Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Bor, Irodalom, Olaszország

Olaszok nem nagyon írják le a bort, inkább csak élvezik

2022. július 07. - László Vágó

Izgalmas programra sikerült eljutnom a Scruton Belváros kávézójába, ahol Káli Ildikó sommelier és Ambrus Lajos író, somlói borosgazda voltak a házigazdák. Az esemény főszereplői Szerb Antal Utas és holdvilág és a könyv helyszíneihez kapcsolódó az olasz borok voltak.
Az irodalom és a borok összehangolása nem teljesen újdonság a kóstolók világában. Az érdekességet a történet és a szereplők által meglátogatott helyek összekapcsolása a borvidékekkel és boraikkal adja. A könyv főszereplője Mihály, aki a nászútján elveszik, és sokfelé elcsatangol Olaszországban. Vándorlásai során eljut Veneto, Umbria, Toscana, Lazio régiók kisebb, nagyobb településeire.
Káli Ildikó érdekes bortörténeti ismereteit Ambrus Lajos egészítette ki irodalmi csemegékkel. Ezek nem csak Szerb Antal tollából kerültek ki, hanem egyéb irodalmi művekből, pl. Roger Scruton angol filozófus Iszom, tehát vagyok könyve, Hamvas Béla A bor filozófiája és Az öt Géniusz földje munkái. Sőt több a könyvhöz és a borhoz kapcsolódó személyes élményeket is megosztott velünk. Elmondta, hogy óriási élmény volt számára, amikor részt vehetett I. János Pál pápa miséjén a Szent Pál Székesegyházban.
Mihály szívesen ült be bárokba és fiaschetteria-kba egy-egy italt megkóstolni. Szerb Antal nem igazán adott pontos információkat, mit ivott Mihály ezeken a helyeken. Amit tudunk, ivott bort, vermutot, whiskyt, olasz eszpresszót, stb.

Káli Ildikó az alábbi régiós borsort állította össze a könyvélményhez.
VENETO régió: Ruggeri Quartese, Prosecco
Az esküvőre ill. nászútra való tekintettel a kóstolót Káli Ildikó egy Prosecco-val kezdte. A Ruggeri Quartese Prosecco a Veneto régióból, amely egyben Erzsi és Mihály nászútjának első állomása is volt, pontosan Velence. Ez az a nedű methode charmat technológiával készült. Így sikerült egy könnyű, friss, gyümölcsös nagyszerű italt készíteni.
Pohárba szagolva és kóstolva az apró sűrű buborékok illatos, gyümölcsös és friss aromákkal (alma, körte, fehér húsú őszibarack, fehér egres, kis citrusosság, egy kis kesernye) telítik meg érzékszerveinket és elbódítanak. Nagyon kellemes, friss, üdítő ízek jellemzik ezt a csont száraz italt. A nyári forróságban kihagyhatatlan.
UMBRIA: Roccafiore Fiorefiore 2019
Ezt a bort egy fiatal, 2000-ben alapított borászat készítette Umbria régióban. Amforás és hordós tételek házasítása. 
Szalma sárga színű ital került a pohárba. Megpörgetve lomhán mozog a pohárban, közben erősen kapaszkodik a pohár falára. Beleszagolva a pohárba középes intenzitású, enyhe gyümölcsös (körte, alma, egres, kedves zöldesség, citrusosság), virágos aromák és savas csípősség jellemzi a bort. Ízében zöldes, kesernyés aromák és az ásványosság dominálnak. Komplex, kiegyensúlyozott, testes tételt kóstolhattunk szép savszerkezettel. Hosszú, kesernyés lecsengéssel búcsúzik.
Értékelésem: 7+ pont
LAZIO: Casale del Giglio Syrah 2017
Közép rubin színű ital. Nem túl intenzív, piros bogyós gyümölcsös, virág (ibolya), fűszer aromák jellemzik. Ízében kellemesen, lágy aromák bódítják el a száj érzékelőit. A piros gyümölcsök összhangban vannak az enyhe fűszerességgel. Ez a harmónia egy jól iható, kellemesen testes bort eredményezett. Kiegészítőként még egy kis tannin is megjelenik az aromák között. Közép hosszú, gyümölcsös korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 7+ pont
TOSCANA: Querciabella Mongrana Rosso 2019
A pohárból mély rubin színű, fényes csillogás vonzza a szemet és kóstolásra biztat. Illatában fűszeres és érettebb gyümölcsös, étcsokoládé, egy kis vanília aromák jellemzik. Érdemes volt várni és hagyni kinyílni a bort, mert folyamatosan változott és előnyére. Ízében nagyon kerek, harmonikus. Kellemesen lágy, érett gyümölcsös és fűszer aromák jellemzik, melyek harmonikus íz kavalkádot alkottak a szájban. Vastag test, magas alkohol, jó sav szerkezet, nem túl erős tannin teljesen egyensúlyban van, semmi sem lóg ki. Hosszú, fűszeres, gyümölcsös felhangú korttyal távozik.
Értékelésem: 8+ pont
UMBRIA: Roccafiore Sagrantino 2016
Mély rubin színű, a pohárban lomhán mozgó és pohár falához ragaszkodó ital kandikált ki a pohárból. Közepes intenzitású, érett gyümölcsös aromák jellemzik. Ízében, a korához képest, még mindig ott a gyümölcsös friss üdeség. Nagyon komplex, mindenben masszív és tömény, de mégis harmonikus és kiegyensúlyozott.
Értékelésem: 8+ pont
Megtudtuk, hogy Umbriában a szőlőterületek szimbiózisban élnek az erdővel. Ennél a borászatnál, pl. olajbogyót termesztenek.

Ildikótól megtudtuk, hogy az olaszok nem nagyon írják le a bort, ahogy nálunk. Inkább a bor által kiváltott érzelmekre, élményekre helyezik a hangsúlyt és hogy mit váltott ki belőlük a bor.
Én a kettőt igyekszem ötvözni a magam, a borbarátok és borolvasók örömére.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr3617876565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása