Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

„Még neve nincs” bor premierje

Régi magyar fajták őrzője és gondozója Andrási László, Somló Kincse

2022. február 02. - László Vágó

Andrási László újra elkápráztatott somló kincseivel, melyet a Somló Kincse Kézműves Kispincéjében készít. Önmagát nem borásznak, hanem borkészítőnek nevezi. Evvel is jelzi, hogy Ő nem képzett borász. Csak magának és barátinak készíti borait, de amit nem tudnak elfogyasztani, azt eladja a jó ismerőseinek. Így kóstolhatjuk mi is a nedűit, néha! Ezeken kívül Andrási László arról is nevezetes, hogy kitartóan kutatja, ápolja, termeszti a régi magyar szőlőfajtákat és ezekből készíti borait is. Tételeit soha nem érleli hordóban. Szerinte ne a csomagoló- ill. tároló anyag ízei határozzák meg az itala aromáit.
Erre a kóstolóra 7 nagyszerű borát hozta magával. Emellett a történeteit a borokról, eredetükről, életútjukról és természetesen magáról is. László előadásai amellett, hogy tudományos igényűek, nagyon élvezetesek is.

Borsor
Előre bocsátom ez alkalommal értékelés nem lesz. Az egyedülálló, egyedi tételeket szerintem lehet, de nem érdemes a szokásos módszerekkel értékelni. Ezeket a nedűket önmagukért, önmagukban kell élvezni és elmerülni gazdagságukban és történelmi hagyományaikban.
Sárfehér 2020
Sárfehér bornak ill. szőlőnek az első írásos említése 1805-ből való. A névben a sár nem a földre vonatkozik, hanem a bor színére, vagyis a sárgára.
Kéknyelű 2020
Egyedi magyar fajta, melynek jellemző termőhelye a Balaton-felvidék. László szerint a Kéknyelű a világ egyik legjobb fehérbora.
Zöld 2020
Ez a tétel a Budai Zöld, a Szerémi Zöld és Zöld szilváni házasítása, vagyis innen jön a bor neve.
Apáink emléke 2020
Az Apáink emléke 2020 évjárata Balafántra épített sokkomponensű, Kárpát-medencei szőlőfajtából készített házasítás.
„Még neve nincs” 2020
Ez a névtelen bor egy újonnan vásárolt szőlőterületről szüretelt 36 féle szőlőből készült. Eddig Lászlónak 11 szőlőfajtát sikerült azonosítania. Úgy tűnik a rajnai rizling adja többséget. Megtalálható többféle csemegeszőlő is a területen.  A fajták meghatározása és a vizsgálódás folytatódik.
Laci még nem döntött milyen néven hozza forgalomba ezt a vadonatúj, izgalmas, egyedi bort. Azonban van egy „befutó tippje”, mely hallott valahol és nagyon tetszik Neki. Ez pedig a Tündérek Ölén. Ha elmentek a Somló Kincse Kézműves Kispincébe, a borkészítőtől feltétlenül kérjétek és kóstoljátok meg a Tündérek Ölén 2020 nedűt is. Persze, ha ez lesz a végleges név?!
Piros Bakator 2020
Nem bizonyított a magyar eredete. Az viszont biztos, hogy Érmelléken őshonos. A bor érdekes illata és íze mellett a színe is különleges, enyhe lila színű.
Kadarka 2021
Még nagyon friss, ropogós. A bor színe a kadarkához képest, itt is különleges, még mély bíbor színű. Ízében már testes, gyümölcsös. Azonban még a fejlődése elején jár, de igazán jó irányba halad.
Kadarka 2019
Ez a tétel már inkább hasonlít egy igazi Kadarkához. A fejlődése töretlen és már mutatja az oroszlán „Kadarka” körmeit.

Andrási Laci „hozta a formáját” és a Tőle megszokott élvezetes, élmény dús, információkban bőséges és tudásunkat gyarapító előadást tartott nekünk.

Csak a kiszolgálás zavarta meg kicsit a maximális élvezetet, ami engem meglepett a Vino Piano-ban, mert eddig nem tapasztaltam ilyet. A fiatalember, aki segédkezett a borok kitöltésében időnként eltűnt és nem követte László előadását. Összekeverte az előre meghatározott borsort. Amikor ki kellett volna tölteni a következő tételt a borász felszólítására, saját ismerőseit szolgálta ki a borok töltése helyett. Igaz evvel semmi gond, de én azt gondolom, az Ő első rendű feladata a kóstoló gördülő mentes biztosítása lett volna. A legutolsó bor felszolgálására, bevallom én mentem el érte, amikor a borász érdeklődött holléte felől.
Ez a „kis közjáték” azonban a borok és Andrási László előadása nyújtotta élvezetet csak kis mértékben befolyásolta negatívan. László kedves humorral hidalta át a problémát.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László  
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr3616970430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása