÁG)
Származási hely: Piemonte borvidék
Giuseppe Vajra – „Ez a bor a Nebbiolo természetességének keresése, annak legtisztább kifejezése”
Enyhe, átlátszó rubin szín jellemzi. Megpörgetve a pohárban lomhán mozog, nem siet sehova. Illatában intenzív, de enyhe gyümölcsös aromák dominálnak, megfejelve egy kis földes illattal. Ízében minden ott van, csak sokkal karakteresebben. Megkóstolva már jobban érződnek az piros bogyós gyümölcsök ízei. Csatlakozik hozzájuk a lágy tannin. Kerek, kiegyensúlyozott bor. A magas alkohol is megmutatja magát, de nem zavarja meg az összhangot, belesimul a „tömegbe”.
Értékelésem: 7+ pont

Az első két tételhez a Farkas Tamás séf kecskesajt mousse-t készített, liofilizált málnával, rózsaborssal, kenyér chips-vel. Jól muzsikáltak együtt.

img_2802_30.jpg

3. Marchese Antinori Chianti Classico Riserva Tenuta Tignatello 2019
Származási hely: Toscana borvidék, Tignanello birtok
Albiera Antinori családja az Antinori család 26. generációja. Jelenleg két nővérével együtt irányítja a kiterjedt családi üzletüket. Magyarországon is van érdekeltségük, a Tűzkő Birtok Bátaapátiban, a Tolnai borvidéken.

Ez a tétel főleg Sangiovese (90%) szőlőfajtából készült, kiegészítve kisebb részben náluk nem jellemző világfajtával, ami a Cabernet Sauvignon (10%). A házasítás után a végső érlelés francia és magyar tölgyfahordókban történt. Hordós érlelés követően 12 hónapos palackos érlelés következett.
Mély rubin színű ital nézett rám a pohárból. Megszagolva, intenzív érett piros gyümölcsös illatok jellemezték. Kóstolás után az érett gyümölcsös ízek, melyeket az illat is előrevetített, fűszeres, dohányos, csokis aromákkal egészültek ki. Ezek összhangja és szép savszerkezete egy igen kellemes, élvezetes bort eredményezett. A kortyokban kiegészültek nem túltengő tanninokkal és enyhe ásványossággal.
Értékelésem: 7+ pont

4. Orsogna Coste di Moro Montepulciano 2018
Származási hely: Abruzzo borvidék, brand: Lunaria
100% Montepulciano.
Ez a bor organikus és biodinamikus tanúsítvánnyal rendelkezik. Spontán erjesztéssel készült. A pincészet alapelve – „A borok spontán erjedése alapvető feltétele egy olyan bor létrehozásának, amely képes bemtutatni az terroir autentikus aromáit.”
Mély rubin színű nedű foglalta el a poharamat. Megszagolva a rubin folyadékot, mely lomhán mozgott, fűszeresen érett piros gyümölcsös aromák bódították el az orromat, kiegészülve érett szilva illatokkal. Megkóstolva ezt a testes, harmonikus bort megkaptam az illatban ígért összes aromát. Egy elegáns, kiegyensúlyozott bort kóstoltam, melyben minden a helyén és teljes összhangban volt. Ez a nedű kellemes érett gyümölcsösen savas hosszú korttyal kényeztette a torkomat, kiegészülve egy kis szárító tannin felhanggal. Ez is nagyon jól állt neki.
Értékelésem: 8 pont

A következő két tétel étel párosítása vargányás kenyérpuding, hecsedlivel. Passzoltak egymáshoz.

img_2839_30.jpg

5. Compagnia Siciliana 1921 Pacificus Syrah 2018
Származási hely: Sicilia borvidék
Mély, szinte átlátszatlan rubin színű bor, lila karimával. Illatában érett fekete bogyós gyümölcsös, hordós és ásványos aromák jellemzik. Megkóstolva megkaptam az illat ígérte aromákat. Ez a testes, harmonikus, elegáns tétel hosszú gyümölcsös lecsengést produkált. A szép sav szerkezet nagyon harmonikussá és élvezhetővé varázsolta az összetevőket.
Értékelésem: 7+ pont

6. San Marzano Sessantanni Primitivo di Manduria 2018
Származási hely: Puglia borvidék
60 éves öreg tőkékről szüretelt 100% Primitivo szőlőfajtából készült fajtabor. Erjesztés acéltartályban történt. 12 hónapos érlelés francia és amerikai tölgyfahordóban ment végbe.
Mély rubin színű ital került elő a palackból. Illatában érett gyümölcsök, hordós dohány és füstös aromák jelentek meg. Ízében más. Nem olyan harmonikus. Inkább a sav dominál és szerintem az alkohol is kilóg egy kicsit.
Nekem nem igazán jött be. Nem vagyok nagy olasz borok értője, de már ittam jobb Primitivo-t.
Értékelésem: 6+ pont

Az utolsó étel a két végső borhoz: keserű csokoládé shot narancs, füstölt paprika, chili.

A borozáshoz a hangulatot zenével Gazsi Norbert bárzongorista fokozta, a legnagyobb örömünkre. Persze az olasz borokhoz olasz zenével szolgált. Jól megfejelte az est élményét.

Mint kiderült ez az esemény egy tervezett sorozat első felvonása volt. A  következő felvonás a „Furmint ezer arca” lesz. A borok, az ételek, a környezet, a zene és Hajdu Roland értő szakvezetése nyújtott élmény hatására úgy döntöttünk. A következő darabot sem hagyjuk ki. Mi ott leszünk. És ez nem fenyegetés, ez tény.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr3818320073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása