Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Heimann borok és Barack fogások

Tisza-parti esték termálvízben

2022. május 10. - László Vágó

Nem rejtem véka alá. Nagy kedvelője vagyok a szekszárdi boroknak. Emellett nagy tisztelője vagyok a Heimann család minden borkészítő tagjának, Heimann Ágnes édesanyának, id. Heimann Zoltán édesapának és fiúknak ifj. Heimann Zoltánnak. Néhányszor már jártunk náluk és nagy mindig élménnyel lettünk gazdagabbak.  Sajnos a nemrég megnyitott Heimann Birtokbisztróban még nem tudtunk eljutni. De nem adjuk fel. Ami késik, nem múlik.
Ezért nagyon örültem a Barack Thermal Hotelben megrendezett Heimann borvacsorának. Ezt még tovább fokozta, amikor az esemény részleteinek tisztázásakor kiderült, a vacsorán mind a két Heimann Zoltán (apa és fia) részt vesz és ők mutatják be a boraikat. A felvonultatott tételek hibátlanok voltak és nagy élvezeti értékkel bírtak.

Amuse bouche - Fekete szezám snack misoval és bazsalikommal
Aki nem tudná mit jelent, ahogy én sem tudtam és ezért utána néztem. Tehát az amuse bouche-nak „az előételek és levesek előtt érkező étvágygerjesztő falatot hívja a gasztronómiai szaknyelv. Tükörfordításban azt jelenti, hogy a száj szórakoztatója.” 
A „száj szórakoztatója” mellé Heimann Viognier 2020 került a poharunkba.
Heimann Pincészet az elsők egyike volt, ahol a Viognier szőlőfajtából Magyarországon fajtabort készítettek. És nagyon jól csinálták. Szerencsére, ezt a jó szokásukat, azóta is megőrizték. Ez a bor üde, kellemesen gyümölcsös, ropogós savakkal könnyedén belopja magát szívünkbe (torkunkba). Kiváló társa az ételeknek, egy jó társasági beszélgetésnek.

Hideg előétel - Vörös tonhal gravlax, kaviár, bacon és zöld aioli
Újra tisztázzunk néhány gasztronómiai fogalmat. Gravlax Skandináviából származó „egy nagyon egyszerű, sós-cukros pácolási mód, amit Skandináviában alkalmaznak ízesítésre és tartósításra  Skandináv fordításban a "grav" szó jelentése eltemetett a homokban, a "lax" szó jelentése pedig lazac. A homokba temetett lazac, ugyanis a homokba temetve érlelték készre a halat abban a középkorban
Aioliegy intenzív ízű fokhagymás majonéz keverék, amit halakhoz, húsokhoz és zöldségekhez is szokás fogyasztani.” 
Heimann Mammaróza Rozé Cuvée 2021
szolgált kísérőül, pontosabban társul, a hideg előételhez.
A Mammaróza Cuvée Kékfrankos, Merlot és Pinot Noir házasítás.
Poharunkat egy szép, lilás rózsaszínű ital töltötte meg, melyben a friss, gyümölcsös aromák domináltak. Rozéhoz képest meglepően vastag test, beltartalom és harmonikus illat és íz összhang jellemezte.

Leves - Turbolyás bárányleves
Most ismerjünk meg egy növényt, a turbolyát. Latin neve Anthriscus cerefolium, ami magyarul „az öröm levelei”. Népies neve olasz saláta.
Heimann és Fiai Szekszárd Kadarka 2020 lett a társa az öröm leveleivel felturbózott báránylevesnek. Teljesen összhangban voltak, nagyon jó párost alkottak.
Ifj. Heimann Zoltán így mondja el a Heimann és Fiai Brand üzenetét – „Hazánk borászati öröksége fontos inspirációs forrás számunkra, de új borokat készítünk a 21. század számára, nem a múlt borainak nosztalgikus utánzatait.”

Meleg előétel - Nyúl trilógia répákkal és marinált hagymával
Marinálással a húsokat omlósabbá, zaftosabbá, a salátákat és gyümölcsöket ízesebbé tehetjük. A marinálás jelentése: savas közegben (pl.: például ecet, citromlé, bor) való pácolás. Ez lehet hús, zöldség vagy gyümölcs is.”. 
Heimann és Fiai Batti-Kereszt Prémium Kékfrankos 2019 és Heimann és Fiai Baranya-Völgy Prémium Kékfrankos 2019 Szekszárd volt a kísérője és társa a nyúl trilógiának. Mind a kettő nagyon kiválóan betöltötte szerepét. Ezek a tételek a Heimann birtok legszebb és legjobb dűlőiről szüretelt szőlőből készültek. Megkóstolva ezeket a nedűket, már kezdett világossá válni, amit ifj. Heimann Zoltán a Heimann és Fiai Brandről írt, azaz Kadarka a 21. században.
Nekem Heimann és Fiai Batti-Kereszt Prémium Kékfrankos 2019 nedű tetszett jobban a kettő közül.

Főétel - Borjúszűz, gomba variációk és parmezános polenta
Polenta „eredetileg olasz szó, ami az azonos, árpakása jelentésű latin kifejezés átvétele.
A jelentése kukoricakása. Kukoricadara vagy kukoricaliszt négyszeres mennyiségű vízben való megfőzésével 
készül. A kifejezést sok helyen a puliszka szinonimájaként használják, mások szerint viszont a kettő nem ugyanaz, a polenta esetében a masszát keményebbre főzik, majd korong formában le is pirítják egy serpenyőben.” 
Heimann Barbár 2018 a pincészet nagyágyúja lett párosítva a főfogással. Mind kettő önmagában is kiemelkedő, de együtt létrejött a FANTASZTIKUS PÁROS!

Desszert - „Almás pite”, tonkababos madártej és törökmogyoró
Tonkabab „ráncos, fekete színű, mandulaalakú tonkabab, amely egészben, aprítva vagy por formájában kerül kereskedelmi forgalomba, különlegesen összetett aromájú, markáns fűszer. Ízeiben, illatában a vaníliát, a keserű mandulát, a fahéjat és a szegfűszeget egyaránt idézi”
Sajnos az édesség már nem fért belém, az almás pite nem véletlenül van idézőjelek között.

img_4005_30.jpg

Nagy öröm volt ezeket a fantasztikus fogásokat és szép borokat kóstolni egy Tisza-parti estén.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr5417828089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása