Szerencsének érzem magam, mert már másodszor vehettem részt Hilltop Borbirtok bormúzeum, vagyis Kamocsay Ákos muzeális borkóstolóján. Az első alkalom 2020.07.24-n Neszmélyen volt. Számomra óriási élményt adott és még mindig nagyon szívesen emlékszem vissza erre az unikális eseményre.
Az akkori borsor a következő volt.
1 Unió Pezsgő 1999
2 Chardonnay 1997
3 Chardonnay-Pinot Gris 1995
4 Rajnai Rizling 1991
5 Furmint 1999
6 Merlot, Kékfrankos Cuvée 1997
7 Tokaji Aszú 1997 (1996)
8 Sauvignon Blanc 1995
Képek a múltból:
A Kamocsay Ákos muzeális borkóstoló duplázásomat a Zengő Bár szervezte. Kamocsay Ákos újra nagyon szerencsés „torokkal” választott a muzeális bortrezorjából és az aktuális tételek közül.
1 Gyöngy 2020
2 Chardonnay 2019
3 Unió Pezsgő 1999
4 Hilltop Cuvée 1995
Chardonnay, Pinot Gris (Szürkebarát) házasítás
5 Savignon Blanc 1995
6 Chardonnay 1997
7 Pinot Gris (Szürkebarát) 1993
8 Tokaji Furmint 1999
Egy újabb Furmint érdekesség (ld. korábbi cikk - https://bit.ly/3uvarBq). Szepsy István 2000-ben hozta forgalomba első száraz Furmintját. Kamocsay Ákos 1999-ben jött ki száraz Furmintjával.
9 Villányi Kékoportó (Portugieser) 2000
Egy ilyen kóstolón, ahol különleges, többségében 20 éves idősebb borokat volt lehetőségünk kóstolni, nem tartom sportszerűnek az értékelést. Azt azonban határozottan állítom, hogy mindegyik tétel még mindig értéket és élményt hordozott. Egyetlen szétesett és már nem iható tétel sem volt közöttük.
A korábbi (2020.07.24.) borsorból a tetszésemet legjobban a következő tételek nyerték el.
1. 4 Rajnai Rizling 1991
2. 2 Chardonnay 1997
3. 1 Unió Pezsgő 1999
Az aktuális borsorból a következők voltak a jelenlegi favoritok.
1. 3 Unió Pezsgő 1999
2. 6 Chardonnay 1997
3. 2 Chardonnay 2019
Most is nagy hatást tett rám a muzeális tételek kóstolása. Egy kiváló borász vezetésével kóboroltunk az 1990-s évek Hilltop nedűi között.
Ez a boros program is egyedi és nagyon izgalmas volt.
KÖSZÖNET AZ ÉLMÉNYÉRT!!!
Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!
Vágó László
borélmény szakíró