Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Külhoni magyar borászok és borok seregszemléje a Vajdahunyad várában

Magyar borászok nem csak itthon készítenek nagyszerű nedűket

2022. június 21. - László Vágó

Többször elmondtam, hogy sétáló kóstolón nem veszek részt sűrűn, sőt! Azonban vannak ritka kivételek. A Pinceszer, a külhoni magyar borászok seregszemléje egy ilyen. Persze ezen ritka alkalommal sem mondtam le autentikus ismeretszerzésről, azaz Mesterkurzusokról. Az idei Pinceszeren 3 nagyon izgalmas és érdekes mesterkurzust szerveztek. Az egyik főszervező, Geönzeöl Attila borász és borszakíró Garamkövesdről a Felvidékről, segítségével sikerült VIP belépővel korábban kezdeni az ismerkedést a borászokkal és boraikkal. Így ezen a nagyszerű eseményen 33 tétel tudtam megkóstolni. Ez sok vagy kevés, …!? Mindegyik bor hibátlan, korrekt minőségű volt.

1. Mesterkurzus: "A Bakator arcai"
A mesterkurzus moderátorai Kovács Pál szakíró és Heit Lóránd, a Bakator Szövetség elnöke voltak.
A kóstolt bakatorok a következők voltak.
Maurer Oszkár (Hajdújárás) Bakator 2021
Heit Lóránd (Bihardiószeg) Bakator 2020
Andrási László (Somlóhegy) Bakator 2020
Sass Krisztián (Kígyós) Bakator 2019
Málik Zoltán (Badacsonytomaj) Bakator 2017
Bartos István ( Avasújváros) Bakator 2014
Bencze István (Hegymagas) Bakator 2019

Ebből a szép sorból
Málik Zoltán (Málik Pince, Badacsonytomaj) Bakator 2017 (Kék Bakator)
Málik féle Kék bakatort az illatos gyümölcsösség, a tűzköves ásványosság és a fűszeres ízek jellemzik. Az aromák szép harmóniában, kiegyensúlyozottan jelennek meg a borban. Egy könnyű, jól iható nedű. Kár, hogy ilyen kevesen foglalkoznak vele és ilyen kevés Kék bakator bor készül
és
Andrási László (Somló Kincse Kézműves Kispince) Bakator 2020 (Piros Bakator)
László Bakatorja sem tartozik a nehéz borok közé. Ezt a tételt is a gyümölcsösség és az enyhe fűszeresség jellemzi, megfejelve egy kis somlói ásványossággal
bora tetszett a legjobban.  
A Bakator(ok) több arcát is sikerült megismerni. A fajta megőrzésének letéteményese a Bakator Szövetség, mely 2017. óta munkálkodik a Bakator szőlőfajta népszerűsítésén.
A szövetség hitvallása: „Hisszük és tiszta szívvel valljuk, hogy a Jó Isten a Kárpát Hazát azért adta a magyaroknak örökségül, hogy e gyönyörű szülőföldön teremjen meg az a BOR, mely embert és Istent közelebb hozhat egymáshoz. Az egyik ilyen ősi fajta a BAKATOR, melyet eleink évszázadokon át gondoztak sokunk és a világ örömére. Ezért Mi, napjaink Kárpát-medencei BAKATOR művelői hitet teszünk a fajta felélesztésére, népszerűsítésére, valamint a borivó emberekhez való eljuttatására. ISTEN MINKET ÚGY SEGÉLJEN!”

2. Mesterkurzus: Felvidék borvidékei és borai
A mesterkurzus előadói Geönczeöl Attila borász, borszakíró és dr. Konkoly Mihály borszakértő voltak.
A bemutatott felvidéki borászok és borai.
Csernus Winery, Ipolynyék - Peszeki leányka 2021
Lingó Pince, Bodrogköz - Furmint-Hárslevelű 2019
Világi Winery, Helemba - Zöld veltelini Selection 2019
Geönczeöl Pince, Garam-mente - Amber 2018
Organic, Kürt- Kürti cuvée 2015
Palík Pince, Nyitra-Zselíz - Szent Lőrinc 2012
Borvin/Szitás Csaba, Bátorkeszi - Dunaj 2015

Ezekből az izgalmas, fantasztikus tételekből a
Peszeki Leányka 2021, Csernus Winery
Ez is egy Leányka szőlőfajta, egy kis genetikailag kis különbséggel. Friss gyümölcsös, virágos intenzív illat aromák jellemzik, melyek betöltik a pohárba szagoló orrot. Megkóstolva a szájat egy gazdag, sokrétű, jól iható, kedvesen tartalmas bor bódítja el
és
Amber 2018, Geönczeöl Pince
Geönczeöl Attila Olaszrizlingből készítette ezt a különleges nedűt, amit akár hívhatunk kuriózumnak is. Az aszúsodott szőlőszemeket 72 órán át héjon áztatta. Utána 3 és fél évre hordóban érlelte. Az eredmény egy nagyon gazdag, koncentrált különleges gyümölcsösséggel (érett sárgadinnye, trópusi, citrusos gyümölcsök) rendelkező szinte besorolhatatlan UNIKUM. A bor nevéhez híven mély borostyán színű. A magas alkohol (17%) sem lóg ki. Igazán harmonikus, kiegyensúlyozott különleges nedű került a poharunkba. De jó!!!
és
Zöld veltelini Selection 2019, Világi Winery
A Világi Pince Zöld veltelini-jét az intenzív zöld, ásványos és réti virágos aromák jellemzik. Vastagabb test, erőteljesebb savszerkezet és a magasabb alkohol nagyon szépen összeérett és fantasztikus harmóniát mutat illatolva és kóstolva egyaránt. Ez a fantasztikus ital hosszú, fűszeres és aszalt gyümölcsös korttyal mond búcsút tételek nyerték el a tetszésemet leginkább.

3. Mesterkurzus: Kárpátalja borvidékei és borai
Mesterkurzus előadója Bereczky István, a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének elnöke volt.
A Kárpátaljai borászok a következő borokat hozták el nekünk.
Varga Családi Pincészet, Bene - Szent Márton 2021
Bereczky Pincészet, Nagymuzsaly - Tramini 2021
Sass Pincészet, Kígyós - Furmint 2019
Parászka Pincészet, Kárpátalja – Chardonnay 2020
Erika Winery, Kárpátalja – Olaszrizling 2021
Bereczky Pincészet, Nagymuzsaly - Merlot roze 2021
Nota Bene, Beregszász - Cabernet sauvignon 2019

Sajnos ebből a borsorból nem tudtam választani. Annak ellenére, hogy a borok hiba nélküliek voltak. Azonban számomra nem nyújtottak különleges élményt.

Az idei külhoni magyar borászok és boraik seregszemléje, a II. Pinceszer remélhetőleg nem az utolsó volt és jövőre is találkozhatunk velük.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!
Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr4417862809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása