Boros élmények és akik a borok mögött vannak

BorYssza Krónika

BorYssza Krónika

Dúzsi borok két felvonásban avagy Szekszárd beköltözött a Ráday utcában

Első felvonás - Évjáratos Rosé kóstoló

2022. szeptember 25. - László Vágó

Elöljáróban néhány személyes élmény a Szekszárdi borvidék kapcsán.
Boros életem kb. 2012-ben kezdődött, amikor is részt vettünk egy pár alkalmas borkurzuson, melyet Furják Andrea tartott.
A következő fontos és meghatározó boros élményem a szekszárdi Fekete Borpincéhez kötődik, ahol is részt vettünk egy „félmaraton” kóstolón Fekete Mihály tulajdonos borász és Horváth Tibor marketing „mindenes” vezetésével. Igen ez 21 bor kóstolását jelentette. Elég erős kezdés?!
Ezután már nem volt megállás és visszaút.
Kóstoltam több Iván-völgyi Kadarka Túrán, Kékfrankos Toros Túrán. Meglátogattunk több pincét is időről időre. Így visszajáró vendégek lettünk Szekszárdon.
Néhány fotó az élményekről, az emlékekről és az emberekről. Persze a teljesség igénye nélkül!

Dúzsi Tamás Budapesti Borboltja & Galériája a Ráday utcában van és Szalai Gyula sommelier vezeti. Őt a Budafoki Borklubban ismertük meg, ahol sok izgalmas kóstolón vettünk részt értő irányításával.

Első felvonás, azaz Évjáratos Dúzsi Rosé kóstoló
A kóstoló címe is már sokat ígért. Talán többek előtt is ismert, hogy a Dúzsi Tamás nagy szakértője a roséknak. Sőt egyesek Rosé Királynak is hívják.
Őszintén bevallom, a rosé nem a kedvenc bortípusom. Igyekszem csak megbízható borásztól kóstolni. Kóstoltam már öreg 3-4 éves rosét is, ami teljesen rendben volt és megőrizte élvezeti tulajdonságait. 
De térjünk vissza a Dúzsi rosékhoz. A kóstoló sor láttán én egy izgalmas vertikális kóstolóra számítottam. Gyula, sommelier idegenvezetőnk volt a Dúzsi rosék világában, azonban csavart egyet a koncepción ill. a kóstoló címéhez híven a borokat évjáratonként kóstoltatta. Így megismerkedhettünk az évjáratokkal és hatásukkal a különböző fajta borokra. Akár tekinthetjük ezt egy speciális vertikális kóstolónak is, ahol a borok évjáratai mellett az évjáratok tulajdonságai is fontos szerepet kaptak.
Nézzük a borsort

Vertikális kóstolósorként 
Évjáratos kóstolósorként
1. Syrah Rosé 2021 1. Cabernet Sauvignon Rosé 2021
2. Syrah Rosé 2020 2. Merlot Rosé 2021
3. Syrah Rosé 2019 3. Kadarka Rosé 2021
4. Syrah Rosé 2018 4. Syrah Rosé 2021
5. Cabernet Sauvignon Rosé 2021 5. Merlot Rosé 2020
6. Cabernet Sauvignon Rosé 2019 6. Kadarka Rosé 2020
7. Kadarka Rosé 2021 7. Syrah Rosé 2020
8. Kadarka Rosé 2020 8. Cabernet Sauvignon Rosé 2019
9. Merlot Rosé 2021 9. Syrah Rosé 2019
10. Merlot Rosé 2020 10. Syrah Rosé 2018
11. Super Prémium Merlot Rosé 2017 11. Super Prémium Merlot Rosé 2017

Tehát a nagyszerű nedűket jobb oldali oszlop szerint kóstoltuk. 
El kell mondanom, hogy mindegyik tétel hibátlan és élvezetet nyújtó volt. Meglepő testességgel és néha elég magas alkohollal is rendelkezett. Ezeket mind nagyon kiegyensúlyozottan és harmonikusan. Azt mondják a rosét korán 1-1,5 éves korában meg kell inni. Dúzsi rosék ezt a tételt határozottan megcáfolták és megmutatták, hogy hozzáértő borász roséja akár 4 éves korában is fantasztikus élvezeti élményt nyújthat.
Nekem legjobban tetszettek a következők.

Syrah Rosé 2019
Korának megfelelően halvány hagymahéj szín jelent meg a poharamban. Közepes intenzitású, érett gyümölcsös illat aromák töltik be az orrot, egy kis fűszeres falhanggal. Ízében az érett gyümölcsös aromákat a syrah fűszeresség szinte elnyomja, de nem erőszakosan. Inkább harmonikusan. Így a száj ízlelőit egy komplex aroma kavalkád foglalja el. Igen telt és testes, aroma gazdag, magas alkohollal rendelkező nedű kiegyensúlyozottan teliti el szájat. Hosszú, gyümölcsösen fűszeres, tanninos korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 8+ pont

Syrah Rosé 2018
A két tétel hasonlít egymásra. A „kor különbség” még karakteresebbé teszi az idősebb bort. Ennél az évjáratnál, meglepő módon, az érett gyümölcsösség jellemző inkább. Hosszú érett gyümölcsös lecsengéssel mondja: Isten hozott, minél előbbi viszontlátásra.
Értékelésem: 8+ pont

Super Prémium Merlot Rosé 2017
Már a színe is meglepő. Nem hagymahéj színű, hanem halvány aranysárga. Egy kis pörgetés után, lomhán csorog le a pohár falán. A pohárban levő nedű egy komplex, vastag testű, igazi gazdag fajtára jellemző aromákkal rendelkező rosé bor.
Értékelésem: 8+ pont

Összefoglalva, a kiváló minőségű alapanyag jó kezekben, fantasztikus és meglepő rosé borokat produkálhat és ezt Szekszárdon a Dúzsi Pincében így is történik.

Hamarosan jön a második felvonás, a Dúzsi Őszi borválogatás!

Magyar bort inni  élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagolaszlo_488704_100.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://boryssza.blog.hu/api/trackback/id/tr9917939464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása